Skocz do zawartości
Igorius

Klawiatura i myszka bezprzewodowe (przełączanie między dwoma komputerami) [500zł]

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Obecnie mam taki zestaw na kablu: Logitech G213 + Logitech G102. Jestem z nich zadowolony, klawiatura "pancerna", literki się nie wycierają, myszka ok.

Poszukuję zestawu bezprzewodowego klawiatura + myszka z przełącznikiem na więcej komputerów - mam dwie stacjonarki, na jednej Linux a na drugiej Windows 11, chciałbym się między nimi płynnie przełączać. Co możecie polecić? Zastosowanie uniwersalne, zarówno gry jaki i multimedia, pisanie tekstów, praca.
Budżet, jaki mógłbym na to przeznaczyć to do 500zł maksimum, wolałbym mniej. Wymogi: klawiatura pełnowymiarowa (w pracy klawiatura alfanumeryczna się przydaje), klawisze multimedialne i podświetlenie - a także płynne przełączanie na więcej niż jeden komputer. Lepiej, aby klawiatura była cichsza niż głośniejsza, czasami pracuję/bawię się też późno w nocy. Myszka może być trochę większa niż Logitech G102, ważne aby nie była mniejsza, fajnie aby była wizualnie podobna do klawiatury, może być z tej samej firmy. No i sterowniki dla Linuxa są must have.

Co możecie zaproponować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zamiast nowego zestawu k+m poszukaj przełącznika KVM firmy Aten?

Przełączanie między komputerami kombinacją klawiszy.

Aten znam i działa mi od lat bez problemu. Innych nie znam, może też są dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz z podświetleniem i szybkie przełączanie miedzy komputerami to polecam swój set ale więcej niż 500 mówię od razu 

https://allegro.pl/oferta/klawiatura-mysz-logitech-logitech-mx-keys-business-2gen-920-010933-17270918517

U mnie działa na 3 sprzętach - 2x Windows 1x Mac, przełącza się błyskawicznie, ma miłe, białe podświetlenie i czujnik zbliżeniowy. Klawiatura jest bardzo cicha, to tego mile ciężka i nie biega po biurku, mysz też wysokiej jakości bardzo wygodna jak dla mnie.

Szukałem czegoś tańszego z RAPOO ale nie spełniały moich oczekiwań i koniec końców zdecydowałem się na ten zestaw i nie żałuję 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.06.2025 o 12:15, laidman napisał(a):

a nie lepiej takie coś ?

Wygląda nieźle, chyba spróbuję. Mam nadzieję, że zadziała spoko i nie będę musiał kupować tego zestawu od @ATB-FLASH, który wychodzi drożej. Zresztą z mojego zestawu klaw/mysz jestem bardzo zadowolony 😁 Mam nadzieję, że ten "twój" ma fizyczny przełącznik... bo ma?

Edytowane przez Igorius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.06.2025 o 13:16, Igorius napisał(a):

Z Linuxem działa?

Chyba tak, ale dawno nie sprawdzałem.  U mnie przełączanie to kombinacja: 2x szybki scroll Lock a potem cyfra 1-4, na który komputer ma się przełączyć.

Na skrzynce mam też fizyczne przyciski, za pomocą których także mogę się przełączać.

ATEN chyba reklamował się, że na nieaktywnych komputerach stale podtrzymuje/symuluje sygnał z klawiatury i myszy, aby one nie myślały, że coś zostało odłączone.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi