Skocz do zawartości
miro

wejscie Video In

Rekomendowane odpowiedzi

mam zamiar kupic karte z wejsciem Video In (FX5600, Ti4200, Radeon 9600) i chcialbym je wykorzystywac do podlaczenia Video, wzglednie stacjonarnego DVD aby ogladac na monitorze zamiast na TV. Pokoj mam maly i nie chce zagracac TV, tym bardziej ze telewizji nie ogladam.

Czy ktos wykorzystywał Video In do tych celów i jakie sa tego edfekty (rozdzielczosc max) i inne ciekawe spostrzeznia

Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dłuższego czasu używam karty ATI All-in-wonder i najczęsciej używam wejścia video do zgrywania, ale zdarzyło mi się także oglądać przy jego pomocy obraz z telewizora i magnetowidu VHS.

Oczywiście jakość obrazu w penym stopniu zależy od samych stosowanych urządzeń i jakości podłaczenia i okablowania.

Jednak trzeba się trochę przyzwyczaić do cech takiego obrazu z wejscia video.

Monitor komputera ma dużo wyższą ostrość i rozdzielczość (standardowy sygnał wideo to chyba tylko 575 widocznych linii) i czasem rózne zakłócenia i artefakty obrazu staja sie irytująco dostrzegalne. Zwykły telewizor ma tendencję do rozmywania obrazu i nawet zakłócony obraz da się poogladać - na monitorze jakoś to bardziej irytuje.

Zaleta moze być to, ze moniotr moze wyświtlać obraz w wyższych częstotliwościach odświeżania i obraz moze mniej migać niz na telewizorze (choć czasem miga bardzo - np. sceny o duzym kontraście).

Czasem niektóre wejścia video mają tendencję do poślizgu przy wyższych rozdzielczościach, choć mam nadzieję, że te nowe karty mają juz szybsze przetworniki.

Dużym minusem jest też inna skala jasności i kontrastu moniotrów i telewizorów. Przy standardowych ustawieniach obraz video na monitorze jest poprostu za ciemny - trzeba podciągnąc gammę albo używać monitora z jakąś opcją podbijania jasności (Lightframe, Highlight Zone itp.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...