Skocz do zawartości
rs17

zestaw do grania ~3000-6000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Trochę poczytałem, ale mimo wszystko uważam siebie za laika w temacie kupna/składania komputerów.

Poszukuję następcy dla 9-letniego laptopa MSI CX70 2QF. Głównie do grania od czasu do czasu (do reszty lapek wciąż wystarcza), być może do pracy (CAD lub jakieś "techniczne" programy). Przykładowe gry, które chcę ograć: GTA V, Cyberpunk 2077, F1 2023, Path of Exile 2, Baldur's Gate 3, GTA VI. 

Pierwotnie myślałem o monitorze 2K/27 cali, ale koniec końców jest zbyt przytłaczający na moje małe biurko i ogólnie małą przestrzeń. Zatrzymałem się na 1K/24 cale - wolę tę rozdzielczość i zyski w wydajności w porównaniu do 2K, a 4K w ogóle nie wchodzi w grę przez brak miejsca. Przy karcie graficznej 8 GB wymienione tytuły będą śmigać na wysokich/ultra (tak twierdzi SI), nie mam pojęcia jak w przypadku bardziej wymagających gier. Dałem wysoki przedział cenowy (ekran osobno) - nie wiem jeszcze czy dopłacić i mieć większy zapas na przyszłość czy nie. Oprócz samego zestawu bardzo przydatna będzie opinia na temat jego możliwości w 1080p, ewentualnego rozszerzenia do 2K kiedyś, spodziewanego zakresu FPS.

Pozostałe założenia/pytania:

1. Karta graficzna co najmniej 8 GB. Dłuższa karta z 3 wentylatorami lepsza pod kątem głośności i niższych temperatur, tak? AMD = lepszy stosunek ceny do jakości (?). NVidia = zostawia konkurencję w tyle z ray tracingiem. Czy słusznie trochę obawiam się pierwszego producenta? Gdzieś na stronie głównej mignęła mi opinia, że wkrótce nie będzie się dało wyłączyć RT w nowszych grach - prawda to?

2. Bardzo chciałbym płytę główną z wifi i bluetooth (niedawno kupiłem słuchawki BT+ANC, bez tego jak bez ręki).

3. Zdać się na wentylatory w zestawie z obudową czy dokupić jakieś?

4. Widziałem tutaj wątek z rabatami od x-kom oraz sklep proline. Lepiej zamówić większość/wszystko z jednego źródła czy kupić najtaniej zewsząd (raczej zakupy w granicach Polski)?

Biorę pod uwagę jeszcze PS5 Slim, pod identyczną rozdzielczość (około 2500zł bez ekranu - cena robi robotę, ale nie miałem nigdy PlayStation). W części gier maksymalnie 120 FPS, w pozostałych 60 FPS+ lub dokładnie tyle jako górna granica. Sterowanie padem czasami jest jedyną opcją, z padów prawie w ogóle nie korzystałem. Klawiatura + mysz przez 99,99% czasu.

Upatrzony mam ten monitor, ale inne propozycje też możecie wrzucać.

https://iiyama-sklep.pl/1361-804-monitory-gamingowe-g-master-red-eagle-monitor-iiyama-g-master-g2470hs-b1-red-eagle-24-fhd-ips-led-02ms-180hz-hdmi-dp-adaptivesync-black-tuner-flicker-free-4948570124466.html#/26-gwarancja-3_lata

Edytowane przez rs17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 5500 pod FHD aż nadto masz 5070 https://proline.pl/koszyk/8f3eb31d

Gdybyś jednak myślał bardziej o 1440p wtedy zmiana karty ba https://proline.pl/asrock-radeon-rx-9070-xt-steel-legend-16gb-pci-e-gddr6-rx9070xt-sl-16g-p8124898

Monitor bym jednak wziął coś z regulacją wysokości np. Asusa https://www.ceneo.pl/160792129

W proline mają dość dobre ceny, może coś tam urwiesz kupując osobno ale gdybyś chciał mieć iec złożenie to stówkę taniej jest u nich z kodem PRO24 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przejrzeniu wpisów na stronie głównej nabrałem sporo rezerwy do tych kart z serii 5000. Mam nieodparte wrażenie, że to proszenie się o kłopoty. Znalazłem ewentualny zamiennik z poprzedniej serii, w podobnej cenie.

Te karty 12 GB dałyby radę też w 1440p? Duży zapas osiągów byłby w 2K z tą drugą kartą, 16 GB? Przeczytałem trochę opinii i ludzie bardzo sobie chwalą upgrade 1080p > 1440p. Mierzyłem dzisiaj odległości od ekranu w domu i w pracy, porównałem z rekomendowanymi wartościami - jest w porządku i jest z czego ująć na monitor (głębokość). Mam płytę na wymiar między komodą a ścianą, dla 27 cali byłoby idealnie gdybym miał z 6-10 centymetrów więcej na szerokość, ale będzie miejsce, choć niewiele. Kusi. Moim zdaniem warto dołożyć te kilka stówek i być zadowolonym - zwłaszcza, że rzadko zmieniam sprzęt.

Monitor 27 cali 1440p - jakieś propozycje? Zerknąłem na szybko na wspomnianych wcześniej Asus i IIyama - jest odwrotna sytuacja względem 24 cali, Asus kosztuje więcej.

Będę domykał temat prawdopodobnie za 2-3 miesiące (szczególnie, jeśli wezmę droższy zestaw). 

Edytowane przez rs17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z kartami z serii 5 tys poczekałbym na wersje super. W chwili obecnej sens ma tylko 5090 dla entuzjastów którzy wolą top karte niz samochód osobowy

12 vs 16 gb vram przy 1440 p - 12 wystarczy na wszystkie dzisiejsze tytuły w ultra ale jeśli zaczniesz coś modować i grać na RT to mozliwe ze niedostatki vram wpłyna na płynnośc. 

16 gb to komforotowy zapas na pare lat

Złoty środkiem dla mnie jesli czekasz na lepsze karty jest rx 7900 xt z 20 gb bo w dobrej cenie masz super wydajność 

https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/gigabyte-monitor-gigabyte-m27q.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=it_pmax&gad_source=1&gad_campaignid=20415466733&gbraid=0AAAAAD6k90FsMjcbGBmeG5DYSKxbHfpk4&gclid=Cj0KCQjwlMfABhCWARIsADGXdy_ApfB4yHJHxLG5T-7LPq0QYRGsXAT-l2xfVdizO7FgoT8AkMWpGrIaAuiwEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Na 1440 p 27 cali to idealny rozmiar. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi