Skocz do zawartości
KurcZzak

Problem z pamięcią RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam problem z pamięcią RAM.
Kiedy włączyłem mój nowo zbudowany komputer, na płycie głównej zapaliła się czerwona dioda LED, co sugerowało problem z pamięcią RAM. 

Sprawdziłem, czy podłączyłem ją prawidłowo, czy wszystkie kable są podłączone, zaktualizowałem BIOS za pomocą q-flash, zresetowałem BIOS za pomocą zworki i baterii, wyjąłem procesor (zrobiłem to dwukrotnie), sprawdziłem, czy na płycie głównej nie ma wygiętych pinów i czy w gniazdach pamięci RAM nie ma żadnych zanieczyszczeń (włosów itp.). Przetestowałem wszystkie gniazda z jednym i dwoma chipami pamięci RAM. Czekałem przy każdej konfiguracji około 15 minut. Nic nie pomogło.

Aby wykluczyć wadę produkcyjną komponentów, zamówiłem nową pamięć RAM (Corsair 2x16 GB 6000 MHz i G.Skill 2x16 GB 5600 MHz) oraz nową płytę główną (tę samą). Procesor był na gwarancji, ale poinformowano mnie, że jest w pełni sprawny. Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem już, co robić.

Mój zestaw: https://pcpartpicker.com/list/cP3wQd

Edytowane przez KurcZzak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

widzisz klasyk, Gigabyte grymaśny jest , a tego Ci yutubery nie powiedzą ...

skoro próbowałeś konfiguracje , jedna kostka ramu w gnieździe A2 i nadal brak efektu, to niestety ale uważam ze PC powinien trafić do jakiegoś stacjonarnego serwisu na diagnostykę problemu.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.07.2025 o 20:32, KurcZzak napisał(a):

Aby wykluczyć wadę produkcyjną komponentów, zamówiłem nową pamięć RAM (Corsair 2x16 GB 6000 MHz i G.Skill 2x16 GB 5600 MHz) oraz nową płytę główną (tę samą). Procesor był na gwarancji, ale poinformowano mnie, że jest w pełni sprawny. Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem już, co robić.

Nie wykluczyles zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi