Skocz do zawartości
piniusz

Po zamknięciu systemu komputer nie wyłącza się...

Rekomendowane odpowiedzi

Jak kupiłem nowy sprzęt (jakieś 1,5 roku temu) nie było tego problemu. Póżniej były różne zabawy, reinstalacja, kasowanie i inne, po których to uciechach własnie po zamknięciu systemu komputer nie wyłącza mi się. Pojawia sie końcowy mapis informujący o zamykaniu, robi "pik" w obudowie i ...nic. Muszę wyciągać wtyczkę z kontaktu. Czy możecie mi pomóc? Kiedyś doszukałem się, że wina leży w sposobie zarządzania energią.

Konfiguracja: PIV 1.3GHz, płyta MSI (dokładnie nie powiem), GF Ti 500, 2x40GB...

Dziekuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wejdz w Moj komputer> wlasciwosci>Sprzet>Menadzer urzadzen>Widok>Pokaz ukryte Urzadzenia tam powinienes miec wylaczone urzadzenie ACPI Włącz je. A dokladnie to sie nazywa włącz NT APM/Legacy Support.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pamiętam, a mogę się mylić :? konieczna będzie reinstalka systemu z włączonymi w biose funkcjami ACPI.

Prawdopodobnie jak instalowałeś XPeka to w biosie ACPI było wyłączone i system nie zainstalował obsługi do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ACPI w biosie jest wlaczone, w zaawansowanym zarzadzaniu energia jest zakladka(jedyna) o pytanie o haslo przy wychodzeniu ze stand-by'a i nic wiecej. Obie opcje mam wlaczone. Instalowalem dwa razy na wlaczonym w biosie i dalej nic. Kiedys zainstalowalem nowy bios do plyty glownej, ale ten chyba nie robi problemow:)? Chociaz kto wie...

Teraz jestem w kropce...:( Moze jeszcze raz uaktualnic BIOS? Ale gdyby nie obslugiwal ACPI, to nie byloby go w opcjach.

Macie jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robisz niestety zle , powinienes wylaczyc w Biosie ACPI a wlaczyc APM i zaintalowac system , potem wejsc do zarzadzania energia i ustawic to co mowil jeden z poprzednikow .

Pozdrowienia .

Ten problem mialem na Abicie BE6 i pomoglo tobie nie gwarantuje z MSI . Pozatym dziwne zeby stosunkowo nowa plyta miala z tym problem , mozesz jeszcze zmienic Bios do niej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...