Skocz do zawartości
haribo99

Zestaw pod VBA i gry

Rekomendowane odpowiedzi

witam, 

Wysypał się właśnie wysłużony komp w domu. Przeżył wiele napraw, wymian, jego czas nadszedł, czas się pożegnać... a tak na poważnie potrzebuję nowego sprzętu w granicach 6000PLN (im mniej tym lepiej ;)). Wykorzystywany będzie głównie przez syna do YT, grania m.in. w CSa i inne jego gierki. Przeze mnie do pracy, głównie Excel, w szczególności makra - czasem dosyć rozbudowane. Złożyłem sobie wstępnie zestaw, ale jako, iż wypadłem z obiegu, nie jestem już na czasie z nowinkami to prosiłbym o podpowiedź czy jest ok, coś podmienić? Dodam, ze dyski M2 będą 2 - jeden systemowy, drugi na dane. Mam jeszcze ze starego sprzętu talerzowy 2 TB na tzw. archiwum. 

Z góry dzięki za wsparcie, podpowiedzi. 

https://www.morele.net/inventory/info/e33a22b8/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Coolera na 100% dostaniesz pastę, ja bym się nie bawił w kupowanie pasty osobno.
Płyta: nie mam zastrzeżeń, ale brałbym jakieś tańsze Z790. Ludzie często kupują Z760 i później narzekają, że nie da się zrobić undervoltingu na procku, by działał chłodniej.
Wentylator be!Quiet mam jeden i więcej nie chcę, ale nie są to wentylatory bardzo złe (pewnie mój jest wybrakowany). W kwestii tanich wentylów, to dobry jest Arctic Max (słabsze modele są już głośne), ale nie nadaje się jako wentylator wprowadzający powietrze, gdy ma być przykręcany bezpośrednio na siatkę. Podobno wersje ARGB bez max też są ok, ale ich nie miałem, więc nie polecę.
Ja bym nie brał jakichś głupot pod tytułem czujnik temperatury ograniczający oddawanie ciepła z coolera czy pasek na przedzie na środku obudowy ograniczający przepływ powietrza. 181W TDP to już jest trochę i warto by było traktować sprawy chłodzenia poważnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Dikson napisał(a):

Pod CS2 lepiej iść w Ryzen 7700, szkoda złącz na dwa mniejsze dyski

Za 6650 masz Ryzena 7700 z RTX 4070 Auper czyli znacznie wydajniejsze GPU jak 4060 TI https://proline.pl/koszyk/2c8db782

dzieki za porade. Jakos nie jestem fanem AMD. Kiedys mialem problemy z ich kartami i tak jakos mnie obrzydzili. Do tego widze, ze procek intela sporo wydajniejszy, a musze do pracy go tez uzywac, nie tylko do gier syna. Co do dysku... starej daty jestem, 1 na system, 2gi podzielony na partycje na dane, no i tu dojdzie 3ci na backup - takerzowy (tylko dlatego, ze juz go mam, bo jak patrze na predkosci zapisu / odczytu M2 vs talerz to niebo a ziemia). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, vries napisał(a):

Do Coolera na 100% dostaniesz pastę, ja bym się nie bawił w kupowanie pasty osobno.
Płyta: nie mam zastrzeżeń, ale brałbym jakieś tańsze Z790. Ludzie często kupują Z760 i później narzekają, że nie da się zrobić undervoltingu na procku, by działał chłodniej.
Wentylator be!Quiet mam jeden i więcej nie chcę, ale nie są to wentylatory bardzo złe (pewnie mój jest wybrakowany). W kwestii tanich wentylów, to dobry jest Arctic Max (słabsze modele są już głośne), ale nie nadaje się jako wentylator wprowadzający powietrze, gdy ma być przykręcany bezpośrednio na siatkę. Podobno wersje ARGB bez max też są ok, ale ich nie miałem, więc nie polecę.
Ja bym nie brał jakichś głupot pod tytułem czujnik temperatury ograniczający oddawanie ciepła z coolera czy pasek na przedzie na środku obudowy ograniczający przepływ powietrza. 181W TDP to już jest trochę i warto by było traktować sprawy chłodzenia poważnie.

dzieki za odp. Podmieniłem płytę, mam dobre doswiadczenia z MSI, wiec mam nadzieje, ze ten model tez bedzie git. Przekroczylem budzet, ale zastanawiam sie czy nie dolozyc tych 600zl do karty proponowanej przez Diksona... az tak widoczna bedzie roznica, ze warto te 6 stowek na stol walnac? 

Co do obudowy i coolera. Tu szczerze kierowalem sie opiniami (chlodzenie), wyswietlanie temp. zbedny bajer, ale nie kosztuje wiele, wiec moze niech sie mlody cieszy (syn). Chyba, ze rownie dobre/lepsze chlodzenie znajde sporo taniej. Obudowa - glownie rozmiar ma znaczenie. Mlody ma w biurku wneke o rozmiarach 41 (szer) x 56 (dl) x 63 wys. Musi tam wejsc i dobrze, zeby zostalo troche miejsca na pobor i oddanie ciepla. Polecasz cos lepszego? 

https://www.morele.net/inventory/info/2960edd3/

Edytowane przez haribo99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2400 za 4060TI głupota w zestawie do gier za ponad 7K, 1000 zł za płytę pod trupa i5 na martwej podstawce, buda + wentyle blisko 600 zł jak taniej można dostać skrzynki które znacznie lepiej się prezentują i są lepiej wykonane.

NM790 w cenie niemalże KC3000 z DRAM, gorszy zasilacz, Deepcool bez sensu na tle prawie połowę tańszego Thermalright PA120.

Gdzie tu sens, gdzie logika? - kasa wyrzucona w błoto. Nie wspominając że Ryzen 7700 wypada lepiej w CSie jak 14600K

Nawet na upartego z i5 masz 4070S, z dwoma SSD, z lepszą obudową i wydajniejszym chłodzeniem https://proline.pl/koszyk/2b681345

8fjojd7k9kbq4bwwifritifzpec01o28.webp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.02.2025 o 19:48, Dikson napisał(a):

2400 za 4060TI głupota w zestawie do gier za ponad 7K, 1000 zł za płytę pod trupa i5 na martwej podstawce, buda + wentyle blisko 600 zł jak taniej można dostać skrzynki które znacznie lepiej się prezentują i są lepiej wykonane.

NM790 w cenie niemalże KC3000 z DRAM, gorszy zasilacz, Deepcool bez sensu na tle prawie połowę tańszego Thermalright PA120.

Gdzie tu sens, gdzie logika? - kasa wyrzucona w błoto. Nie wspominając że Ryzen 7700 wypada lepiej w CSie jak 14600K

Nawet na upartego z i5 masz 4070S, z dwoma SSD, z lepszą obudową i wydajniejszym chłodzeniem https://proline.pl/koszyk/2b681345

8fjojd7k9kbq4bwwifritifzpec01o28.webp

Dzieki za cierpliwosc 🙂 Przekonales mnie. Poczytalem o AMD i faktycznie jest to barziej przyszlosciowy procek, mam nadzieje, ze sie nie zawiode. Poprawilem konfiguracje bazujac na otrzymanym tutaj wsparciu. Rzuc prosze okiem, wypowiedz sie, podrzuc swoja opinie. Wyszlo sporo powyzej budzetu, ale mam nadzieje, ze uda sie cos wyszarpac szperajac po roznych sklepach, bo szukajac juz widzialem, ze ceny sie roznia od kilkunastu do kilkudziesieciu zlotych. 

Zastanawiam sie jeszcze nad prockiem, czy oplaca sie znowu dorzucac 500 PLN do 7700X, ktoremu blizej do i5-14600k. No i chlodzenie, z tego co widze Ryzen ma mniejsze TDP, wiec spokojnie by starczyl Fortis 5, ale obudowa ma maxa 160, a Fortis 159 mm. Chwilowo wrzucilem wodne, aczkolwiek znowu, trzy stowki wiecej. Z drugiej strony do Fortisa trzeba byloby dokupic wenty na gore, bo cos malo producent obudowy dal odprowadzaczy ciepla. To jeszcze musze przemyslec. 

Obudowe Ci powiem wynalazles genialna. Komp bedzie stal we wnece i te boczne wentylatory rozwiazuja problem zaciagania powietrza (zostaje 10 cm luzu, co musialbym podzielic na przod i tyl, a w tej obudowie moge dosunac przod do scianki i wiecej miejsca na tyl miec - genialne). 

Mam nadzieje, ze ten komp pociagnie synowi gry i media spolecznosciowe, a mnie VBA w excelu + drobniejsza obrobke graficzna. Jak myslisz? 

https://proline.pl/koszyk/4428a1fc

Edytowane przez haribo99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten BQ jest gorszy jak Phanteks który miałeś w koszyku, tu masz mój temat o zasilaczach

Na TDP nie patrz bo 14600K może wziąć i 200W, Ryzen 7700 przy TDP 65 88W 

MSI-X670-B650-AMD-Ryzen-7000-Non-X-Ryzen

Do Ryzena 7700 wystarczy spokojnie https://proline.pl/chlodzenie-procesora-arctic-freezer-36-argb-black-p8120808

AIO dałem dla wyglądu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Dikson napisał(a):

Ten BQ jest gorszy jak Phanteks który miałeś w koszyku, tu masz mój temat o zasilaczach

Na TDP nie patrz bo 14600K może wziąć i 200W, Ryzen 7700 przy TDP 65 88W 

MSI-X670-B650-AMD-Ryzen-7000-Non-X-Ryzen

Do Ryzena 7700 wystarczy spokojnie https://proline.pl/chlodzenie-procesora-arctic-freezer-36-argb-black-p8120808

AIO dałem dla wyglądu 

no wlasnie przy chlodzeniu wodnym wolalbym chyba zostac. Jak wyzej napisalem, skradles moje serce obudowa, a na gorze jest tylko mesh. Dodawanie 3x wenty + zwykle chlodzenie wyjdzie drozej, anizeli AIO, ktore podales. Jako, ze w wiekszosci ze sprzetu bedzie korzystal syn - niech ma te swiatelka (wiadomo, ze jak sie swieci to szybciej dziala). 

Kurcze z tym zasilaczem mam obiekcje. Nie znam tej firmy i np. na morelach widze, ze zbyt popularna nie jest. 

A co myslisz w temacie procka? Oplaca sie 500 dorzucac do Xa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten AMP jest ok, ale jak się boisz a nie ma czego to Seasonic https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-750-v4-atx-3-1-pcie-5-1-black-80plus-gold-750w-p8122502

Ten BQ ma słabe kondensatory, dwie linie +12V zamiast jednej solidnej, grzeje się pod dużym obciążeniem, nie ma trybu półpasywnego.

Nie, 7700X to tak naprawdę ta sama wydajność, za to jest gorący

17399721391069168052376591282337.png

Ryzen 7700.png

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi