HirekĆwirek Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia (edytowane) Cześć, planuje upgrade komputera i to nie wszystko na raz, tylko komponenty będą kupowane pojedynczo co miesiąc. Obecna konfiguracja: -obudowa silentiumpc armis -CPU ryzen 5 2600 -GPU radeon rx 570 4gb -zasilacz silentiumpc vero 600W -RAM hyperx 2x8gb 3200 -płyta główna msi b450 gaming plus Komputer ma służyć do ogólnego przeglądania internetu i grania w jakieś starsze gry. Wstępnie myślałem o zmianie procesora na ryzen 5 5600 i zasilaczu na nowy, bo ten co mam to od jakiegoś czasu zaczyna warkotac 😆 i pewnie nowa obudowa od razu. Czy do tego ryzena 5 5600 wymagane jest osobne chłodzenie czy boxowe wystarcza? GPU planowałem za jakiś dłuższy czas zmienić, póki ten wystarcza. W drugim komputerze zmieniłem procesor na ryzen 7 7700 i wydajność mocno skoczyła do góry nawet z ta kartą, także chciałbym się na procesorze skupić. Edit. Monitor 27 cali 😃 Dodam jeszcze, że pracuje na Windows 10, ale nie mogę aktualizować do win11, gdyż sprzęt nie spełnia wymagań do aktualizacji. Bardzo dziękuję za pomoc 😃 Edytowane 6 Kwietnia przez HirekĆwirek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasiastyTej Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia Obudowę bym raczej zostawił na twoim miejscu i pomyślał nad sprzedażą karty graficznej. 5600 kosztuje około 450 PLN i drugie tyle lub więcej na zasilacz więc pozostałoby ci około 1k PLN. W tym budżecie znajdziesz bezproblemowo 3070 a jak ci się trafi okazja to i trafisz 3070TI a to już będzie całkiem spory upgrade 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HirekĆwirek Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia Dziękuję bardzo za odpowiedzi 😃 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...