Qpek Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Witam Dziś właśnie złożyłem kolejny komputer tym razem Ryzen 8600G na płycie Asrock B650M-HDV/M.2 oraz pamięć 1x16GB Crucial DDR5 6000MHz. Sprzęt działa stabilnie. Jednak jest pewna rzecz która mnie dziwi i niepokoi. Otóż zrobiłem test pamięci w dwóch programach OCCT i AIDA64 Extreme i otrzymałem prędkość na poziomie DDR4 dokładnie pisząc wynik odczytu to 46 GB/s. Dziwi mnie to i niepokoi ponieważ widząc testy pamięci np. ZMASLO na YT otrzymuje tam wyniki ponad 80 GB/s. O co tu chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Mając jeden moduł 16GB DDR5 wymusiłeś pracę pamięci w singiel-chanel. Jak dokupisz drugi taki sam moduł pamięci 16GB i go odpowiednio zamontujesz, to uzyskasz dual-chanel i wartość odczyt/zapis wzrośnie. Dla tego Zmasło na YT miał wyższe transfery. Edytowane 5 godzin temu przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...