Skocz do zawartości
Biały_herbaciarz

Zestaw do pracy i rozrywki do ok. 10500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

W ostatnich dniach przeglądałem PurePC włącznie z forum, jak również konkurencyjne i zagraniczne portale pod kątem wyboru sprzętu dla siebie.
Jestem świeżym fotografem dokształcającym się w projektowaniu grafiki, tworzeniu animacji i obróbki wideo. Mam leciwy już sprzęt (laptop, który był całkiem okej ponad dekadę temu - Lenovo Y580), lecz do pracy obecnej i przyszłej już się nie nadaje. Dlatego zebrałem już prawie 10000zł na kupno nowego zestawu komputerowego, który ma służyć nie tylko do pracy, ale też rozrywki szeroko rozumianej - gry komputerowe (nowe, starsze i retro, w tym emulacja starszych konsol), filmy i seriale.
Przy wyborze kierowałem się tym zestawem, który lekko zmodyfikowałem:

Obudowa: Chieftec Visio Air

Płyta główna: ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI

Procesor: Intel Core i5-14600K

Pamięć RAM: Patriot 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Venom

Karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 5070 Windforce OC 12GB GDDR7 DLSS4

Zasilacz: SMX Okame G3 850W ATX 3.1

Chłodzenie CPU: SMX Hayate 240

Dysk(i): KIOXIA 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Exceria Plus G3 + Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM710 + WD BLUE 4TB 5400obr. 256MB

Klawiatura: Genesis Thor 404 Gateron Yellow Pro Czarna

Mysz: (już mam, od ponad roku) SteelSeries Prime

Monitor: Gigabyte AORUS FO32U2

Uchwyt do monitora: Silver Monkey UM-600 (sprężyna gazowa)

Zasilacz UPS (opcjonalny): VOLT Pico UPS (1000VA/600W, 2x FR, AVR)

Link do listy w sklepie x-kom (często z niego korzystam przy zakupie elektroniki i mam ich salon w swoim mieście, więc mogę na miejscu coś zawsze przetestować przed zakupem) - podczas pisania tego, ze zniżkami wychodzi niewiele powyżej 10600zł bez dodatkowych usług i bez systemu operacyjnego. Swoją drogą ciekawe ile by dali zniżki (widziałem stosowny temat na forum do tego). 🤔

Nie jest to sprzęt najwyższej klasy, ale budżet mnie ogranicza. W przypadku monitora, wybór padł na ten wyżej wymieniony. Moje miejsce pracy wygląda tak, że moje oczy będą zazwyczaj oddalone od ekranu o ok. 80cm (+/- 20cm). Moje wymagania:

• 4k
  • 27-32" przekątna ekranu ekranu
  • VESA 100x100mm
  • Pivot (może być przy osobnym ramieniu do monitora)
  • minimum 120Hz odświeżanie ekranu
  • dobra reprodukcja kolorów (sRGB 100%, DCI-P3 >95%, Adobe RGB >90%, ΔE <2)
  • więcej niż 1 port HDMI lub DP (może być z KVM, ale nie musi - ważne by można było podpiąć obecny lub przyszły laptop (niekoniecznie MacBook) i może jeszcze jedno urządzenie typu konsola do gier - czyli monitory pokroju Dell S3225QC odpadają)
  • złącza HDMI 2.1 i DP 1.4 (lub lepsze)
  • dobra czytelność tekstu
  • 10-bitowa głębia kolorów
  • cena poniżej 4000 PLN (nie chcę wydawać więcej niż 3500-3600)
  • niska awaryjność (chcę monitor na lata, ale nie wiem ile wytrzymają panele QD-OLED w obecnych monitorach... To się okaże dopiero)

Zjawisko wypalania się na ekranie zamierzam niwelować i przeciwdziałać (wiem że tego typu monitory maję wiele zabezpieczeń przed tym właśnie), a znajomy co używa telewizorów LG OLED przez ponad 3 lata ciągłej pracy z nimi mówił mi że żadnego wypalenia nie ma - tak więc o to zbytnio się nie martwię. Jeśli chodzi o panele IPS - nierównomierne podświetlenie i słaba czerń mnie odrzucają. W profesjonalnych i półprofesjonalnych (Eizo ColorEdge i Asus ProArt odpowiednio) nie ma odświeżania powyżej 60Hz, a w gamingowych z odświeżaniem 120Hz+ (144, 165, 240, itd.) pokrycie barw (poza sRGB) + przekłamania kolorów i to nawet po kalibracji programowej z użyciem kalibratora potrafią dawać sporo do życzenia. Stąd moim wyborem jest (QD-)OLED. Znalazłem w miarę szczegółowy test "lepszego" modelu  z nowszymi złączami (w tym DisplayPort 2.1 umożliwiającym wyższy bitrate (bez kompresji sygnał 4k@240 - UHBR20) i mam nadzieję, że wyniki są bardzo podobne w modelu bez "P" na końcu, jak i w tym z tą literą.

Jeśli macie jakieś sugestie lub lepsze propozycje poza tym monitorem od Gigabyte - chętnie przeczytam.

W przypadku dysków, wybrałem 1+2TB SSD NVMe do systemu, gier i pracy w programach graficznych i wideo, a do magazynowania danych (i robienia kopii zapasowej ważnych danych) 4TB WD Blue. Na początek mam nadzieję że wystarczy - RAWów nie zamierzam zbyt długo magazynować. W przyszłości dokupię wewnętrzny lub zewnętrzny dysk, ale to pewnie za kilka lat (no chyba, że będę miał bardzo dużo zleceń i ten magazyn powyżej nie wystarczy.

Jeśli chodzi o klawiaturę - przyznaję, że jestem laikiem jeśli chodzi o "mechaniki" i różnej maści typy przełączników w nich, ale ta wybrana powyżej mi się spodobała. I tak, chcę mieć klawiaturę numeryczną w zestawie.

W przypadku zasilacza i chłodzenia procesora postawiłem na polską markę "Srebrna Małpka" (zbyt dużo informacji poza promocją przez sklep x-kom nie mogę znaleźć), gdyż te produkty były w promocji w x-komie. Czy PSU będzie stabilny i długowieczny? W przyszłości planuję wymianę karty graficznej na lepszą, dlatego 850W zasilacz, a nie mniej. Certyfikat 80+Gold, bo rachunki za prąd poszły ostro do góry, a sprzęt będzie chodził godzinami codziennie (z mniejszym lub większym poborem mocy).

Wybrałem chłodzenie wodne, ponieważ CPU będzie eksploatowany długotrwale przy grach, pracy w programach graficznych in kodowaniu materiałów wideo. Czy warto oszczędzić trochę i wybrać starszy SMX SNOWY BLACKOUT 240? Jak to wpłynie na temperaturę procesora przy intensywnej pracy? Jeśli nie SMX, to co jako alternatywa w tej samej kwocie?

Zasilacz UPS... Dla mnie jest to niewiadoma, bo nigdy nie miałem z nimi do czynienia. Czy przy wysokim obciążeniu (np wymagająca gra), ten zewnętrzny zasilacz wytrzyma przy podłączonym (tylko) tym PC i monitorze? Wg kalkulatora, PC przy maksymalnym obciążeniu CPU i GPU powinien pobierać niecałe 600W (po uwzględnieniu sprawności na poziomie 90%), a monitor - 70W (średnio, nie znam maksymalnego poboru). Jeśli nie wytrzyma, to myślałem o Qoltec UPS Line Interactive | Monolith o mocy skutecznej 720W. Kolejne moje pytanie to jak szybko akumulator w takim zasilaczu awaryjnym się starzeje (zakładając, że jest ciągle podłączony do zasilania w domu, a gwałtownych spadków lub braków napięcia w gniazdku nie ma lub bardzo rzadko - mniej niż raz na rok)? Aha, chciałbym, by taki zasilacz UPS wytrzymywał do 4-5 min przy prawie maksymalnym obciążeniu.

Ramię do monitora - jedno z tańszych, w promocji z monitorem.

Przepraszam za wywód na 2 strony A4, i to jeszcze w moim pierwszym poście na tym forum, ale trochę tych moich myśli się zebrało. 🙂
W razie pytań odpowiem, a za pomocne sugestie z góry dziękuję.

A, i jeszcze jedno - planowałem jeszcze dokupić drugi, mniejszy, używany monitor Eizo ColorEdge (23-24") na olx lub innym portalu, ale na razie dodatkowych funduszy brak krótko mówiąc.

🫖🍵

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi