Trickster Opublikowano 12 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia (edytowane) Witam, Nadchodzi dla mnie co 5-letni okres wymiany sprzętu i tym razem chcę złożyć sprzęt od zera bez rozgrzebywania starego sprzętu bo 11 letnie dyski i zasilacz muszą w końcu zdechnąć i wolałbym uniknąć utraty danych. Sprzęt ma służyć głównie do pracy na 2/3 monitorach plus chcę mieć spokój na kolejne ~4/5 lat z wymaganiami gier tzn. celuje w wymagania wysokie bez wodotrysków. Na razie 1080p, za jakiś czas po zmianie monitora 1440. Obecny sprzęt działa 5 lat bezproblemowo ale prędzej czy później i tak będę musiał go zmienić a ostatnie problemy z włączeniem secure boot przekonały mnie do przyśpieszenia inwestycji:D Celuję w sprzęt budżetowy - priorytetem jest stosunek jakość / cena. Fajnie byłoby się zmieścić w 5000 zł. Obecny sprzęt (tak dla pokazania co dla mnie było wystarczające do tej pory, upgrade tego nie ma sensu) ASRock B450M Pro4 Ryzen 5 3600 + dowalone chłodzenie na pół obudowy GTX 1660 SUPER OC 6GB G.SKILL 32GB (4x8GB) 3000MHz CL16 Aegis Obudowa CoolerMaster N200 czarna Zasilacz Fortron AX550-60APN 550W HDD Seagate Barracuda 1TB SATA3 SDD Crucial MX 500 Proszę o ocenę zestawu który wybrałem z mixu polecanych: Procesor: AMD Ryzen 5 7500F + ENDORFY Spartan 5 MAX Płyta główna: MSI B650 Gaming Plus WiFi Karta graficzna: MSI RTX 5060 Ti 16GB Ventus 2X OC Plus albo RTX 5070 12 GB Ventus 2X OC RAM: GoodRam IRDM, DDR5, 2 x 16 GB, 6000MHz, CL30 Zasilacz: Chieftec Vega M 850W SSD: Patriot 2TB VP4300 Lite HDD: Seagate BARRACUDA 2TB 7200obr. 256MB Obudowa: Genesis Irid 505 V2 I parę uwag / wątpliwości: Planowałem wybrać najbardziej opłacalną kartę do 2000 ale z tego co widziałem w innych tematach prawie wszyscy polecają dopłacić do najtańszego 5070. Czy rzeczywiście lepiej dopłacić te ~20% więcej do 5070 z mniejszą ilością vram? Czy w perspektywie użytkowania tej karty kolejne 4-5 lat mniejszy vram nie odbije się czkawką? RAM zawsze można łatwo dorzucić więc te 32 GB na razie mi wystarczy. HDD biorę bo preferuję trzymać mniej używane "graty" na osobnym dysku, wybrałem ten konkretny na bazie popularności. No i sentymentu, obecny HDD tej firmy ładnie działa już 11 lat 🙂 Ale może poleca ktoś jakiś inny HDD 2 TB? Po przejściach z ciasnotą starej obudowy (domyka się dosłownie na milimetry) wolałbym coś naprawdę dużego. Problem w tym że te obudowy bliskie wymiarom 60x60x25 cm kosztują 3/4/5... razy tyle co ta Irid 505. Znacie jakieś polecane obudowy większe od tej podanej, tylko w rozsądnych cenach? (300/400 zł). No i tak ogólnie - czy nic nie pomieszałem w kwestii kompatybilności, chętnie poczytam opinie o tym zestawie. Edytowane 13 Sierpnia przez Trickster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia Z 5070 bez HDD blisko 5400 https://proline.pl/koszyk/e891ae30 Znacznie lepszy zasilacz, wydajniejszy cooler na CPU, karta z lepszym chłodzeniem. Do 5060TI nie ma sensu schodzić jak będzie zmiana na 1440p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trickster Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) Dzięki za podpowiedź, nad tym coolerem sam nawet myślałem. Może rzeczywiście lepiej te parę stówek dołożyć do zestawu. Jakiś konkretny powód dlaczego taka obudowa? Fajnie wygląda pod względem czyszczenia z kurzu ale jest sporo mniejsza od tego Irida. Edytowane 13 Sierpnia przez Trickster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia Montech jest lepiej wykonany i ma jeden wentylator więcej. W tym budżecie porządnej obudowy nie dostaniesz, zawsze będzie czegoś brakować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...