Skocz do zawartości
Carat

Wylaczenie hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam male pytanko czy z poziomu winy da sie wylaczyc dysk twardy niekoniecznie ten na ktorym jest zainstlowany sytem tylko inny (bo piski mojego samsunga mnie dobijaja w nocy) a wyciagac go z szyflady co chwile to zbyt brutalne ;)

Pozdrwiam i thx za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panel Sterowania / Ekran / Wygaszacze Ekranu / Funkcje oszczedzania...Ustawienia / Wylacz dyski twarde po ...

koles pisze ze nie wszystkie dyski tylko jeden a tak sie nie da albo wszystkie sie wylonczy 1 sie nieda a 2 chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W WinXP profesional zrobisz to tak:

MójKomputer PPM -> Zarządaj -> Narzedzia Systemowe -> Menadzer urzadzeń -> Stacje dysków -> PPM -> odłącz

Zrobisz tak nawet podmiane dysku bez wyłaczania Kompa i system to strawi.

Marq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie mam niebywale szczescie :) jeszcze nigdy nie padl mi dysk. Niektore z moich dyskow maja po kilka tysiecy wlaczen/wylaczen (SMART) przez krotki okrec czasu i jest w porzadku. Mysle ze to spora przesada z tym ze to jest tak bardzo szkodliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mówie przecierz że jak tąopcje włączysz to ci padną wszystkie dyski odrazu no ale mi taki gostek mówił że więcej szkody niż pożytku z tego jest

Ok :) Poztku nie ma specjalnie jak ktos ma ciche dyski, jak glosne to jest to odczuwalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi