Skocz do zawartości
Parad0x918

Płyty główne ASUS A620 / B650(E) / X670(E) / B840 / B850 / X870(E) - Wszystkie modele AM5

Rekomendowane odpowiedzi

Po 4 miesiącach czekania na Asusa w sprawie BIOS-u płyty głównej i/lub karty graficznej rozwiązałem problem.

Jak pisałem wcześniej, karta graficzna Strix 3080Ti działała poprawnie na płycie STRIX X870E-E, więc podejrzewałem, że może coś jest nie tak z samą kartą Strix 4090 (która jednak działała poprawnie na płycie Maximus XI przez ponad rok).

No cóż, ostatecznie wymieniłem płytę główną na MSI x870 Carbon WiFi. I problem został rozwiązany. Wszystko działa jak należy - bez problemów. Generalnie płyta wydaje się być zaprojektowana dużo rozsądniej, w tym dużo prostszy BIOS. Żegnaj Asusie - przynajmniej jeśli chodzi o płyty główne - nie będę już płynął tą rzeką (po kilkunastu latach). I nie chodzi o to, że coś nie działało, ale o to, że dział wsparcia w żaden sposób nie pomógł.
Wysyłam płytę do sprzedawcy w celu RMA z prośbą o zwrot pieniędzy - 4 miesiące oszukiwania przez dział wsparcia to dla mnie za dużo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus już od kilku lat żyje w innym świecie w szczególności jeśli chodzi o ceny ich płyt glownych. Chociaż ja osobiście nie mogę nic złego słowa powiedzieć ponieważ prawie 20 lat miałem 5 platform tylko na  płytach Asus i nigdy nie było z nim problemów, ostatnia na Z97.  Ale ostatecznie porzuciłem Asusa w 2020 roku i już do niego nie wrócę. Co do Strixów i ich cen odkąd się pojawiły chyba od podstawki Z270 to co roku są droższe a nie oferuja więcej jak odpowiedniki u konkurencji. Jeśli chodzi o model X870e-E ktory miałeś jest w cenie od 2200zl w znanych polskich sklepach a jego odpowiednik od Gigabyte  to model Aorus Pro w cenie 1500zl i Edge/Carbon od MSI w cenie niecałe 1600zl i 1900zl. Jest jeszcze Nova od Asrocka w podobnej cenie. To byłoby na tyle . Asus odpłynął cenowo. pzdr

Edytowane przez DaffyDuck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi