Skocz do zawartości
lukaszekkce608

Problem Pamięć Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pewien problem z tymi pamięciami.mianowicie przy włączonym profilu xmp1 6400mhz mam sporadyczne zawieszania się systemu .a także gry czasem się zawieszają. Memtest pokazuje już pierwsze błędy przy pierwszym teście. Płyta główna to gigabyte z790 d ax, CPU i5 14600kf.

Przy włączonym profilu xmp2 na 6200mhz memtest przechodzi cały też brak błędów .a także brak sporadycznych zawieszeń.

Pamięci w specyfikacji płyty głównej obsługiwanych pamięci nie ma moich pamięci. Wynika z tego że pamięci są raczej dobre skoro bez włączonego profilu xmp1 przechodzą wszystkie trzy pozytywnie. Pytanie co mogę zrobić żeby działały z prędkością 6400mhz bez błędów.

IMG_20250815_185552.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ty tak na poważnie ? 

i trzeba to łopatą tłumaczyć , sam składałeś PC czy dostałeś na np. komunie ?

płyta główna zapewnia wsparcie zgodnie z specyfikacja/opisem do 5600MT/s , powyżej jest to już OC i nikt nie gwarantuje że będzie to działać stabilnie.

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/Z790-D-AX-rev-10/sp

procesor posiada zintegrowany kontroler obsługi pamięci DDR5 - 5600MT/s 

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/236778/intel-core-i5-processor-14600kf-24m-cache-up-to-5-30-ghz/specifications.html

jak kupiłeś pamięci po taniości to nie rozumiem skąd zdziwienie że nie pracują stabilnie na profilu XMP

czy masz wgrany najnowszy bios F4 

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/Z790-D-AX-rev-10/support#support-dl

jak płyta główna ustawia napięcie na pamięci przy włączonym profilu XMP 1.4v ?  

jak nie chcą działać na 6400MT/s przy CL32 , to trzeba potestować i ręcznie ustawić CL , o ile zwiększyć CL34 , 40 ? , trzeba to sprawdzić na konkretnym zestawie przy jakiej wartości będą pracować stabilnie , (Oprócz CL, ważne są również inne opóźnienia (tCL, tRCD, tRP, tRAS))

powinieneś wgrać najnowszy bios , jak na 6200MT/s pracują stabilnie to tak zostawić i o temacie zapomnieć, chyba ze wolisz walczyć z wiatrakami , możesz poszperać na necie są kalkulatory , powalczyć tydzień i nadal bez profitu xD   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ale skoro mam pamięci 6400 mhz to fajnie by było żeby tak działały no ale trudno najwyżej zamienię na inne które są na liście..

I jeszcze jedno sa dwie opcjew biosie  jak na screenie jak wyłącze to w occt procesor  w teście  pracuje na 5300mhz jak opcja jest włączona to tylko na 5000mhz

Dawno nie składałem jak mówiłem czytałem o niestaobilnościach tych cpu itd.. ale czemu ta opcja włączona na performance  zabiera 300mhz.. przy teście occt

yut.jpg

Edytowane przez lukaszekkce608

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież Tobie napisałem że to czy pamięć wystartuje i będzie działać stabilnie na profilu XMP jest zależne od:

zintegrowanego kontrolera pamięci ram w procesorze ( opcja wymienisz CPU na i7 lub i9 ) ?

to jak płyta główna poprowadzi pamięci ( a gigabyte to... , jak sie trafi )

oraz samych modłów pamięci ( a kupiłeś chyba najtańsze )  

także nie dołożyłeś cegiełki aby profil XMP działał stabilnie tylko przyjąłeś pójdę po taniości 

i nie patrz tylko na listę QVL  bo tam są modły przetestowane na danej płycie głównej ale nikt nie pisze na jakim CPU ?? , i to ze jakiś pamięci nie ma na liście to nie znaczy ze nie będą działać na profilu XMP tylko że nie zostały przetestowane np. 

Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (IR-6400D564L32S/32GDC)

takie są np. na liście 

Pamięć ADATA XPG Lancer Blade, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (AX5U6400C3216G-DTLABBK)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Mr.T... napisał(a):

przecież Tobie napisałem że to czy pamięć wystartuje i będzie działać stabilnie na profilu XMP jest zależne od:

zintegrowanego kontrolera pamięci ram w procesorze ( opcja wymienisz CPU na i7 lub i9 ) ?

to jak płyta główna poprowadzi pamięci ( a gigabyte to... , jak sie trafi )

oraz samych modłów pamięci ( a kupiłeś chyba najtańsze )  

także nie dołożyłeś cegiełki aby profil XMP działał stabilnie tylko przyjąłeś pójdę po taniości 

i nie patrz tylko na listę QVL  bo tam są modły przetestowane na danej płycie głównej ale nikt nie pisze na jakim CPU ?? , i to ze jakiś pamięci nie ma na liście to nie znaczy ze nie będą działać na profilu XMP tylko że nie zostały przetestowane np. 

Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (IR-6400D564L32S/32GDC)

takie są np. na liście 

Pamięć ADATA XPG Lancer Blade, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (AX5U6400C3216G-DTLABBK)

tak wiem ale najtańsze nie były zresztą to nie ma znaczenia , wszytsko działa na profilu xmp2 czyli o 200mhz mniej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi