Skocz do zawartości
smugglersun

Upgrade PC do 3500 zł - czy ta droga ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Wobec ciekawych obniżek Intela zastanawiam się nad upgrejdem mojego obecnego zestawu:

CPU: Intel Core i5-10600K
GPU: Gigabyte GeForce RTX 3070 Aorus Master 8GB
RAM: Crucial 32GB (4x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Black RGB
PSU: SilentiumPC Supremo L2 650W 80 Plus Gold
MOBO: MSI MAG Z490 TOMAHAWK
SSD: Kingston 1TB M.2 PCIe NVMe A2000
CASE: SilentiumPC Armis AR7X EVO TG ARGB
COOLER: Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion RGB

Chciałbym przejść troszkę wyżej i zastanawiam się nad sensem. Rozdzielczość docelowa to UWQHD, niestety obecny sprzęt dosyć sporo niedomaga bez DLSS, a wszelkie inne ulepszacze nie są dla serii RTX 3xxx dostępne (wspaniała Nvidia). 

Chciałbym zupgrejdować kompa, który styknie na 4-5 lat z uwzględnieniem oczywiście wszelkich ulepszaczy typu MFG, DLSS na przyszłość. 

Pytanie czy zestaw, który zaprezentuje poniżej ma sens i dałby radę na te kilka lat? Wszak to intelowo już martwa platforma. Powoli przymierzałem się do czegoś pokroju AM5 i 98003xd, jednak obniżki cen inteli (+darmowy bf5 hehe) przyciągnął moje oko. 

CPU:  INTEL Core i5-14600K - 679 zł
RAM: PATRIOT Viper Venom RGB 32GB 7000MHz (32) - 539 zł
PSU: MSI MPG A850G 850W 80 Plus Gold PCIe5.0 - 529 zł
MOBO: MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi - 899 zł
SSD: LEXAR NM710 2TB SSD - 479 zł

łącznie 3125 zł

z czego z obecnego zestawu na zostają: 

CASE: SilentiumPC Armis AR7X EVO TG ARGB (póki co)
COOLER: Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion RGB
GPU: Gigabyte GeForce RTX 3070 Aorus Master 8GB (póki co)

Rtx 3070 chce zostawić na jakiś czas i poczekać na sytuację związaną z ulepszonymi 5070Ti - wtedy wziąłbym albo taniejącą standardową wersję 5070Ti albo wersje Super - zobaczymy jak będzie z cenami. Przy okazji wtedy wymienię budę, która z przewiewem nie ma wiele wspólnego, chociaż przy obecnym rigu daje radę.

Ma to sens, łącząc to z rtx 5070Ti? Inne podzespoły, które polecilibyście w tym przedziale cenowym lub tańszym (bo np nie ma sensu dopłacać do tego Tomahawka lub jest to po prostu słaby wybór?). OC nie będzie, więc być moze jakieś sensowne B760 da radę tutaj?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba sam musisz ocenić, 3 tysie wykładać dzisiaj za przesiadkę na 14600k i martwą platformę, i liczyć na 4-5 lat wytrwania? ja bym odpuściła, ale mało gramy, więc jakby inne potrzeby

aktualnie siedzę na 5900x od czasu premiery, może w przyszłym roku zmienię na coś z nowej generacji amd i pewnie znów mi wystarczy na 5-6 lat, no ale to pewnie znowu z 10k wyjdzie.... -,-`

nie lepiej, żeby kupić już coś z x3d? AMD Ryzen 7 7800X3D (8R/16W) dokładasz 700 do tych 3k, i masz szybszy procek aktualnie z mniejszym poborem prądem, i za 2 lata wmontujesz coś z nowej generacji - chyba tak bym zrobiła gdybym była na Tw miejscu

Edytowane przez MsKassandra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi