Skocz do zawartości
Grzechu

Obrabianie fotek - czym i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Sam używam Paint Shop Pro 7.04, ale postaram się o tego photoshopa.

Teraz jakich narzędzi używacie - dokładnie (chodzi) o nazwy bo jak znam programy graficzne to tych opcji i narzędzi jest masa.

Więc jeśli moglibyscie wymieniać nazwy narzędzi byłbym wdzięczny :wink:

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko photoshop zarówno do fotomontaży jak i poprawy zdjęć.

Co do narzędzi : Image > Adjustment >Levels i Hue/Saturation, dzięki poleceniu levels zmienisz histogram obrazu a hue/saturation umożliwi ci korekcje barwy i nasycenie kolorów obrazka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do narzędzi : Image > Adjustment >Levels i Hue/Saturation, dzięki poleceniu levels zmienisz histogram obrazu a hue/saturation umożliwi ci korekcje barwy i nasycenie kolorów obrazka.

To uważasz że tego się nieda zrobić w paint shopie?

Miałem i jednego i drugiego shopa ;] i różnica moim zdniem polega tylko na obsłudze. Obydwa programy są do siebie podobne i jednemu pasuje bardziej jeden a innemu drugi.

Ale fakt ze niezauważyłem jeszcze grafika pracującego na paint shopie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam COREL PHOTO - PAINT 11.

Adobe Photoshop to doskonałe narzędzie, ale do domowej zabawy zbyt "wypasione".

Corel +filtry z Photoshopu :D

Tak sie tworzy cuda :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To uważasz że tego się nieda zrobić w paint shopie?

Miałem i jednego i drugiego shopa ;] i różnica moim zdniem polega tylko na obsłudze. Obydwa programy są do siebie podobne i jednemu pasuje bardziej jeden a innemu drugi.

Ale fakt ze niezauważyłem jeszcze grafika pracującego na paint shopie :]

Photoshop nie na darmo kosztuje 4 razy wiecej niz PSP, musi miec cos wiecej. Ma wieksze mozliwosci, ale malo osob wie jak je wykorzystac. W wiekszosci zadan mozna zroic to samo w PSP i w PS ale jednak PS to cos wiecej.

Nie zebym sie czepial ;) Do domowej obrobki fotek i to i to bedzie az nadto.

PS. Ja dzialam na PS 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zdjęcie to pic na wodę  :lol:  :lol:  :lol:

W jakim sensie ? Jesli ktos zna PHotoshopa i ma duze doswiadczenie to mozna to zrobic, najwiekszym problemem jest takie "poprawienie" twarzy zeby nie wygladala na stapetowana i tego bym chyba nie zrobil. A reszta, rozjasnienie wlosow, tla, dodanie kolczykow i usuniecie pryszczy to zaden problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim sensie ? Jesli ktos zna PHotoshopa i ma duze doswiadczenie to mozna to zrobic, najwiekszym problemem jest takie "poprawienie" twarzy zeby nie wygladala na stapetowana i tego bym chyba nie zrobil. A reszta, rozjasnienie wlosow, tla, dodanie kolczykow i usuniecie pryszczy to zaden problem.

No to przyjżyj sie jej uszom i brodzie.

Ta panienka z dołu jest podobna do tej u góry i jest stylizowana na nią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to przyjżyj sie jej uszom i brodzie.

Ta panienka z dołu jest podobna do tej u góry i jest stylizowana na nią.

Hehe, no to nie wiesz co mozna zrobic w PS... sam sie troche pobawilem - zaraz wrzuce co zrobilem, nie jest to ta sama klasa co na fotce powyzej, ale gosc napewno nie robil tego na takiej malej fotce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O żesz ty w morde!!! 8O

Ja sam mam taką pracę, że dostaję często bardzo marne zdjęcia, ale Photoshopem można cuda zdziałać :).

Coś bliżej na temat "O żesz ty w morde!!! 8O " , bo nie załapałem?

No chodzi oczywiście o zdjęcia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest zdecydowanie ta sama "panienka". Co z tego, że jest inne światło? Grafik je zmienił do żeby do sceny pasowało. Perspektywa też jest ta sama. Po prostu bardzo dobra robota :)

No ładnie, ale nie w moim typie :D

Czyli narazie photoshop rules

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal obstawiam, że to nie ta sama panienka.

Różni się nosem, podbródkiem, na lewym (z naszej perspektywy) oku jest inne światło, no i perspektywa zdjęcia jest inna.

Jezeli masz Photoshopa to proponuje Ci otworzyc w nim jakas fotke i pobawic sie nazedziem Liquify (Skraplanie) z menu Filtry

Za jego pomoca mozna zmienic ksztalt nosa i brody (co zrobilem - nieznacznie oczywiscie) powiekszyc oczy itp - w kilka sekund.

A zmienic swiatlo i cien to tez nie duzy problem - wystarczy zmysl plastyczny - ja go nie mam wiec wyszlo mi troche plasko :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi