Skocz do zawartości
Unleashed72397

Błąd krytyczny Kernel Power 41(63)

Rekomendowane odpowiedzi

Około miesiąca temu złożyłem swój własny komputer i od tamtego momentu głownie podczas grania komputer zawiesza sie w losowych momentach po paru sekundach ekran staje sie czarny i wymagany jest hard reset przytrzymując przycisk zasilania

był robiony furmark i na karcie graficznej i na procesorze oraz memtest86 gdzie wszystko było w porządku

robiłem też stress test na AIDA64

specyfikacje:

CPU - Amd ryzen 7 7700X

RAM - Corsair Vengeance 32GB

Zasilacz - be quiet! Pure Power 12M 750W

karta graficzna - sapphire radeon rx 7800xt 

płyta główna - ASUS Rog strix B650-A

dysk systemowy - SSD WD blue sn580 1TB

komputer czasem potrafić przez wiele godzin bez zawieszenia a czasem nawet nie po 20 minutach

obraz_2025-03-20_162231103.png

obraz_2025-03-20_162306075.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał funi zrób to programem i odpowiednią funkcją. Jak podejrzewam te zawiasy występują kiedy wejdzie się na uszkodzony sektor dysku. Bardzo możliwe że masz opcje w Windowsie która analizuje dysk np hdd opcja ta uruchamia się i sprawdza dyski.  Jest ukryta więc nie wiesz kiedy to następuje. Pewnie po resecie komputer chodzi dość długo a czasem nawet do wyłączenia i ponownego urchumiania aż powtórzy procedurę. Dlatego te odległości w czasie. 

Chodź mogę się mylić i jest to np zasilacz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok już wiadomo że to nie dysk. Umiesz korzystać z podgląd zdarzeń to możesz wyszukać tam czy jakiś sterownik się nie wysypuje. Mi raz wyskoczył bluescreen jak zajrzałem do podglądu zdarzeń to sterownik karty wifi dawał często błędy jak przeinstalowałem na sterownik od producenta mobo to błędu już nie ma w poglądzie zdarzeń. 

Bluescreen możesz podejrzeć w programie bluescreenview od firmy Nirsoft. Ale w moim przypadku wykazało tylko że to problem z softem dpc watchdog violation.

Edytowane przez funi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, funi napisał(a):

Ok już wiadomo że to nie dysk. Umiesz korzystać z podgląd zdarzeń to możesz wyszukać tam czy jakiś sterownik się nie wysypuje. Mi raz wyskoczył bluescreen jak zajrzałem do podglądu zdarzeń to sterownik karty wifi dawał często błędy jak przeinstalowałem na sterownik od producenta mobo to błędu już nie ma w poglądzie zdarzeń. 

Bluescreen możesz podejrzeć w programie bluescreenview od firmy Nirsoft. Ale w moim przypadku wykazało tylko że to problem z softem dpc watchdog violation.

rzecz w tym że jeszcze  ani razu nie miałem blue screena za każdym razem to jest na zasadzie cały ekran zamarza na pare sekund po czym cały jest czarny a dzwięk stoi w miejscu

pare błędów jest ale nie jest to żaden który opiera sie na sterownikach

mógłby to być problem karty? pare razy wyskakiwało mi głównie podczas stress testów coś takiego ale zmieniałem tryb zasilania z zrównoważonego na wydajność oraz wyłączyłem magistrale PCL-E 

obraz_2025-03-20_184813856.png

obraz_2025-03-20_184840910.png

obraz_2025-03-20_185027091.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jak ekran robi się cały czarny to po kilku minutach komputer sam się zrestartuje. Lepiej sprawdź jaki bluescreen ci wyskoczył w tym programiku bluescreen viewer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz możliwość, podmień zasilacz i sprawdź, czy problem nadal występuje. To, że "na papierze" wystarcza, nie oznacza, że przejściowe skoki obciążenia (gry!) nie mogą powodować wyłączania. Testy izolowane można o kant tyłka rozbić, bo niewiele mają wspólnego z realnym użytkowaniem.

Edytowane przez Obsceniczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, Unleashed72397 napisał(a):

dysk systemowy - SSD WD blue sn580 1TB

Po pierwsze zaktualizuj oprogramowanie obu dysków ssd do najnowszej wersji, za pomocą programu Western Digital Dashboard z https://wddashboarddownloads.wdc.com/wdDashboard/DashboardSetupSA.exe
lub
https://support-en.wd.com/app/answers/detailweb/a_id/31759/~/download%2C-install%2C-test-drive-and-update-firmware-using-western-digital

Nie zaszkodzi też zaktualizować bios w płycie głównej do najnowszej wersji.

Trzeba pamiętać też o instalacji sterowników dla chipsetu twojej płyty głównej: B650 pobranych z strony amd, następnie po ponownym uruchomieniu komputera zainstalować najnowsze sterowniki dla karty graficznej.

Jeśli to nie pomoże to trzeba szukać przyczyny gdzie indziej np. wadliwa pamięć ram, dysk ssd, zasilacz, karta graficzna, procesor, płyta główna, itp.

W ubiegłym roku odkryto, że dysk ssd firmy wd powodują problemy np. niebieskie ekrany śmierci, które wystąpiły po aktualizacji 24H2 windowsa 11, następnie producent dysku wydał aktualizację oprogramowania, który niby naprawia ten problem.
Co ciekawe, problem nie występuje z systemem windows 10, oraz windowsem 11 23h2.
Pisali o tym pół roku temu na reddicie: https://www.reddit.com/r/CYBERPOWERPC/comments/1g8zh60/psa_if_you_got_a_new_pc_recently_and_it_has_a_wd/?tl=pl&sort=new

Jak dla mnie, kupować budżetowy dysk wd i instalować na nim system windows to słabe rozwiązanie, jako drugi lub trzeci dysk ssd typowo na dane oraz programy ok, na system przydał by się taki z dodatkową pamięcią cache np. kingston kc3000, który też w 2024 roku potrzebował aktualizacji oprogramowania naprawiający problem z wolniejszą pracą dysku pojawiającą się po pewnym czasie.

Edytowane przez Pawcio10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skąd to skupienie się na dyskach. Masz komunikat kernel power, czyli odcięcie zasilania tak szybko, że nie zdążył się nawet pojawić jakiś błąd sterownika, albo faktycznie dysk wywaliło i nie było gdzie zapisać informacji o wystąpieniu problemu.

Może przyda ci się to co pojawiło się w tym wątku: 

Takie walnięcie w łeb komputera, pomijając wyjęcie wtyczki z kontaktu, albo jak to miało u mnie miejsce braku zasilania konkretnego podzespołu, zdarza się po zadziałaniu któregoś ze sprzętowych zabezpieczeń zasilacza, płyty, karty graficznej itd. czyli przekroczony zakres napięć, przekroczony prąd/moc, albo zwyczajne przegrzanie. Znaleźć problem będzie dość trudno. Na początek proponuję rozebrać komputer na części i ponownie złożyć. Może masz szczęście i któryś z modułów dimm, albo CPU nie kontaktuje w podstawce. Sprawdź też dociśnięcie wszystkich kabli zasilających (PCIe, CPU, ATX) po obu stronach. Oczywiśćie clear cmos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Pawcio10 napisał(a):

Po pierwsze zaktualizuj oprogramowanie obu dysków ssd do najnowszej wersji, za pomocą programu Western Digital Dashboard z https://wddashboarddownloads.wdc.com/wdDashboard/DashboardSetupSA.exe
lub
https://support-en.wd.com/app/answers/detailweb/a_id/31759/~/download%2C-install%2C-test-drive-and-update-firmware-using-western-digital

Nie zaszkodzi też zaktualizować bios w płycie głównej do najnowszej wersji.

Trzeba pamiętać też o instalacji sterowników dla chipsetu twojej płyty głównej: B650 pobranych z strony amd, następnie po ponownym uruchomieniu komputera zainstalować najnowsze sterowniki dla karty graficznej.

Jeśli to nie pomoże to trzeba szukać przyczyny gdzie indziej np. wadliwa pamięć ram, dysk ssd, zasilacz, karta graficzna, procesor, płyta główna, itp.

W ubiegłym roku odkryto, że dysk ssd firmy wd powodują problemy np. niebieskie ekrany śmierci, które wystąpiły po aktualizacji 24H2 windowsa 11, następnie producent dysku wydał aktualizację oprogramowania, który niby naprawia ten problem.
Co ciekawe, problem nie występuje z systemem windows 10, oraz windowsem 11 23h2.
Pisali o tym pół roku temu na reddicie: https://www.reddit.com/r/CYBERPOWERPC/comments/1g8zh60/psa_if_you_got_a_new_pc_recently_and_it_has_a_wd/?tl=pl&sort=new

Jak dla mnie, kupować budżetowy dysk wd i instalować na nim system windows to słabe rozwiązanie, jako drugi lub trzeci dysk ssd typowo na dane oraz programy ok, na system przydał by się taki z dodatkową pamięcią cache np. kingston kc3000, który też w 2024 roku potrzebował aktualizacji oprogramowania naprawiający problem z wolniejszą pracą dysku pojawiającą się po pewnym czasie.

wszędzie zaktualizowałem wszelakie sterowniki oraz bios na najnowsze

jedynie to miałem w bluescreenviewer

obraz_2025-03-21_163718606.png

obraz_2025-03-21_163738584.png

Edytowane przez Unleashed72397

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno dobre sterowniki masz zainstalowane?  Przejrzyj jeszcze raz po kolei te błędy co ci się pojawiają po kolei na liścia na poglądzie takim jak mój mam na myśli tę konkretną stronę i wchodzisz po kolei w każdą listę.

J w moim poprzednim komputerze spaliłem proca wyłączając go przyciskiem więc następnego dałem osobie z branży do złożenia i działa już 2 rok. 

Zrzut ekranu 2025-03-22 194432.png

Edytowane przez funi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jakiś sposób na uzyskanie tego crasha w skończonym czasie? Z logów nikt nic nie wyczyta, bo niczego w nich nie ma. To nie jest problem z oprogramowaniem, tylko porządny problem ze sprzętem i to nie taki milusi, że wywali bluescreena i powie co go boli. Mobo, CPU, RAM, zasilanie, GPU na poziomie elektryki.

- Wyjmij GPU i sprawdź, czy błąd występuje na integrze

- wyłącz Expo na pamięciach

- wyjmij 2 moduł DIMM

- podmień moduły

- wyjmij i ponownie zainstaluj CPU

- sprawdź kable z zasilacza - nie pojawia się tam jakaś możliwość wystąpienia zwarcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi