Skocz do zawartości
barej86

Ocena zestawu do około 8,5k PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy mogę prosić o rzucenie okiem na zestaw jak niżej?? Budżet to około 8,5k PLN. 

Nie jestem jakimś szczególnym fanem "ulepszaczy" graficznych dlatego zdecydowałem się na Radeona. Monitor to: LC34G55TWWPXEN

Procesor              Ryzen 7 7800X3D

Karta graficzna   Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16GB GDDR6

Płyta główna       MSI B650 GAMING PLUS WIFI

RAM                    Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)

Dysk                   Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790

Zasilacz             Zasilacz be quiet! Pure Power 12 750W ATX 3.1 (BP003EU)

Chłodzenie       Chłodzenie CPU Endorfy Fortis 5 (EY3A008)

Obudowa          Chieftec Apex Air (GA-01B-M-OP)

Czy zestaw jak wyżej ma sens czy coś zmienić ?? Czy ewentualne warto dopłacić do procesora 9800X3D ?

Z góry wszystkim dziękuję za porady!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz dorzucił bym z zapasem na 850 coś innego niż bequiet. Obczaj sobie Corsair RM850e 850W
Chłodzenie fortis 5 nie wiem czy taki w pełni wystarczajacy do ryzena 7 7800x3d - pomysl o aio (nie wieksze niz 360mm na góre do tej obudowy)
Nie dopłacałbym do 9800x3d. Cena sporo wyższa a zysk wydajności nie adekwatny. Ewentualne środki dołożyłbym do mocniejszego zasilacza i lepszego chłodzenia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.x-kom.pl/p/1318538-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5070-ti-amp-extreme-infinity-16gb-gddr7-dlss4.html

upoluj kartę z kodem, sam kupiłem jestem zadowolony, miałem 9070 xt oddałem przez wadę fabryczną 

skoro mój 11700k na PCie4 i ddr4 traci tylko 3.5% do tej samej karty z 9800x3d to myślę że nie ma sensu dopłacać 

https://proline.pl/koszyk/fef9c0e3

w tej rozdzielczości również pykam i lepiej poświęcić procesor kosztem karty

jak bardzo nie chcesz dopłacać to wybierz sobie chociaż lepszą bo najtańszy Gigabyte jest słaby pod względem komfortu, będzie gorący i głośny stop/start jest słyszalny. 

FSR4 bardzo dobre 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi / rady. 

1) Co do procka i ewentualnej dopłaty do 9800X3D jak widać 2 głosy na nie więc chyba rzeczywiście nie warto tych około 400pln dopłacać - dzięki!

2) Chłodzenie: tutaj przyznam szczerze w ogóle nie brałem pod uwagę chłodzenia wodnego. W zdecydowanej większości polecanych zestawów na różnych stronach do procka 7800X3D dawali właśnie Fortis 5 stąd właśnie mój wybór. Czy gdybym ewentualnie został przy powietrznym czy warto wziąć Fortis Dual ??

https://www.x-kom.pl/p/1075140-chlodzenie-procesora-endorfy-fortis-5-dual-fan-140x120mm.html

3) Grafika…ehh…kompa próbuje złożyć już od dłuższego czasu i tak czekam i czekam ( a to wysokie ceny procków AMD – Q42024 ), a to czekam na premiere GeForców , potem Radeonów i tak można czekać w nieskończoność 😉 Nie jestem fanem ( albo antyfanem ) żadnej marki jednak cena ma tutaj znaczenie. 5070ti będą co najmniej 800 pln droższe od 9070xt ( wiadomo zależy od modelu ) co już niestety robi różnice. Brałem pod uwagę 5070ti ale i dostępność ( trochę już jestem zmęczony czekaniem ) i cena „zmusza” mnie do wzięcia Radeona.

„jak bardzo nie chcesz dopłacać to wybierz sobie chociaż lepszą bo najtańszy Gigabyte jest słaby pod względem komfortu, będzie gorący i głośny stop/start jest słyszalny. „ – dzięki , popatrzę sobie także na inne wobec tego, opinie ma niezłe stąd mój wybór. Chyba że ktoś coś może polecić z 9070XT innego producenta?

4) Myślałem że zasilacz 750W będzie wystarczający – widziałem że mocniejsze dawali do 9800X3D i do 5080 dlatego właśnie wziąłem 750W. Popatrzę sobie jeszcze wobec tego jakieś 850W.

Dziękuję serdecznie raz jeszcze i wszelkie inne uwagi mile widziane 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie wystarczy do Twojego zestawu 750. Na xkom widze ze zalecany do tej karty jest 850W. Procek masz energooszczędny więc wystarczy i 750. 

Jakoś ja zawsze wole mieć te 100 - 150 W zapasu nauczony swoja 850 która przy furmarku i cinebenchu uruchomionym na raz potrafi wylaczyc kompa po 15 minutach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, stempel91 napisał(a):

swoja 850

Gigabyte UD850GM 80+Gold 

Na 250w w 14700 i dokreconym 4080 380w to i tak jakieś 720 max reszta zostaje jeszcze na pick. Tak że poraz kolejny coś nie tak z jakością gigabyta. 

@barej86 a co do zasilaczy i karty warto sprawdzić jedno i drugie bo różne wersje mają różne wejścia 2x8 3x8 i 12v6x2 

W przypadku panteksa czy seasonica 5.1 750w występują tylko dwie złączki 2x8 (czy tam 2x6+2) ważne jednak aby było to dwa niezależne wyjścia z zasilacza a nie jedno rozdzielone na dwa. Dużo częściej natomiast 850w są już w posiadaniu 3x8 tak że dopłata nie jest duża a korzysta gdyby doszło do zmiany. 

Sam mam zasilacz z sygnatury a podłączyłem przez przejściówkę 5070 ti i wszytko hula, zasilacz nie jest przesadnie gorący ale badałem go termometrem laserowym do zastsowan domowych xD więc chyba nie powinien tu publikować takich banialk.

7 godzin temu, stempel91 napisał(a):

Corsair RM850e 850W

Już niech weźmie z wtyczką 5.1 ma poprawione piny i lepszy styk, mniej się przez to nagrzewa i odkształca 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi