Skocz do zawartości
Robert007

Karta dźwiękowa 5.1 pod złącze optyczne

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką wybrać kartę dźwiękowa by puszczała po optycznym 5.1 ewentualnie 7.1 - złącze PCI-e

Ważne by była dobra i śmigała pod Win 11

mam creative-sound-blaster-audigy-rx ale po optycznym nie ma przestrzennego i chciałbym coś lepszego by podłączyć do amplitunera

E#dit problem rozwiązany bo myślałem ze zakup innej karty rozwiąże problem.

A mianowicie szumy na głośnikach a w szczególności  subufer . Po 2 dniach wyszło na to że listwa zasilająca(jedna z droższych)  generuje zakłócenia - wymieniałem na chińską i jest OK. A i zainstalowałem odpowiednie sterowniki i na zintegrowanej mam 7.1 

Można wpis skasować 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sound Blaster Audigy Rx to zaawansowana karta dzwiekowa, która stanowi idealne rozszerzenie podstawowego ukladu dzwiekowego na plycie glównej w celu zapewnienia wciagajacego dzwieku przestrzennego o jakosci kinowej. Zaawansowany uklad zaprojektowany na potrzeby przetwarzania przez nasz legendarny mechanizm poglosu EAX sprawia, ze uzytkownicy karty Sound Blaster Audigy Rx moga spodziewac sie doskonalego dzwieku wielokanalowego 7.1. Karta zapewnia stosunek sygnalu do szumu wynoszacy 106 dB, a w zestawie dostepne jest dedykowane oprogramowanie Panel sterowania Sound Blaster Audigy Rx dla komputerów PC, które oferuje pelna kontrole wszystkich ustawien karty dzwiekowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, steve69 napisał(a):

Sound Blaster Audigy Rx to zaawansowana karta dzwiekowa, która stanowi idealne rozszerzenie podstawowego ukladu dzwiekowego na plycie glównej w celu zapewnienia wciagajacego dzwieku przestrzennego o jakosci kinowej. Zaawansowany uklad zaprojektowany na potrzeby przetwarzania przez nasz legendarny mechanizm poglosu EAX sprawia, ze uzytkownicy karty Sound Blaster Audigy Rx moga spodziewac sie doskonalego dzwieku wielokanalowego 7.1. Karta zapewnia stosunek sygnalu do szumu wynoszacy 106 dB, a w zestawie dostepne jest dedykowane oprogramowanie Panel sterowania Sound Blaster Audigy Rx dla komputerów PC, które oferuje pelna kontrole wszystkich ustawien karty dzwiekowej.

Wisz zamiast robić kopiuj/wklej , mógł byś się wysilić i coś od siebie napisać,  no chyba ze Twoje konto to AI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy połączeniu przez Toslink (optyczne SPDIF) nie ma znaczenia, czy używasz zintegrowanej czy dedykowanej karty dźwiękowej – sygnał audio jest cyfrowy, więc jakość elektroniki w komputerze nie wpływa na jakość dźwięku. Cała obróbka odbywa się dopiero w amplitunerze (czyli to jego DAC i układy audio mają kluczowe znaczenie).

Jeśli celem jest przesyłanie 5.1/7.1 do amplitunera:

Wystarczy dowolna karta z wyjściem SPDIF optycznym, która potrafi wypuścić Dolby Digital lub DTS – bo tylko te formaty są przesyłane jako wielokanałowe przez Toslink.

Zintegrowane układy (np. Realtek) z odpowiednimi sterownikami często obsługują te formaty – i nie ma potrzeby inwestować w drogą kartę PCIe.

W skrócie:

Jeśli używasz Toslink, karta dźwiękowa to tylko "rurka" – liczy się to, co po drugiej stronie, czyli amplituner.

Jeśli się mylę, poprawić!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi