KMBak Opublikowano wczoraj o 14:50 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 14:50 (edytowane) Specyfikacja komputera: Płyta główna: Asus ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI Procesor: AMD 9800X3D RAM: Kingston FURY 64GB (2x32GB) 6000MT/s CL30 Beast Black Dyski: 1x Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Fury Renegade, 2x Kingston 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Fury Renegade Karta graficzna: Asus ROG Strix GeForce RTX 4090 OC Edition Zasilacz: Corsair HX1000i 2023 ATX 3.0 Problem z kartą graficzną - najważniejszy Problem polega na tym, że płyta główna często nie wykrywa karty graficznej – zachowuje się tak, jakby slot PCIe był pusty. Czasami trwa to długo i nie ma żadnego sygnału na monitorze, a w większości przypadków system automatycznie przełącza się na zintegrowaną grafikę. Gdy to się dzieje, RTX 4090 nawet nie pojawia się na liście urządzeń w Windows 11. Co ciekawe, problem najczęściej występuje podczas restartu komputera. Zimny start po dłuższym wyłączeniu zazwyczaj (ale nie zawsze) działa poprawnie i karta się inicjalizuje. Z tego, co udało mi się ustalić, to znany problem z tą konkretną kartą graficzną i płytami ASUS (i nie tylko) na chipsetach X870 oraz starszych X670. Mój znajomy ma dokładnie ten sam problem na ROG CROSSHAIR X670E i tej samej karcie Asus Strix RTX 4090. To bardzo frustrujące – to przecież komponenty "niby" najwyższej klasy od "niby" renomowanego producenta, które kosztują fortunę. Skoro oba produkty pochodzą z tej samej serii Strix, powinny działać bezbłędnie, ale ewidentnie występuje jakiś problem z kompatybilnością lub wykrywaniem karty przez płytę główną (albo procesor/chipset). Podobny problem został pokazany w tym filmie na kanale J2C: Wprawdzie w filmie jest płyta Asrock, więc są pewne różnice, ale problem z wykrywaniem karty wygląda niemal identycznie – Asus Strix RTX 4090 ma problem, a Founders Edition działa bez zarzutu. Dla kontekstu – żadne inne urządzenia nie korzystają z linii PCIe, tylko karta graficzna, więc cała przepustowość powinna być dla niej dostępna. Na stronie ASUS nie istnieje żadna nowa aktualizacja BIOS dla Strix 4090. Wiem, że NVIDIA wydawała aktualizacje firmware’u (pewnie dla kart FE tylko), ale nigdy nie sprawdzałem tego dokładniej, ponieważ karta działała bez żadnych problemów przez 1,5 roku na mojej poprzedniej platformie Maximus XI + i9-9900KS. Problem pojawił się dopiero po zmianie płyty głównej, procesora i RAM-u – cała reszta sprzętu pozostała taka sama i działa poprawnie. To musi być problem software’owy lub kompatybilnościowy. Gdy system już się uruchomi, wszystko działa idealnie, ale nie powinienem się zastanawiać czy komputer się włączy, czy nie. Używam płyt ASUS-a od 25 lat, ale po raz pierwszy żałuję swojego wyboru. Nie wiem, czy problem leży po stronie płyty głównej czy karty graficznej, ale skoro oba produkty są od ASUS-a, powinny działać bez problemów. Problem z USB (rozwiązane) Drugi problem to niestabilność portów USB. Podejrzewam, że to kolejna kwestia kompatybilności, prawdopodobnie związana z oprogramowaniem Corsair. Mam kilka urządzeń tej marki, m.in. klawiaturę i mysz, podkłądkę, etc. i gdy iCue aktywnie steruje podświetleniem RGB (czyli kiedy następuje intensywna komunikacja przez USB), wszystkie urządzenia USB – w tym zintegrowana karta dźwiękowa podłączona wewnętrznie przez USB – zaczynają się losowo rozłączać i podłączać co kilka minut. Tymczasowym rozwiązaniem jest ustawienie statycznego podświetlenia (jednolity kolor) lub wyłączenie iCue, ale na mojej poprzedniej intelowskiej platformie (ASUS Maximus XI) wszystko działało bez problemów. To kolejny znany problem, którego ASUS najwyraźniej nie zamierza naprawić. Problem z podświetleniem RGB (rozwiązane) Ostatni problem (mniej istotny, ale irytujący, zwłaszcza że komputer stoi obok mojego łóżka): podświetlenie RGB na osłonie IO nie respektuje ustawień BIOS-u. Niezależnie od tego, czy włączę Stealth Mode, czy Aura Off, podświetlenie i tak pozostaje włączone po wyłączeniu komputera. Na forum Tom’s Hardware znalazłem posty, które opisują dokładnie ten sam problem z tą płytą główną, więc wygląda na to, że konieczna jest aktualizacja BIOS-u. Czy ktoś ma jakieś porady - zwłaszcza w kwesti tej karty graficznej? Bo jestem przed decyzją czy reklamowąć tą płytę główną i zmieniać na inną markę... Edytowane 10 godzin temu przez KMBak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DżonyBi Opublikowano wczoraj o 17:52 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 17:52 (edytowane) Ktory numerek biosu masz wgrany na płycie? Edytowane wczoraj o 17:56 przez DżonyBi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMBak Opublikowano wczoraj o 17:59 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 17:59 6 minut temu, DżonyBi napisał(a): Ktory numerek biosu masz wgrany na płycie? Ostatni. 1104. Ale problem był na 1003 i BETA 1103. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DżonyBi Opublikowano wczoraj o 18:05 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 18:05 (edytowane) No wlasnie jestem na 1003 i tak patrze, ze mamy identyczna konfiguracje z tym, ze ja GPU od MSI i zero problemow. Chcialem wlasnie zasugerowac 1003, ale jak sprawdzales to nie ma tematu. Edytowane wczoraj o 18:08 przez DżonyBi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano wczoraj o 18:05 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 18:05 Witam ale lipa , to nie fajnie wydać cała kasę z komunii na PC a tu problem na który sam producent nie reaguje ? jakiś tam bios wyszedł do karty graficznej https://rog.asus.com/pl/graphics-cards/graphics-cards/rog-strix/rog-strix-rtx4090-o24g-gaming-model/helpdesk_bios/ na problemy sprzętowe to nie za wiele można poradzić, takie jak znikająca lub nie wykrywana karta graficzna, toć to można być letko sfrustrowany taka sytuacja. a próbowałeś dla testu PCIe ustawić na Gen 3.0 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMBak Opublikowano wczoraj o 18:20 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 18:20 (edytowane) 17 minut temu, Mr.T... napisał(a): jakiś tam bios wyszedł do karty graficznej https://rog.asus.com/pl/graphics-cards/graphics-cards/rog-strix/rog-strix-rtx4090-o24g-gaming-model/helpdesk_bios/ Karta ma półtora roku, więc już ten powinien być na pokładzie... Cykam się trochę BIOSa jej wgrywać, ale chyba spróbuję... 🙂 Edit Zrobiłem. Przetestujemty. Faktycznie jest nowszy przynajmniej wg nazwy. 🙂 Co do gen3 nie próbowałem. Tylko Gen4. Edytowane wczoraj o 18:23 przez KMBak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMBak Opublikowano wczoraj o 19:01 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 19:01 (edytowane) No i lipa. Niestety aktualizacja bios grafiki oraz wszystkie firmware co są dostępne do płyty głównej nie pomogły. Może to jednak jakaś awaria samej płyty, bo mam wrażenie, że problem z uruchomieniem ponownie jest tylko jak komputer dłużej pochodzi. Zimny start to praktycznie 100% prawidłowego działania. Na poprzedniej platformie ten sam zasilacz i ta sama grafika nigdy nie robiły problemów. Edytowane wczoraj o 19:02 przez KMBak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano wczoraj o 19:08 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 19:08 Aby to zweryfikować potrzeba innej karty graficznej oraz innej płyty głównej. a tego kloca da sie zamontować w dolnym PCIe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMBak Opublikowano wczoraj o 19:27 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 19:27 (edytowane) Nope. 😬 Karta jest ok, chodziła prawie przez 1.5 roku w moim wcześniejszym kompie. Edytowane wczoraj o 19:30 przez KMBak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu ok można spróbować reklamować płytę główna tylko jak do tego podejdzie Asus ? panie u nas wszystko działa inne rozwiązanie to metoda prób i błędów zakupić płytę główna innego producenta, ale tak w ciemno ? , co by efekt nie był podobny. najgorsze jest w tym wszystkim to ze producenci raczej wiedza o istniejących problemach ale i tak produkt musi trafić na rynek ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMBak Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu No niestety. Tyle co na razie wydaje się jest lepiej to te dwa mniejsze problemy - stabilność USB i podświetlenie logo. Te dodatkowe firmware'y na stronie chyba załatwiły sprawę. Szkoda, że najważniejsze (GPU) dalej nie działa od strzała... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudziutki1987 Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Spróbuj co się stanie jak ustawisz w biosie PCIEX16(G5) Link Mode na "Auto" lub "GEN 3" czy nadal będą problemy z rozruchem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMBak Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu 3 godziny temu, rudziutki1987 napisał(a): Spróbuj co się stanie jak ustawisz w biosie PCIEX16(G5) Link Mode na "Auto" lub "GEN 3" czy nadal będą problemy z rozruchem. Próbowałem. Niestety to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 16 godzin temu, KMBak napisał(a): Problem z podświetleniem RGB Ostatni problem (mniej istotny, ale irytujący, zwłaszcza że komputer stoi obok mojego łóżka): podświetlenie RGB na osłonie IO nie respektuje ustawień BIOS-u. Niezależnie od tego, czy włączę Stealth Mode, czy Aura Off, podświetlenie i tak pozostaje włączone po wyłączeniu komputera. Na forum Tom’s Hardware znalazłem posty, które opisują dokładnie ten sam problem z tą płytą główną, więc wygląda na to, że konieczna jest aktualizacja BIOS-u. Czy ktoś ma jakieś porady - zwłaszcza w kwesti tej karty graficznej? Bo jestem przed decyzją czy reklamowąć tą płytę główną i zmieniać na inną markę... To niestety da się wyłączyć tylko i wyłącznie w Armoury Crate.... Urządzenie - > ROG STRIX X870E -> Efekty podczas wyłączania... Sam szukałem tego ponad miesiąc i w biosie nie ma takiej opcji a tu jak się wyłączy to działa... Edytowane 12 godzin temu przez laidman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMBak Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) Da się. To już zrobiłem. Opcja w BIOS (przecież jest) już działa po aktualizacji firmware. Ale GPU dalej ma problem z postowaniem. Edytowane 12 godzin temu przez KMBak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu 10 minut temu, KMBak napisał(a): Da się. To już zrobiłem. Opcja w BIOS (przecież jest) już działa po aktualizacji firmware. Ale GPU dalej ma problem z postowaniem. Ja walczyłem z tym na pierwszych biosach i nic to nie dawało. Tylko w armoury crate kiedy się to wyłączyło to już nie świeci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudziutki1987 Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Prozaiczna rzecz a może przynieść skutek wyczyścić złącze PCIE na karcie i płycie głównej może coś się przypadkiem dostało jakiś syf. Jak już wyciągniesz kartę to możesz sprawdzić na drugim biosie czy będą podobne cyrki. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMBak Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu 2 minuty temu, laidman napisał(a): Ja walczyłem z tym na pierwszych biosach i nic to nie dawało. Tylko w armoury crate kiedy się to wyłączyło to już nie świeci... Bo to nie BIOS. Tylko te firmware dodatkowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...