Skocz do zawartości
taylorek

Weryfikacja zestawu PC do grania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

złożyłem sobie dosyć na szybko coś takiego

chcę sobie pograć w 1440p i w przyszłości może jakiś telewizor 4k

czy to jest kompatybilne ? 

(jeszcze osobno wentylatory do obudowy, wiadomo)

podzespoły są pewnie lekko przepłacone, ponieważ składałem sobie też wizualnie,

ale może da się tu upchać jakiś lepszy procek ? 

da się tu wpakować szybszy ram czy jednak AM5 nie da rady ? na początku myślałem o 6400mhz i CL28

i jeszcze zapytam, znacie może jakieś CZARNE płytt głowne back connect ? bo wszystkie są białe a takie sety to nie mój gust

z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi 🙂

obraz_2025-10-08_211620935.thumb.png.44f8d344a404a4a6a740988020fa6de8.png

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Light Loop ma tylko 3 lata gwarancji, jak na AIO w tej cenie to śmiech na sali.

Zasilacz BQ ma kiepskie kondendatory, bardzo duże tętnienia na linii +12V o brak trybu półpasywnego.

Aorus względem Gaming OC ma kilka stopni mniej, także dopłacać 600 zł to absurd.

Dopłata do X870E niczego nie wnosi w 95% przypadków, do gier nic lepszego nie potrzeba. B850 Elite ciągnie bez problemu 9950X 3D.

Pamięci też poza wyglądem mają większe subtimingi niż te Kingstony.

Co do AIO rozważyłbym https://proline.pl/montech-hyper-flow-argb-360-black-zestaw-aio-p8124803

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki, o zasilaczach akurat pojęcie mam zerowe więc pomoc w doborze mi się przyda, co do AiO cały czas czegoś szukam,

a co sądzicie o chłodzeniach od Deepcoola albo Endorfy ? Czy może kto inny wiedzie ptym jeśli chodzi o jakościowe AiO w dobrych cenach ?

wiem, że chyba mają spoko opcje jeśli chodzi o pojemne obudowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako dinozaur polecam chłodnice be quiet! Dark Rock Elite albo darł rock pro 5 zamiast wodnego chyba że masz parcie na wygląd. 🤷 W kwestii zasilaczy też nie bardzo się wypowiem bo sam mam zagwozdkę z moim 

Dodam że chłodnice od tego producenta kupuje od zawsze i nigdy mnie nie zawiodły, nawet jeśli nie robiłem regularnych podmiany past termoprzewodzacych. Taka ciekawostka 

A świecące wiatraki zawsze możesz sobie dokupić , tyle na ile masz złączy czy przejśćówek, poza tym jeśli chodzi o mnie to jakoś cieszy mnie widok gargantuicznie wielkiej chłodnicy w pudle zamiast świecącego ciekłego chłodzenia 🙂 oczywiście jeśli wejdzie do pudła 🤣

Edytowane przez YellowPL
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyszło mi coś takiego

odpowiadając - tak, mam parcie na wygląd 😉 

na pewno jeszcze i tak przemyślę na zmienie obudowy jak i AiO na opcje od bequite, chociaż ta obudowa jak i chłodzenia od deepcool mają dobre opinie,

jak i smaczki w postaci wyswietlacza na AiO który pokazuje parametry, nie wiem czy znajdę jakieś AiO od bequiet które takowy posiada ?

jak wypadają ramy od adaty ?

tutaj zasilacz 1000w, opłaca się taki zapas, czy to overkill ? wiem, że w jakichs % obciążenia zasilacze pracują z lepszą wydajnością (czy jakoś tak haha), ale nie wiem jak to dokładnie działa

i na prawdę opłaca się dołożyć do 9800xdd zamiast wziąć 7800x3d, nie bierze dużo więcej prądu względem tego co zaoferuje w 1440p ?

deepcool.thumb.PNG.29dcb879e876b87141613964f13be201.PNG

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że jest to bardzo udane chłodzenie, lecz celuję w AiO, porównuję sobie sprzęty, ale głownie to bequiet, deepcool i thermaltake,

jak tak oglądam i porównuję to zauważyłem, że lian li wjechało dosyć mocno na rynek i nie są to złe propozycje na pierwszy rzut oka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kingstona bym nie brał, jeśli chodzi o moje doświadczenia z tą marką, wszystkie dyski od nich od HDD po SSD poszły się ..bać , przynajmniej u mnie. To co mam to SSD Acera, SSD MSI, i zewnętrzny 6 TB Seagate 

Odnośnie chłodzenia to absolutnie nie wciskam ci na siłę, przedstawiam ci tylko perspektywę moją, a co tam Ty wolisz to już inna bajka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ważna rzecz odnośnie chłodzenia , chłodzenie taką jebi..ną chłodnicą dodatkowo chłodzi ci lepiej elementy które znajdują się w okolicy procesora , zaś wodne tylko płytkę procesora , plus to że wyciska ciepłe powietrze 

Ja nie mówiłem o dyskach crucial 😁 bo na screen miałeś dysk Kingston, jeśli chodzi o crucial to zakupiłem taką pamięć RAM ze względu na cenę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie coś mi wpadło w oko,

jakby to sparować z tymi flagowymi wentylatorami od lian li w np obudowie Phanteks NV7 to by była dla mnie bajka, ale to oczywiście kwestai gustu jeśli chodzi o wygląd

ale czy to jest warte polecenia ?

co do temperatury innych elementów myślę, że bedzię ok, planuje nie szczędzić na wentylacji ;D 

jeśli chodzi o układ samego chłodzenia, wlotowe AiO na boku, 3x wloty na dole i 1x wyloty na tyl i 3 wyloty do górzy byłoby optymalne nie?

zawsze mnie zastanawia czy wlot na dole nie zaburzy ciśnienia z kartą graficzną 

lianli.thumb.PNG.0abe144767ab827e769a3a08e34369d5.PNG

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może arctic ? zeby nie przepłacać aż nadto

oni chyba mają dobre chłodzenia? pamiętam, że był czas w którym ich freezer zmiatał innych z planszy

z tego co widzę mają też spoko wentylatory, gwaranje dają długą bo 6 lat, a nie tak jak kolega wyżej wspomniał 3 lata jak bequiet

ARCTIC.thumb.PNG.ff6d3e73a2a8cd8ff26baf144d3ee588.PNG

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci mogę coś zaproponować aby uzyskać chyba najlepszy efekt podświetlenia a nie robiąc nic poza paroma kliknięciami. Wybrałem 7800x3d bo w 1440p nie ma już takiego WoW w porównaniu do 9800x3d a jak mówisz 4k to kompletnie przestaje mieć znaczenie.
https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/dyski-i-pamieci/dyski-twarde/dysk-patriot-viper-vp4300-lite-2tb-ssd?ceneo_spo=false&ceneo_cid=ced8e893-a8c6-5ded-5c16-9c7ece074a12

tutaj aż nadto bo zasilacz 750w wystarczy ale tak na zapasik. 
https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-850-v4-atx-3-1-pcie-5-1-black-80plus-gold-850w-p8122501

https://www.komputronik.pl/product/948068/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b850m-plus-wifi.html#Cechy

https://foxkomputer.pl/pl/p/AMD-Procesor-Ryzen-7-7800X3D-4%2C2GHz-TRAY-HIT-2025-FOXKOMPUTER/30560?ceneo&ceneo_cid=73cbf125-090b-a31d-9319-6c66682eef02

https://www.amazon.pl/dp/B0CTJF2L8H?utm_feed=amselect&ascSubtag=539fbd46-6844-7860-f4a9-9823ddbd2d4a

https://www.sferis.pl/obudowa-asus-prime-ap202-tg-argb-black-i587946?ceneo_cid=c129170b-6b7e-e7dd-9d3c-eea237e57ad6
https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5080-suprim-soc-16gb-gddr7-dlss4-14458123/?ceneo_cid=fe42abb8-1f21-51aa-6fa5-35fd533f2c73
https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/chlodzenia-procesorow/chlodzenie-wodne-asus-tuf-gaming-lc-ii-360-argb?ceneo_spo=false&ceneo_cid=a03a1663-4261-1c28-7262-85c291e0336a
oczywiście wszystko z myślą o składaniu samodzielnym, chodź teraz można się dogadać ze sklepami i zainkasują normalną stawkę a wysyłkę prześlesz im na ich sklep.
możliwe że split do argb będzie potrzebny ale nie jestem w 100% pewien 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za propozycje,

tak właśnie myślałem, jeśli składać ten komp typowo pod cena/wydajność to 9800x3d jest sporo droższy, a aż tak sporo nie wnosi, lecz gdyby spojrzeć na to pod względem tego, że na pewno jest bardziej perspektywiczny jeśli chodzi o użytkowanie w przyszłości, to może nie jest to najgorszy pomysł

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę wezmę pewnie jakaś od Gigabyte b850 

Karta rtx 5080 mam wybraną, polecane modele to pewnie koło 5200, ale kilka stow na jakis dokokszony model można dołożyć 

Chłodzenie też, czy wezmę 7800x3d czy 9800x3d, widzę że jakieś prądożerne i gorące nie są więc jakieś polecane AiO 360 na pewno starczy, myślę że jakis arctic tak samo wentylatory, obudowa to tam pół biedy, myślałem o phanteksie nv7 

Czego nie jestem pewny to ramu,

Jaki jest najlepszy ram pod am5 do powiedzmy 800zl? chciałbym żeby miał ładne RGB, sam nie ogarniam sprawdzania timingów

I kwestia procesora 9800x3d, do dobrego chętnie dopłacę, on raczej jest bardzo dobry, ale w 1440p to będzie pewnie kilka procent wydajnosci w porównaniu nawet do zwykłego 7700, ale wiadomo 9800x3d powinien starczyć na dłużej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi