Skocz do zawartości
Rav85

ASUS ROG Strix X570 problemy z kartą WiFi

Rekomendowane odpowiedzi

Pacjent Asus rog strix x570 problemy z karta WiFi

hej, od paru dni coś mi się nakręciło i karta wifi zamontowana w płycie głównej przestala być widoczna w Windowsie 11, wcześniej działało wszystko ok.

po jakimś update Widows następnego dnia karta przestala być widoczna lub była opcja tylko BT.

W menadżerze urządzeń w liście ukrytych karta była widoczna jako nie aktywna z błędem 45 czyli podłącz ja do urządzenia.

Kupiłem drugą kartę AX200, po podłączeniu wcale jej nie widzi.

wsadziłem kartę adapter i w to kartę wifi AC w slot pci exprex x1 tez nic tylko BT bez WiFi...

karty z płyty głównej po wsadzeniu do laptopa działają ok

podłączyłem tez iny dysk pci express z czystym Windowsem aby wykluczyć coś z systemem i update ale tez efekt ten sam brak karty wifi w pasku i menadżerze urządzeń  

rozkładam ręce bo pierwszy raz mam taka anomalie od lat a ciągniecie kabla lan przez pol mieszkania to nie za bardzo mi pasuje 

bios był wgrany cały czas najnowszy dostępny, w biosie wifi również włączone 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

nie ma co wróżyć z fusów 

ściągnij linux mint , nie trzeba instalować uruchomi sie z pendrajwa 

https://linuxmint.com/edition.php?id=319  

do utworzenie pendrajwa program Rufus 

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/

i zobacz czy karta Wi-Fi będzie widoczna/działać pod Linuxem 

nie rozumiem tylko 

7 godzin temu, Rav85 napisał(a):

Kupiłem drugą kartę AX200, po podłączeniu wcale jej nie widzi.

a gdzie ta kartę podłączyłeś do jakiego portu , bo raczej płyta główna nie ma dedykowanego portu M.2 do Wi-Fi , no chyba ze przelutowałeś układ ?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.07.2025 o 18:56, Mr.T... napisał(a):

Witam

nie ma co wróżyć z fusów 

ściągnij linux mint , nie trzeba instalować uruchomi sie z pendrajwa 

https://linuxmint.com/edition.php?id=319  

do utworzenie pendrajwa program Rufus 

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/

i zobacz czy karta Wi-Fi będzie widoczna/działać pod Linuxem 

to samo

nie rozumiem tylko  

ad1 to samo

ad2 

a gdzie ta kartę podłączyłeś do jakiego portu , bo raczej płyta główna nie ma dedykowanego portu M.2 do Wi-Fi , no chyba ze przelutowałeś układ ?  

tam gdzie była w oryginale, czyli demontaż osłony, maskownicy , od dołu odkręcić dwie śruby i zdemontować obudowę z wyjściem na anteny, tam jest karta oryginalnie zamontowana w slot na płycie głównej 

Edytowane przez Rav85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ty spryciarzu , a ta metalowa obudowa nie była przylutowana ?, jaki nie to całkiem nie głupie rozwiązanie.  

dziwna jest to sytuacja u Ciebie , a bios ty resetował ? po przez odłączenie fizycznie zasilania i wyjecie baterii z płyty głównej na 5 minut ? 

skoro pod Linuxem jest to samo to coś sie zaczyna dziać z płyta główna albo , ale raczej wątpię że jest to gniazdo dedykowane że po wymianie karty nadal brak zgłaszania sie urządzenia w systemie , kiedyś dawno dawno temu s.775 , Asus wypuścił płytę główną z osobna kartą muzyczna na śledziu (ASUS MAXIMUS II FORMULA) jeden u mnie we wsi sobie taką zażyczył razem z E8400 i taka karta muzyczna działała  tylko z płytami Asusa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaiste dziwna to sytuacja, skoro w adapterze na PCI karta też nie działa...może ta zakupiona jest uszkodzona? to też się dzieje, przynajmniej mi się zdarzyło. U mnie padła z mojej winy ta na płycie ale podłączyłem pod pci inną i zadziałała bez problemu. Jak doszła nowa, zamontowałem w gnieździe i podłączyłem kabelki do śledzia bo płyta na gwarancji i jej nie rozbierałem aby poprawnie podłączyć. Oczywiście winda nie ma sterowników do kart wi fi i pewnie o tym wiesz że po podłączeniu nie działa i trzeba wgrać stery. Odinstalowałeś poprzednie przed instalacją karty? Karta wi fi intela czy mediateka (chyba) bo sterowniki różne. 

Edytowane przez amp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta jedna i druga sprawna, wrzuciłem do laptopa i od razu śmigały, sterowniki były wywalone wcześniej ponieważ po awarii w menadżerze urządzeń karta wifi była wyszarzona i błąd 45, podłącz urządzenie, karty te same intel ax200, sterowniki zainstalowane, karta nie jest widoczna w menadżerze urządzeń za to w panelu przy zegarku jest tylko BT 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi