Czerwski Opublikowano Czwartek o 16:34 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 16:34 Cześć, przymierzam się do złożenia zestawu który będzie mi służył jako komputer domowy / do okazjonalnej pracy - CAD, modele 3d (niespecjalnie skomplikowane), ale bez renderowania (sprzęt do tego mam w biurze). Generalnie na początek chciałem sprawdzić czy w ogóle pomysł ze stacjonarka się sprawdzi, wiec myślałem o tym żeby teraz złożyć coś z mocnym iGPU, co myślę że na moje potrzeby będzie wystarczające, ale żeby w razie potrzeby móc sobie cos rozbudować w przyszłości. Chciałbym uniknąć dużego pudła i przy okazji poeksperymentować (kiedyś dawno i nie prawda składałem sporo ATXow) więc chciałbym pójść w ITX. Wiem że ograniczy to możliwości rozbudowy o której pisałem wcześniej ale nie planuje budować żadnego potwora. Ważna rzeczą jest dla mnie możliwość podpięcia 2ch monitorów i już po wstępnych analizach tego co jest dostępne w ITX widzę że część płyt odpada. Po jakimś wstępnym ogarnięciu tematu w głowie mam coś takiego: Procesor: AMD Ryzen 5 8600G - 799 zł / AMD Ryzen 7 8700G - 1200zł Płyta główna: Gigabyte B650I AX - 759 zł* *Tutaj mam pytanie odnośnie RAMów wg. specyfikacji płyta obsługuje częstotliwości 4400-5200MHz a wartości do 6400MHz są opisane jako (OC). Czy to znaczy że przyjęte poniżej RAMy 6000MHz będą w ogóle obsłużone przez płytę? RAM: Patriot 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Venom - 395 zł SSD: Patriot 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe P400 V4 - 235 zł Zasilacz: Fortron VITA BD 650W - 279 zł Obudowa: DeepCool CH170 DIGITAL - 310 zł W sumie ok 2800-3200zł W dużej mierze złożone na bazie waszego zestawu z FAQ zastanawiam się tylko jeszcze na coś powinienem zwrócić uwagę przy zbieraniu elementów do ITX Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano Czwartek o 17:20 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:20 15 minut temu, Czerwski napisał(a): RAM: Patriot 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Venom - 395 zł Zasadniczo na to co pisze na płycie czy stronie AMD nie ma się co patrzeć. U mnie na ten przykład 8700g nie działa na w trybie 1:1 w częstotliwości 6000MT/s, bo źle wylosowałem CPU i przez to posiłkuję cię OC do 7800MT/s w trybie 2:1. Ani płyta, ani RAM, ani CPU nie obsługują takich prędkości, a działa. Cytat SSD: Patriot 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe P400 V4 - 235 zł Dysk QLC, unikać. W tej cenie jest P450 lite lub lexar nm710. 25 minut temu, Czerwski napisał(a): co myślę że na moje potrzeby będzie wystarczające, ale żeby w razie potrzeby móc sobie cos rozbudować w przyszłości. To ja bym w takim razie wydał kasę na porządny PSU. Aczkolwiek tu nie doradzę, bo Phanteksa wykupili i nie wiem, co jest obecnie jeszcze godne polecenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...