dvvdr4 Opublikowano Niedziela o 13:15 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 13:15 Cześć! 👋 Planuję złożyć swój pierwszy komputer i chciałbym, abyście podpowiedzieli mi czy dobrze skompletowałem mój zestaw. Mój budżet to około 7000 zł, z czego kartę graficzną już mam kupioną. Mój zestaw: Procesor: AMD Ryzen 7 7700, 3.8 GHz, 32 MB, OEM Karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER Gaming OC 12GB GDDR6X (już kupiona) Płyta główna: MSI B650 GAMING PLUS WIFI RAM: Kingston Fury Beast RGB, DDR5, 32 GB, 5200MHz, CL36 Dysk SSD: Kingston KC3000 M.2 PCIe 4.0 NVMe 2TB Zasilacz: be quiet! Pure Power 12 M 650W Chłodzenie: Endorfy Navis F360 ARGB (chłodzenie wodne) Obudowa: Silver Monkey X Pyxis Czy ten zestaw jest dobrze dobrany? Czy coś warto zmienić, ulepszyć lub zamienić na inną opcję w podobnej cenie? Dodatkowo szukam monitora do tego zestawu, na który mam osobny budżet około 2000 zł. Z góry dzięki za wszystkie sugestie i rady! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Niedziela o 13:34 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 13:34 Zmienić RAM na 6000 MHz, CL30 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Niedziela o 14:06 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 14:06 https://proline.pl/koszyk/5f5da111 Leoszy jakościowo zasilacz, szybsze pamięci, AIO z cichszymi wentylatorami, lepiej wylonana obudowa. Do tego procesora to spokojnie możesz wziąć cooler AC, to chłodny procek https://proline.pl/chlodzenie-procesora-arctic-freezer-36-argb-black-p8120808 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dvvdr4 Opublikowano Niedziela o 17:08 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 17:08 2 godziny temu, Dikson napisał(a): https://proline.pl/koszyk/5f5da111 Leoszy jakościowo zasilacz, szybsze pamięci, AIO z cichszymi wentylatorami, lepiej wylonana obudowa. Do tego procesora to spokojnie możesz wziąć cooler AC, to chłodny procek https://proline.pl/chlodzenie-procesora-arctic-freezer-36-argb-black-p8120808 Dzięki wielkie za odpowiedź, jeśli chodzi o pamięć to sugerowałem się informacją od producenta procesora gdzie wskazuje rodzaj obsługiwanej pamięci: DDR5-5200 i zastanawiałem się czy jest wtedy sens brania szybszej. A jeśli chodzi o chłodzenie to tak myślałem, że ten procesor nie jest wymagający, tutaj raczej kierowałem się wyglądem:) ale skoro te zaproponowane przez Ciebie są cichsze to zamieniam, bo na tym też w sumie mi zależy. Obudowę wybrałem ze względu na jej wielkość, ta proponowana przez Ciebie mega mi się spodobała, ale mam wątpliwości czy zmieszczę w niej karty ram, montując aio na topie, bo tak wizualnie mi się podoba. Poszperałem trochę i na stronie Anteca znalazłem info: "When installed a push-pull radiator on the top, memory height should be less then 35mm to avoid interference" więc chyba odpada. 3 godziny temu, Micromachines napisał(a): Zmienić RAM na 6000 MHz, CL30 No właśnie totalnie się na tym nie znam ale sugerowałem się informacją od producenta procesora gdzie wskazuje rodzaj obsługiwanej pamięci: DDR5-5200 i zastanawiałem się czy jest wtedy sens brania szybszej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Niedziela o 19:41 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 19:41 2 godziny temu, dvvdr4 napisał(a): Poszperałem trochę i na stronie Anteca znalazłem info: "When installed a push-pull radiator on the top, memory height should be less then 35mm to avoid interference" więc chyba odpada. No właśnie, przy konfiguracji wentyli push-pull a tu masz jeden wentyl na chłodnicy. Zmieszczą się na spokojnie, tu masz to AIO w C5 jeszcze z wyższymi pamięciami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano wczoraj o 11:57 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:57 18 godzin temu, dvvdr4 napisał(a): No właśnie totalnie się na tym nie znam ale sugerowałem się informacją od producenta procesora gdzie wskazuje rodzaj obsługiwanej pamięci: DDR5-5200 i zastanawiałem się czy jest wtedy sens brania szybszej? Osobiście miałem procesor i3-10105F Rodzaj obsługiwanej pamięci: DDR4-2666 (PC4-21333) Kupiłem ram DDR4 3200 Mhz System wykrywał je jako te niższe taktowania, więc w bios ustawiłem profil XMP, podniosło mi do 3200 Mhz i normalnie śmiga bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano wczoraj o 12:17 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:17 16 minut temu, Micromachines napisał(a): Osobiście miałem procesor i3-10105F Rodzaj obsługiwanej pamięci: DDR4-2666 (PC4-21333) Kupiłem ram DDR4 3200 Mhz System wykrywał je jako te niższe taktowania, więc w bios ustawiłem profil XMP, podniosło mi do 3200 Mhz i normalnie śmiga bez problemów. Bo powyżej wspieranego taktowania jest uważane za OC, może się trafić jakaś słaba sztuka procesora, która będzie mieć kiepski kontroler RAM, nie ruszy np. na 6000 MHZ to producent ma zabezpieczenie. Tzw. Loteria krzemowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dvvdr4 Opublikowano wczoraj o 15:15 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 15:15 19 godzin temu, Dikson napisał(a): No właśnie, przy konfiguracji wentyli push-pull a tu masz jeden wentyl na chłodnicy. Zmieszczą się na spokojnie, tu masz to AIO w C5 jeszcze z wyższymi pamięciami Dzięki, zamówione! A jeszcze dopytam- jeśli chodzi o chłodzenie to niestety ciężko z dostępnością zaproponowanego od Ciebie aio od Artica, chłopaki z proline zaproponowali mi ten model: https://proline.pl/chlodzenie-wodne-gelid-liquid-360-cc-aio-360-a-p8120915 Zastanawiam się czy zostawić te pierwotnie wybrane przeze mnie od Endorfy, bo je już odebrałem od kuriera, czy robić zwrot i kupić te powyżej, co myślisz? 2 godziny temu, Pzgr. 39 napisał(a): Bo powyżej wspieranego taktowania jest uważane za OC, może się trafić jakaś słaba sztuka procesora, która będzie mieć kiepski kontroler RAM, nie ruszy np. na 6000 MHZ to producent ma zabezpieczenie. Tzw. Loteria krzemowa Czyli lepiej nie kombinować i zostawić 5200 MHZ według zaleceń? Nie wiem czy nawet bym sobie poradził z grzebaniem i zmienianiem tych ustawień w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano wczoraj o 15:25 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 15:25 Zostaw Navisa, oby tylko pompka nie hałasowała. Pamięci bierz 6000MHz, odpalisz profil w UEFI i tyle. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...