mikaelus Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 W ostatnim numerze "Wprost" był artykuł o mleku, jego jakości i walorach. No i okazało się, że coprawda mleko jest bardzo czyste, ale nie zawiera praktycznie ŻADNYCH wartości odżywczych tzn. witamin, bialek itp. Oczyszczanie technologią UHT pozbawia mleko tego wszystkiego. Poza tym smakuje ono syntetycznie (to akurat można poczuć już od dłuższego czasu). Dlatego jeśli chcecie pić zdrowe i smaczne mleko to od siebie polecam mleko pasteryzowane. Właśnie kupiłem dla próby i muszę stwierdzić, że jest różnica! I to duża! No, a poza tym pasteryzacja nie niszczy tych wszystkich bardzo pożądanych elementów... :) Jeśli chcecie być wielcy to nie pijcie mleka UHT ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaby_podrywacz Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Mozna tez pic prosto od krowy :) A najlepiej to sie na wies przeprowadzic, jedna krowke, jedna kozke, ogrodeczek z wazwkami a jak ktos hardcorowiec to moze sobie i make i chleb robic samemu. Napewno wiele smaczniejsze wszystko bedzie i zdrowsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dune Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 chleb sam pieke :) a i tak wole haslo "pij piwo, bedziesz wielki" i wedlug niego ukladam swoje posilki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Dobrze wiedzieć o tym UHT (Ultra High Temperature) - wiem bo sie tego w szkole uczylem :wink: A krowę można w garażu trzymać :lol: PS Pasteryzacja rules :lol: :lol: :lol: Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 A ja sobie obiecałem, że jak będę miał dom to będę miał 10 kur dla jajeczek i 1 krowe dla mleka :P :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 bedziesz wielki pilem pilem i mam 190cm wzrostu........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 half offtopicowo :P : Linda to na wielkiego mi niewygląda jakoś :D Ciekawe czy Reed pije mleko :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fraag Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 czasem platki z mlekiem ale tak to nieprzepadam i nieuwazam abym dlatego mialbyc maly lub duzy;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 qbass - ja też, ja też! :D :P Fraag - ale będziesz miał silne i zdrowe kości :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Mleko RZĄDZI - ma wapń, podstawowy budulec kości dziadki, którego musimy dużo dostarczać aby nie zacząć się zbyt szybko sypać :-) Ja dziennie z litr mleka wypijam, jak nie to się źle czuję. Aha, jak będziecie mieli okazje to spróbujcie koziego mleka - naprawde dobre :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 half offtopicowo :P : Linda to na wielkiego mi niewygląda jakoś :D Ciekawe czy Reed pije mleko :D :D Tak, pije, czesto nawet prawdziwe, od krowy, nie z kartona :) Mleczko rulezz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pl00b00 Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 a cio to krowa ??? ja myslalem, ze kartony robia mleko :P joke :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 a cio to krowa ??? ja myslalem, ze kartony robia mleko :P joke :twisted: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlaveBlade Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 LOL... ja tam pije mleko jak u babci jestem... mam taka natertn asasiadke ktora ma krowe i zawsze jak przyjeżdżam to codziennie przynosi szklanke mleka prosto od krowy... ja tam mleko lubie... PS. jestem ciekawy jakby mleko z piwem smakowalo,.... ;) jak ktos taki experiment przeprowadził (mi szkoda pifa ;) ) niech napisze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 a jakie są dobre mleka odłuszczone te 1% albo niżej pyhoto wolał bym już pomyje pić zapewne są lepsze smakuje gorzej niż jajko z cherbatą mocną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Pewnie coś w stylu danviva - jogurt z sokiem ,ale piwo z mlekim może nazwiemy to jakoś i bedzeny sprzedawać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 hm dzieki za informacje!! serio wielkie dzieki :D Teraz wiem ze to jest na prawde nic nei warte :/ Wiec teraz przerzuce sie na te z torebek.. mam na dzieje ze to jest juz pasteryzowane.. ba wole niepasteryzowane ale na to chyba nei ma szans :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 A ja zaczynam do mleka podchodzić negatywnie :? Bardzo je lubię, ale poczytałem trochę o nim w czasopiśmie Fitnes. Co się okazuje- faceci dorośli mleka nie powinni pić! Za dużo w nim laktozy, pustych tłuszczów itp. odkładających się na brzuszku :? A wszystkie te witaminy + inne dodatki przechodzą jak przez sito przez nasz organizm. Mleko jest dobre dla dzieci i ew. kobiet ( inna przemiana i wchłanianie). Dla nas pozostaje dozowanie.....zewnętrzne, dla dobrego wyglądu skóry. Oj, ta siłownia namota mi w głowie jeszcze nie jedno ( ot żółtka jajek choćby - też nie wskazane :?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 PS- a wzrost mam 184 cm ( trochę mało :?) i właściwie rosłem dzięki sile woli ( matka coś 156, ojciec 178), bo miałem mieć najwyżej 160 cm ( tak wychodziło w percentylach :|). Genetyka najważniejsza i odżywianie. A jeszcze o mleku- zamiast niego najlepiej jakieś joguryty naturalne czy kefirki pić z dużą ilością "dobrych" bakterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Mleczko Rulezzz.... przynajmniej 2-3 kubki dziennie .. a z miodem mleczko to jush wypas (pss.. jescze mozna se rumiku dolac :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERQ Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Nie wyobrażam sobie dnia bez kartonika mleczka. Mleko to jest to, a jak ktoś mówił z miodem to wogóle full wypas. Ide sie napić mleka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Ostatnio byłem w Zakopanym i ide sobie Krópówkami patrze siedzi laska z kartką: ZBIERAM NA MLEKO CHCE BYĆ WIELKA Fajny pomysł miała :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Slayer to cos ty brał ze usosłeś na przekor rodzicom? ;) troche dziwne :) ps. nie wiem czy czytaliscie ale lepiej bedzie jak przerzucicie sie na mleko asteryzowane a nie te UHT czyli z kartonu :) Ja sprobuje te z worka.. jak bedzie smakowac tak jak kiedys to bede je kupowac z te kartoniki to oleje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasquens Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Hmm... nie wiem czy mi sie chce pisac o dzialaniu wapnia w organizmie, osteoblastach, osteoklastach, hormonach i paru innych rzeczach. Jednak jezeli ktos jest zainteresowany przemiana Ca w organizmie i tkanka kostna i osteoporoza to dajcie tylko slowo a zaraz sie wypowiem (bedze to troche dlugie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 ...ps. nie wiem czy czytaliscie ale lepiej bedzie jak przerzucicie sie na mleko asteryzowane a nie te UHT czyli z kartonu :) Ja sprobuje te z worka.. jak bedzie smakowac tak jak kiedys to bede je kupowac z te kartoniki to oleje ;) Buahaha :lol: Jacek Jacek - pokręć skrolem, aż znjadziesz się na samej górze strony i przeczytaj pierwszy post ok :?: :D hehe Pozdro i no offence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Grzechu no i masz w sumie racje :) Ale chodziło mi o to ze niektorzy tak piza ze pija mleko własnie z kartonu :/ :) Chcialem ich namowić do zrezygnowania z picia tego mleka ;) hm kładę się spać :/ :lol: pozdrawiam!! :) Lasquens: słuchamy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Ja piję mleko pasteryzowane z kartonu ;) :P I też wyrosłem ponad swoich rodziców - mama 162, ojciec 181, a ja 190 :) ;) Pijcie mleko! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 niewiem jakie jest 5+ ale ja tam lubie to niebieskie trzeba w niskiej temp trzymac i termin wznosci ma krodszy od zielonego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasquens Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Dobra skoro pojawil sie jeden glosza to troche wam opowiem. Najpierw moze o przebudowie szkieletu czyli o procesie zwanym obrotem kostnym. 1.Obrót kostny. Kosc (sprawiajaca wrazenie stalej struktury) jest zywa tkanka,ktora ulega niszczeniu i dbudowie prze cale nasze zycie. Srednio co 10 lat nastepuje jej wymiana polegajaca na rozpuszczaniu (resorpcji) starej kosci i zastepowaniu jej nowa. Zaburzenia procesu przebudowy kosci sa przyczyna rozwoju osteoporozy. W dzicinstwie i okresie dojrzewania przewazaja procesy tworzenia masy kostnej, co powoduje zwiekszenie jej gestosci. Szczytowa mase kostna osiagamy w wieku mniej wiecej osiemnastu lat i utzrzymuje sie ona do ok 40 roku zycia (zryjcie serki pijcie mleko i inne specyfiki bogate w CA pokiscie mlodzi !!!!!). Procesy resorpcji i formowania kosci sa wowczas w rownowadze. Po 40 zaczyna dominowac proces kosciogubienia i dochodzi do utraty masy kostnej. Okolo 80% osob cierpiacych na osteoporoze to baby !!!! (Jezeli jakies forumowiczki sa zainteresowane dlaczego to prosze walic, a bedzie druga czesc). A teraz do konkretow. Co za mendy bawia sie nawszymi koscmi ? W procesie przebudowy kosci uczestnicza dwa typy komorek ==> kosciotworcze osteoblasty (8)) i koscigubne osteoklasty (:evil:). Obydwa wystepuja w rosproszonych w calym szkielecie ogniskach (nie takich przy ktorych sie browary chleje :P) przebudowy. Ich liczbe szacuje sie na cos kolo 3-4 baty. Proces przebiega zawsze wg ustalonego schematu i sklada sie z trwajacej 2-3 tygodnie fazy(nie, wcale nie trzeba miec totalnej jazdy przez 2-3 tygodnie) resorpcji, poprzedzajacej dluzsza, dwu-trzy miesieczna faze tworzenia kosci. Jak to wyglada ? co one robia ? Resorpcja rozpoczyna sie od umiejscowienia osteoklastu przy powierzchni kosci i wydzielenia substancji rozpuszczajace jej elementy struturalne, takie jak Ca, inne substancje mineralne i bialko kolagenu. Tworzy sie wowczas tzw zatoka erozyjna, a osteoklast (ten zly) ginie w wyniku apoptozy (zaprogramowana smierc komorki). Faza tworzenia rozpoczyna sie wraz z pojawnieniem sie w zatoce erozyjnej (czyt. dziura w kosci) pobudzanego prze czynniki wzrtostu (IGF-1 [insulinolike growth factor]) wydzielane podczas resorpcji (rozpuszczania). Osteoblas syntetyzuje i wydziela kolagen oraz inne bialka kostne, ktore wypelniaja zatoke erozyjna. Nastepnie Ca, P oraz inne substancje mineralne krystalizuje sie wokol macierzy kolagenu, tworzac hydryksyapatyt - twarda zmineralizowana czesc kosci stanowiaca 90% jej masy. To tyle o tworzeniu. Istotne jest jeszcze poco kosci sa z wapnia i jak wazna jest dieta. Jezeli jestescie zainteresowani to z checia napisze. Pozdrowienia dla wszystkich zdrowo odzywiajacych sie :P Lasq[/b] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Oj....za bardzo wierzycie w to mleko :? Nie mam czasu tego szukać ( sesja poprawkowa :?) ale jak ktoś ma czas i chęć, na pewno potwierdzi szczegółowo moje skromne, ale trzymające sie kupy informacje. Mleko jest storzone dla młodych organizmów ! Gdzie widziliście w naturze, żeby dorosły potomek pił (ssał) mleko?!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...