Skocz do zawartości
SUPCORE86

Led ramu na płycie na czerwono

Rekomendowane odpowiedzi

20251105_131843.thumb.jpg.72ca53da044fc826b78ccf80e171199d.jpgWitam. 

Poskładałem wczoraj kompa 

Płyta b650m e Asus tuf

Ram patriot venom viper 6000mhz 2x16gb expo

7800x3d 

9070 radeon

Po zainstalowaniu Windowsa komputer bardzo długo wstaje. Na płycie świeci się po 30 sekund dioda dram na czerwono potem dopiero normalnie się ładuje Windows. 

W bios włączony profil Expo. Właśnie leci memtest po pierwszym cyklu wszystko ok, ramy osadzone poprawnie. 

Gdzie może być przyczyna? Kilka razy bios też mi się zrestartował do ustawień fabrycznych, curve optimizer które ustawilem wszystko zniknęło. Zrobiłem ponownie, kilka restartow kompa i to samo dioda dram świeci na czerwono i co jakiś czas bios się zresetuje. 

Gdzie szukać przyczyny? 

EDIT2//

Znalazłem problem jest jak jest Expo włączone. Jak jest bez Expo jest wsio ok. Ustawiać ręcznie, czy lepiej odesłać ramy? 

Edytowane przez SUPCORE86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

dziwne co nie , najtańsze pamięci i nie chcą pracować na profilu AMD EXPO , hmmm

a biosu czemu ty nie zaktualizował ? 

wedle zamieszczonego zdjęcia jest wgrany 3042 z zeszłego roku , najnowszy to 3287 jest z października tego roku  

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-b650m-e/helpdesk_bios?model2Name=TUF-GAMING-B650M-E

nie wiem czy wiesz ale to jest AM5 i płyta główna przy każdym uruchomieniu trenuje pamięci , obecnie nie da sie tego pominąć wyłączyć , trzeba swoje odczekać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, SUPCORE86 napisał(a):

Znalazłem problem jest jak jest Expo włączone. Jak jest bez Expo jest wsio ok. Ustawiać ręcznie, czy lepiej odesłać ramy? 

Ja też sugerowałbym, żeby najpierw zaktualizować bios, potem włączyć expo.

Niestety na to trenowanie nic nie poradzisz, przynajmniej na początku.  Trzeba czekać.

Upewnij się, że Memory Context Restore jest włączone, bo to na pewno skraca czas bootowania, po pierwszych treningach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios zaktualizowałem już do najnowszej. Być może chodzi o trenowanie nie wiedziałem o tym. W międzyczasie pogrzebałem trochę w ustawieniach na 5200 i timingach z Expo wstaje szybko. 

Wiem że najtańszy ram ale kupiłem dzień przed podwyżkami, a sugerowałem się tym ramę w polecanych zestawach tu i tam... 

Teraz jak zwrócę to znów dokładka będzie a już i tak naciągnąłem budżet. Miał siedzieć 7500f zwróciłem i do płaciłem od 7800x3d. No trudno życie. 

Z trenowanie pamięci ile uruchomię może to trwać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, SUPCORE86 napisał(a):

Z trenowanie pamięci ile uruchomię może to trwać?

tak 20s. to na pewno 

nie wiem zapal papierosa jak ktoś pali 

była taka scenka , przynajmniej tak ją zapamiętałem - Al Bundy ogląda mecz i po schodach schodzi Peggy , AL czekam , ej oglądam mecz ale zaraz będzie przerwa na reklamę to skoczymy na pięterko , ale AL przerwa ma tylko 20s. , ... wyrobie się xD 

41 minut temu, SUPCORE86 napisał(a):

Wiem że najtańszy ram ale kupiłem dzień przed podwyżkami, a sugerowałem się tym ramę w polecanych zestawach tu i tam... 

zwykła manipulacja i zmowa aby wywindować ceny (każdy powód jest dobry) , dyski M.2 tez za chwile zaczną drożeć 

nie wiem czy wiesz ale polecane to nie zalecane  , a mianownikiem jest cena a nie czy będzie dobrze działać 

52 minuty temu, SUPCORE86 napisał(a):

Teraz jak zwrócę to znów dokładka będzie a już i tak naciągnąłem budżet. Miał siedzieć 7500f zwróciłem i do płaciłem od 7800x3d. No trudno życie.

zobacz czy po aktualizacji biosu AMD EXPO zacznie pracować stabilnie , jak nie to chyba nie chcesz spędzić najbliższych dwóch tygodni na szukaniu przy jakich nastawach timingów pamięć przy 6000MT/s będą pracować stabilnie, a nadal nie będzie profitu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko działa po włączeniu Memory Context Restore

Na expo działa stabilnie, a ja sobie jeszcze wrzuciłem takie ustawienia dodatkowo ręcznie:

Przetestowane kilka godzin memtestem86, i testmem5

Potem pograłem 2h w BF6 na overkill ustawieniach i jest ok nic nie krzaczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, SUPCORE86 napisał(a):

Wszystko działa po włączeniu Memory Context Restore

Na expo działa stabilnie, a ja sobie jeszcze wrzuciłem takie ustawienia dodatkowo ręcznie:

Przetestowane kilka godzin memtestem86, i testmem5

Potem pograłem 2h w BF6 na overkill ustawieniach i jest ok nic nie krzaczy

a jak z czasem bootowania?

Wszystko w normie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, laidman napisał(a):

a jak z czasem bootowania?

Wszystko w normie?

Tak około 10 12 sekund od włączenia do windy 😃 mogę zmierzyć stoperem dokładnie jak chcesz info konkretne. 

//EDIT

Pomiar rozruchu ze stoperem 12,19sek więc nie mogę narzekać

Edytowane przez SUPCORE86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi