Skocz do zawartości
gregs1985

Nowy komputer 12-13k - prośba o ew. korekty

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim !

Jestem na etapie zamawiania podzespołów do PC. 

Moja propozycja:

9800x3d

Noctua NH-D15s

Msi x870e Tomahawk

Lexar Ares gen.2 2x16GB 6000 MHz CL28 lub Kingston FURY RGB 2x32 6000 MHz cl30 - przyszłościowo?

Kingston Renegade Fury 2TB

Corsair RMx1000w 

Lian li lancool 3 lub antec flux pro ew. coś innego ?

Gpu: 5070ti tutaj nie wiem co wybrać 🙂

Domyślam się, że można taniej ale już kiedyś oszczędzałem i później był żal, że nie dołożyłem 😉

Potrzebuję zmienić rownież monitor budżet do 2 tys. zł. - najlepiej na 27 cali 1440p. Grywam najczęściej w fpsy. Obecnie mam 24 cale FHD ips 60hz 😉

Za pomoc serdecznie dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Chłodzenie wrzuciłbym AIO - np Arctica Freezer III 360 A-RGB
  • Ram wybrał bym te Kingstony bez 2 zdan. Luźniejsze timingi ale to jednak 64 GB
  • Obudowe Lian Li Lancool 3 - fajna wentylacja i cm
  • Co do karty to do 13 tys rozumiem ze liczysz z monitorem ? jesli tak to 5070 TI jest spoko opcja. Ale jesli to budzet na sama jednostke to wrzucil bym tutaj 5080

Monitor w tej cenie rozumiem ze chcesz IPS. Spokojnie zmieścisz się w takich parametrach do 1000 zł z dobrym modelem. Dołożył bym ten tysiaczek do GPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź!

Budżet mogę zawsze nagiąć ale wydaje mi się, że 5070ti powinna mi w zupełności wystarczyć. 

Co do aio to jakoś sceptycznie podchodzę do nich. Powietrze jest bezawaryjne. W aio moze byc wyciek, niby szansa minimalna ale jest..

Dikson: obudowy wole klasyczne 🙂 warto tyle siana dokładać do 5080?

Edytowane przez gregs1985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, gregs1985 napisał(a):

Dikson: obudowy wole klasyczne 🙂 warto tyle siana dokładać do 5080?

Klasyczną masz https://proline.pl/obudowa-do-komputera-be-quiet-shadow-base-800-czarna-bgw60-p8119116

Jak chcesz się zmieścić z monitorem to bym nie dokładał, do 1440p 5070TI jrst ok.

Dobry cooler AC kosztuje swoje, budżetowo masz https://proline.pl/be-quiet-pure-rock-pro-3-black-bk042-chlodzenie-procesora-p8124913

Przysłania sloty na RAM 

https://proline.pl/noctua-nh-d15s-chromax-black-chlodzenie-procesora-p7116978 tu cena wyższa jak Arctica, wydajność gorsza nawet przy takim 9800X 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, mały update.

Kupione:

9800x3d, msi x870e tomahawk, kingston fury renegade 2TB, kingston fury beast rgb 2x32 GB 6000 CL30, corsair rm1000x,

Zamówione:

Antec flux pro i arctic liqiud freezer 360 pro. 

Zdecydowałem sie jednak na chłodzenie cieczą:) ram i zasilacz udało mi sie kupić w dobrej cenie (wahałem się  pomiędzy 32 a 64 gb ale dopłata była stosunkowo nie duża do 64:))

Do miesiąca czasu chciałbym kupić gpu i monitor (do tego czasu igpu i na starym "jakoś" wytrzymam :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi