Skocz do zawartości
marcin.kaminski

Prośba o ocenę zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Jestem na etapie zmiany starego komputera i chciałbym się poradzić odnośnie konfiguracji, która wybrałem.

Czy dobór komponentów jest prawidłowy i czy byście coś zmienili. Mam parę punktów co do których nie jestem pewien.

- Nie jestem do końca przekonany co do obudowy - chciałbym aby była dość kompaktowa, estetyczna, miała bardzo dobre chłodzenie i porty z przodu, ponieważ kom będzie stał pod biurkiem.

- Czy brac zasilacz 850 czy lepiej na zapas wziąć 1000, gdyby po kilku latach miałbym zmieniać np. kartę graficzną.

- Czy lepiej polować na 4080 super w lepszej cenie czy postawić na 5080.

- Czy chłodzenie procesora będzie ok czy coś innego.

Max budżet, który chciałbym przeznaczyć na cały zestaw to 14K.

---------------------------

Procesor: 9800x3d

Chlodzenie: Arctic Liquid Freezer III 240

Plyta : Gigabyte X870 AORUS ELITE

Pamiec: G.SKILL Trident Z5 DDR5 64GB 2x32GB 6000MHz CL30

Dysk: samsung 990pro 4tb

Karta graficzna rtx 5080 

Obudowa: rozważam Endorfy Arx 700 ARGB czarna,  Deepcool CH560,  Fractal Design Torrent Compact. lub inna ladna z dobrym chlodzeniem. Dobrze jakby z przodu było sporo portów, dodatkowo rozważam dodanie ledowych czujników temp.

Zasilacz min 850

Zastosowanie raczej do gier, nie używam zbyt obciążających programów, dlatego rozważałem też 7800x3d, ale powyższa konfiguracja wydaje się być wg mnie optymalna i bardziej przyszłościowa.

co sądzicie?

Dzięki za wszelkie uwagi.

Pozdr.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi