Skocz do zawartości
steephan

Płyta ASRock B550m itx

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Witam wszystkich. Chyba nigdy nie miałem tutaj konta, ostatnio to chyba tylko pclab. Ostatni komp składałem chyba z Athlonem 4000 754 🙂

Poproszono mnie o k9mpa pod tv. Mam płytę + Ryzen 5600G + ram DDR4 3600.

Podłączyłem monitor przez hdmi (LG 34") i odpaliłem. Zasilacz startuje ale brak obrazu (sygnału) 😕

Co robie źle? Procesor wyadaje się cały czas zimny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

5 minut temu, steephan napisał(a):

Co robie źle? Procesor wyadaje się cały czas zimny.

"on zimny on zimny ona gorąca on nie chce on nie ona go tracą" , wybacz nie mogłem sie powstrzymać xD  

nie jest dobrze jak przyłoży sie palec do IHS CPU i po włączeniu "power" CPU sie nie nagrzewa , a czy podłączony wiatrak od zestawu chłodzącego CPU zaczyna sie obracać ? 

jest jeszcze kwestia biosu , obsługa takiego CPU jest od wersji 1.6 a jaki jest wgrany ???

https://www.asrock.com/mb/AMD/B550M-ITXac/index.pl.asp#CPU

zapewne budżet nie przewidywał "PC speaker" a by sie przydał w takim przypadku  aby posłuchać czy płyta główna zgładza jakiś post dźwiękowy

odłącz zasilanie, wyjmij baterie z płyty głównej (na 5 minut )wyjmij CPU, wyjmij ram, obsadź ponownie CPU ale pierwej organoleptycznie sprawdź czy piny są wszystkie proste , zamontuj tylko jedna kostkę ramu , podłącz wiatrak od zestawu chłodzącego CPU i zobacz czy po naciśnięciu power przynajmniej wiatrak zacznie sie obracać.       

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraka nie mam, miało być pasywnie. Jutro spróbuje skombinować tak jak głośniczek.

Naszukałem bateryjki (przyklejona do portu hdmi). 

Procek i ram nowe. Płyta z drugiej ręki więc zakładam że po update ale nie wiem jak sprawdzić.

Odłączenie baterii nic nie dało.

Jutro będę miał drugą płytę do sprawdzenia. Też jakaś używka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi