barej86 Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Witam, Czy mogę prosić o rzucenie okiem na zestaw jak niżej?? Budżet to około 8,5k PLN. Nie jestem jakimś szczególnym fanem "ulepszaczy" graficznych dlatego zdecydowałem się na Radeona. Monitor to: LC34G55TWWPXEN Procesor Ryzen 7 7800X3D Karta graficzna Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16GB GDDR6 Płyta główna MSI B650 GAMING PLUS WIFI RAM Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC) Dysk Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790 Zasilacz Zasilacz be quiet! Pure Power 12 750W ATX 3.1 (BP003EU) Chłodzenie Chłodzenie CPU Endorfy Fortis 5 (EY3A008) Obudowa Chieftec Apex Air (GA-01B-M-OP) Czy zestaw jak wyżej ma sens czy coś zmienić ?? Czy ewentualne warto dopłacić do procesora 9800X3D ? Z góry wszystkim dziękuję za porady! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Zasilacz dorzucił bym z zapasem na 850 coś innego niż bequiet. Obczaj sobie Corsair RM850e 850W Chłodzenie fortis 5 nie wiem czy taki w pełni wystarczajacy do ryzena 7 7800x3d - pomysl o aio (nie wieksze niz 360mm na góre do tej obudowy) Nie dopłacałbym do 9800x3d. Cena sporo wyższa a zysk wydajności nie adekwatny. Ewentualne środki dołożyłbym do mocniejszego zasilacza i lepszego chłodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 25 minut temu, stempel91 napisał(a): Chłodzenie fortis 5 nie wiem czy taki w pełni wystarczajacy do ryzena 7 7800x3d - pomysl o aio (nie wieksze niz 360mm na góre do tej obudowy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia https://www.x-kom.pl/p/1318538-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5070-ti-amp-extreme-infinity-16gb-gddr7-dlss4.html upoluj kartę z kodem, sam kupiłem jestem zadowolony, miałem 9070 xt oddałem przez wadę fabryczną skoro mój 11700k na PCie4 i ddr4 traci tylko 3.5% do tej samej karty z 9800x3d to myślę że nie ma sensu dopłacać https://proline.pl/koszyk/fef9c0e3 w tej rozdzielczości również pykam i lepiej poświęcić procesor kosztem karty jak bardzo nie chcesz dopłacać to wybierz sobie chociaż lepszą bo najtańszy Gigabyte jest słaby pod względem komfortu, będzie gorący i głośny stop/start jest słyszalny. FSR4 bardzo dobre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barej86 Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Dziękuję bardzo wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi / rady. 1) Co do procka i ewentualnej dopłaty do 9800X3D jak widać 2 głosy na nie więc chyba rzeczywiście nie warto tych około 400pln dopłacać - dzięki! 2) Chłodzenie: tutaj przyznam szczerze w ogóle nie brałem pod uwagę chłodzenia wodnego. W zdecydowanej większości polecanych zestawów na różnych stronach do procka 7800X3D dawali właśnie Fortis 5 stąd właśnie mój wybór. Czy gdybym ewentualnie został przy powietrznym czy warto wziąć Fortis Dual ?? https://www.x-kom.pl/p/1075140-chlodzenie-procesora-endorfy-fortis-5-dual-fan-140x120mm.html 3) Grafika…ehh…kompa próbuje złożyć już od dłuższego czasu i tak czekam i czekam ( a to wysokie ceny procków AMD – Q42024 ), a to czekam na premiere GeForców , potem Radeonów i tak można czekać w nieskończoność 😉 Nie jestem fanem ( albo antyfanem ) żadnej marki jednak cena ma tutaj znaczenie. 5070ti będą co najmniej 800 pln droższe od 9070xt ( wiadomo zależy od modelu ) co już niestety robi różnice. Brałem pod uwagę 5070ti ale i dostępność ( trochę już jestem zmęczony czekaniem ) i cena „zmusza” mnie do wzięcia Radeona. „jak bardzo nie chcesz dopłacać to wybierz sobie chociaż lepszą bo najtańszy Gigabyte jest słaby pod względem komfortu, będzie gorący i głośny stop/start jest słyszalny. „ – dzięki , popatrzę sobie także na inne wobec tego, opinie ma niezłe stąd mój wybór. Chyba że ktoś coś może polecić z 9070XT innego producenta? 4) Myślałem że zasilacz 750W będzie wystarczający – widziałem że mocniejsze dawali do 9800X3D i do 5080 dlatego właśnie wziąłem 750W. Popatrzę sobie jeszcze wobec tego jakieś 850W. Dziękuję serdecznie raz jeszcze i wszelkie inne uwagi mile widziane 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Generalnie wystarczy do Twojego zestawu 750. Na xkom widze ze zalecany do tej karty jest 850W. Procek masz energooszczędny więc wystarczy i 750. Jakoś ja zawsze wole mieć te 100 - 150 W zapasu nauczony swoja 850 która przy furmarku i cinebenchu uruchomionym na raz potrafi wylaczyc kompa po 15 minutach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) 5 godzin temu, stempel91 napisał(a): swoja 850 Gigabyte UD850GM 80+Gold Na 250w w 14700 i dokreconym 4080 380w to i tak jakieś 720 max reszta zostaje jeszcze na pick. Tak że poraz kolejny coś nie tak z jakością gigabyta. @barej86 a co do zasilaczy i karty warto sprawdzić jedno i drugie bo różne wersje mają różne wejścia 2x8 3x8 i 12v6x2 W przypadku panteksa czy seasonica 5.1 750w występują tylko dwie złączki 2x8 (czy tam 2x6+2) ważne jednak aby było to dwa niezależne wyjścia z zasilacza a nie jedno rozdzielone na dwa. Dużo częściej natomiast 850w są już w posiadaniu 3x8 tak że dopłata nie jest duża a korzysta gdyby doszło do zmiany. Sam mam zasilacz z sygnatury a podłączyłem przez przejściówkę 5070 ti i wszytko hula, zasilacz nie jest przesadnie gorący ale badałem go termometrem laserowym do zastsowan domowych xD więc chyba nie powinien tu publikować takich banialk. 7 godzin temu, stempel91 napisał(a): Corsair RM850e 850W Już niech weźmie z wtyczką 5.1 ma poprawione piny i lepszy styk, mniej się przez to nagrzewa i odkształca Edytowane 7 Kwietnia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia no nie wiem mam 7 wentylatorow+AIO+dysk Sata + 2xNVME ale nie wiem czemu tak reaguje - mimo ze to poprawiona wersja czekam az do paczkomatu wpadnie MSI MPG 1000W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia RM850E to zupełnie inny zasilacz co RMX, obcięty na jakości, kondensatorach, trybie pracy i gwarancji. Za 8100 masz komplet z dobrym chłodzeniem na GPU https://proline.pl/koszyk/ac1f9fe7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...