KurcZzak Opublikowano 31 Lipca Zgłoś Opublikowano 31 Lipca (edytowane) Cześć. Mam problem z pamięcią RAM. Kiedy włączyłem mój nowo zbudowany komputer, na płycie głównej zapaliła się czerwona dioda LED, co sugerowało problem z pamięcią RAM. Sprawdziłem, czy podłączyłem ją prawidłowo, czy wszystkie kable są podłączone, zaktualizowałem BIOS za pomocą q-flash, zresetowałem BIOS za pomocą zworki i baterii, wyjąłem procesor (zrobiłem to dwukrotnie), sprawdziłem, czy na płycie głównej nie ma wygiętych pinów i czy w gniazdach pamięci RAM nie ma żadnych zanieczyszczeń (włosów itp.). Przetestowałem wszystkie gniazda z jednym i dwoma chipami pamięci RAM. Czekałem przy każdej konfiguracji około 15 minut. Nic nie pomogło. Aby wykluczyć wadę produkcyjną komponentów, zamówiłem nową pamięć RAM (Corsair 2x16 GB 6000 MHz i G.Skill 2x16 GB 5600 MHz) oraz nową płytę główną (tę samą). Procesor był na gwarancji, ale poinformowano mnie, że jest w pełni sprawny. Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem już, co robić. Mój zestaw: https://pcpartpicker.com/list/cP3wQd Edytowane 31 Lipca przez KurcZzak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 31 Lipca Zgłoś Opublikowano 31 Lipca Witam widzisz klasyk, Gigabyte grymaśny jest , a tego Ci yutubery nie powiedzą ... skoro próbowałeś konfiguracje , jedna kostka ramu w gnieździe A2 i nadal brak efektu, to niestety ale uważam ze PC powinien trafić do jakiegoś stacjonarnego serwisu na diagnostykę problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 31 Lipca Zgłoś Opublikowano 31 Lipca nic nie piszą że poszczególne biosy potrzebują odpowiednich rewizji płyt 1.x, myślę że jeszcze raz ściągnij sobie BIOS np: F3 i zacznij od niego, bo ramy znajdują się na liście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KacperU Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia Nie jestem specjalistą, ale wygląda na to, że sprawdziłeś już prawie wszystko. Może warto dać to na spokojnie do serwisu, zanim człowiek osiwieje xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 4 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia W dniu 31.07.2025 o 20:32, KurcZzak napisał(a): Aby wykluczyć wadę produkcyjną komponentów, zamówiłem nową pamięć RAM (Corsair 2x16 GB 6000 MHz i G.Skill 2x16 GB 5600 MHz) oraz nową płytę główną (tę samą). Procesor był na gwarancji, ale poinformowano mnie, że jest w pełni sprawny. Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem już, co robić. Nie wykluczyles zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...