Skocz do zawartości
Gość

Pomoc w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam pytanie dylemat z wyborem 2 podzespolow

Ktora karta będzie cichsza 

RX 9070 XT Pure czy Steel Legend

Czy duża będzie różnica między płytami głównymi b850 a x870 używając r7 7800x3d?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

steel Legend będzie cichsza 

3 godziny temu, Patryk96 napisał(a):

płytami głównymi b850 a x870

podaj te płyty bo sama linia produkcyjna o niczym nie świadczy aczkolwiek x870 jest nie opłacalny do dopłaty chyba że lubisz dyski 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, axsin302 napisał(a):

steel Legend będzie cichsza 

podaj te płyty bo sama linia produkcyjna o niczym nie świadczy aczkolwiek x870 jest nie opłacalny do dopłaty chyba że lubisz dyski 

Płyty które mam na oku (jeżeli są jakieś lepsze to śmiało możesz doradzić, ostatni PC budowałem z 10 lat temu a teraz wracam po przesiadce z laptopa)

b850

https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b850-steel-legend-wifi-14483431/

X870

https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-x870-steel-legend-wifi-14167138/

Dodatkowe pytanie, czy wkładając r7 7800x3d do tych płyt (nowych z sklepu), będzie wszystko działało, czy najpierw muszę zaktualizować BIOS używając do tego starszego procesora?

Edit. Wspomniałeś coś o dyskach, w komputerze będzie 1 dysk najprawdopodobniej lexar nm790 1 lub 2 tb

Edytowane przez Patryk96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie chodzi że biała to wybierz sobie B850 

raczej nie będziesz musiał nic robić z Biosem, a nawet jeśli to Am5 tu robiło ukłon w stronę konsumentów i masz możliwość Upgradu bez procka. 

x870 ma ulepszone linie PCie aby dyski które zamontujesz chodziły lepiej, bez utraty wydajności ( tu odnosi się to ilości, akurat w przypadku jednego lub dwóch dysków nic to nie zmienia ) 

tu w przypadku b850

333sss.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, axsin302 napisał(a):

pewnie chodzi że biała to wybierz sobie B850 

raczej nie będziesz musiał nic robić z Biosem, a nawet jeśli to Am5 tu robiło ukłon w stronę konsumentów i masz możliwość Upgradu bez procka. 

x870 ma ulepszone linie PCie aby dyski które zamontujesz chodziły lepiej, bez utraty wydajności ( tu odnosi się to ilości, akurat w przypadku jednego lub dwóch dysków nic to nie zmienia ) 

tu w przypadku b850

333sss.png

Ok, dziękuję za pomoc, czyli reasumując x870 jest „lepsza” tylko w przypadku używania większej ilości dysków? Niezależnie jaki chipset wybiorę, to żadna z płyt nie będzie ograniczała pracy wspomnianego procesora jak i karty rx 9070xt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok 

Procesor / Karta Graficzna / Płyta Główna / Dysk - Zamowione

Jest ktoś w stanie doradzić jakąś białą obudowę ze szkłem, tak aby była przewiewna i mozna bylo zamontować chłodzenie wodne 360 - Do kwoty 500zł?

Dodatkowe pytanie - Arctic Liquid Freezer 360 Argb Biały + R7 7800x3d - co nałożyć kryonaut czy PTM7950?

Edytowane przez Patryk96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz budę Cougar MX600. Bardzo pojemna i polecana. Dostępna również w białej wersji.

Ewentualnie Deepcool CH560 Digital ale nie wiem czy wejdzie tam Arctic Liquid Freezer 360 na górę.

Najtańszą opcją jest Gigabyte C301 Glass ale również nie wiem czy wejdzie na górę Arctic Liquid Freezer 360 bez kolizji z czymś. Ogólnie aio 360 powinno wejść do tych ostatnich propozycji ale jak wiemy ALF III ma grube chłodnice i coś może jednak nie spasować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta arctcika wystarczy, możesz sobie zastosować off set jeszcze. Ptm masz oryginalnego? Gelid chyba ma podobny pad w ofercie. 

Obudowa phanteksa, Bequieta 500x lub wstaw nam jaka ci się podoba to sprawdzimy czy wejdzie. AIO Nie musi być montowny na topie, karta jest skromny rozmiarów nie zabierze dużo miejsca. A skrzynka może być z piwnica lub dwu komorowa zależności od twojego gustu

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, axsin302 napisał(a):

Pasta arctcika wystarczy, możesz sobie zastosować off set jeszcze. Ptm masz oryginalnego? Gelid chyba ma podobny pad w ofercie. 

Obudowa phanteksa, Bequieta 500x lub wstaw nam jaka ci się podoba to sprawdzimy czy wejdzie. AIO Nie musi być montowny na topie, karta jest skromny rozmiarów nie zabierze dużo miejsca. A skrzynka może być z piwnica lub dwu komorowa zależności od twojego gustu

Skrzynka najlepiej z piwnica, nie mam nic konkretnego na oku,  PTM kupiłbym oczywiście oryginalny, co do chłodnicy, może lepsza będzie Arctic liquid freezer 3 420mm? Bo z tego co widzę to 360 jest droższa od 420. (Nie chodzi o cenę, ale teraz się boję że jak kupię jakąś obudowę to nie wejdzie mi to chłodzenie, bo producenci nie udzielają informacji w specyfikacji na temat tego jakiej grubości może być chłodzenie wodne, jedynie na wielkość wentylatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.deepcool.com/products/Cases/CH780-WH-Panoramic-Tempered-Glass-ATX-Case/2023/17535.shtml

pod 420

na razie te boczne daj na dół a aio na topie, jak wpadnie to kupisz coś i dodasz na bok, rizer na ułożenie bokiem karty masz niestety PCie-4 ale jak poświecisz 1% fps ^^ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, axsin302 napisał(a):

https://www.deepcool.com/products/Cases/CH780-WH-Panoramic-Tempered-Glass-ATX-Case/2023/17535.shtml

pod 420

na razie te boczne daj na dół a aio na topie, jak wpadnie to kupisz coś i dodasz na bok, rizer na ułożenie bokiem karty masz niestety PCie-4 ale jak poświecisz 1% fps ^^ 

A jak ułożę kartę standardowo, to będzie wykorzystana w 100%? Polecisz jeszcze resztę brakujących podzespołów? Brakuje mi jeszcze RAM i zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie kupiłem Samsung Odyssey G4 27cali full hd 240hz, ze względu na dużą jasności w przystępnej cenie, ale myślę że z czasem zmienię na 2k jakiegoś oleda, ale to dopiero za jakiś czas bo ceny zaczynają się od 2000zł, więc głównie będzie służył do rozdzielczości 2k maxymalnie, myślę że 7800x3d i rx 9070xt da radę, ale możesz się też wypowiedzieć.

Co do kupna reszty podzespołów, doradzi ktoś czy taką Obudowa / Zasilacz / Chłodzenie będą Ok? I Czy do tej obudowy wejdzie to chłodzenie w górnym panelu?

Obudowa

https://www.morele.net/obudowa-cougar-duoface-pro-rgb-cgr-5ad1w-rgb-13040860/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=12825646248&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMImLCsgqHWjAMVMEeRBR0c4BX4EAQYBCABEgKP0PD_BwE

Chlodzenie 

Arctic Liquid Freezer 3 360 ARGB White

i Zasilacz

https://pl.thermaltake.com/toughpower-gf-a3-snow-850w-tt-premium-edition.html

Tutaj mam największy problem z wyborem zasilacza, chcialbym żeby był w cenie 500 max 600zl i dużo osób poleca seasonica 750W za 600zł, ale trochę się boje, bo w opisie karty Rx 9070 xt steel legend jest zalecane 800w, więc bardziej celuje w 850w (Myślę też że tyle W jest bardziej przyszłościowe)

Z góry dzięki za pomoc i wyczerpujące odpowiedzi.

Edytowane przez Patryk96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

750w seasonica będzie aż nadto.  Phanteks chodzi na 30decybeli a seasonic 20, 

Będziesz miał wystarczająco zapasu aby się nie martwić 

Jak jeszcze nie wybrałeś to w proline jest AIO phanteks glacier one jest lepszym chłodzeniem od Arctika, na pewno cichszym i wydajniejszym ale nie daje 5lat gwrancji a przed wszystkim zajmuje mniej miejsca co powoduje że wejdzie niemal w każdy top i np kupisz sobie phanteksa pro ultra white za 360zl 

Ogólnie 7800x3d i tak będzie gorący bo taki procek ty masz zapobiec dalszemu wzrostowi temperatur. 

Ale jak wolisz 850w to wybierz... Polecam też seasonica tego co wyżej. 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, axsin302 napisał(a):

750w seasonica będzie aż nadto.  Phanteks chodzi na 30decybeli a seasonic 20, 

Będziesz miał wystarczająco zapasu aby się nie martwić 

Jak jeszcze nie wybrałeś to w proline jest AIO phanteks glacier one jest lepszym chłodzeniem od Arctika, na pewno cichszym i wydajniejszym ale nie daje 5lat gwrancji a przed wszystkim zajmuje mniej miejsca co powoduje że wejdzie niemal w każdy top i np kupisz sobie phanteksa pro ultra white za 360zl 

Ogólnie 7800x3d i tak będzie gorący bo taki procek ty masz zapobiec dalszemu wzrostowi temperatur. 

Ale jak wolisz 850w to wybierz... Polecam też seasonica tego co wyżej. 

Zamówiłem tego Seasonica 750 za 599zł który polecałeś, co do chłodzenia które zaleciłeś niestety jest za drogie, zostało mi 1000zł z budżetu na obudowę i chłodzenie wodne w kolorze białym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.04.2025 o 10:16, axsin302 napisał(a):

Cześć, sry za podpięcie się pod temat ale mam pytanie, również mam procesor 7 7800x3d, i Aio ALF 3 Pro 360 ARGB był dla mnie za głośny, czy możesz powiedzieć coś więcej o chłodzeniu które Ty polecasz? Są jakieś testy porównawcze co do głośności i wydajności? Ewentualnie co możesz polecić cichego w białym kolorze rgb do 500zł?

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi