May_keel Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) Cześć, złożyłem ten zestaw okolo 1,5r temu tyle ze z pamięcią Lexara 2x16gb 6000MHz, CL30. Komp sie nie uruchamiał ponownie, crashowalo mi gry niekoniecznie na wysokich ustawieniach. Po konsultacji z kolegą wymieniłem RAM na kingstona fury 2x16 6000Mhz, 30CL. Najnowszy sterownik biosu-jest. Ustawiony jest na 4800 ale komp zaczął się restartować poprawnie. Problem pojawił sie w grach. Dostaje freezy na okolo 5-10s - ekran zastyga całkowicie jakbym dostał momentalnie 100.000 pingu. Czy to moze byc za slaby procek? Czy ten 7800x3d będzie bezproblemowo działał na pełnej prędkości z pamięcią RAM Kingstone 6000MHz, 30CL ? Link do aktualnego zestawu, który posiadam. Z góry dzięki za wszystkie wskazówki. https://pcpartpicker.com/list/8nkNKq Czy RAM Lexara nadaje sie na reklamację ? Edytowane 15 godzin temu przez May_keel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu Witam polska trudna język ,mógł byś pisać trochę bardziej logicznie to teraz jest jeden zamontowany zestaw 2x16GB czy 2x2x16GB ? taka trochę nie trafiona ta płyta główna - wypuścili trzy kolejne biosy i wszystkie beta ... https://pl.msi.com/Motherboard/B650-GAMING-PLUS-WIFI/support#bios czyli było tak płyta główna + pamięć Lexara - problem z uruchomieniem i podczas pracy restarty PC ? płyta główna + pamiec Kingstona - domyślnie DDR5 4800MT/s i PC włącza sie i nie powoduje restartów ? nie wiem czy wiesz ale każda pamięć uruchamia sie na domyślnych ustawieniach dla DDR5 będzie to 4800MT/s i aby zaczęła pracować np. z szybkością 6000MT/s to trzeba w biosie ręcznie włączyć profil dla AMD będzie to AMD EXPO i samo sie nie włączy... i wymiana procesora w kwestii działania szybkości pamięci ram nic nie zmieni zacznijmy od podstaw czy pamięć ram jest obsadzona w gniazdach A2 B2 , czyli drugie i czwarte od procesora ? obejrzyj filmik , ustaw jak na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=OSMzfc-udEE&t=3s czy karta graficzna i jej zasilanie to , od zasilacza idą dwie osobne linie 2x8 pin , czy moze jeden kabelek i mostek ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
May_keel Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu Hej, Teraz jest zamontowany zestaw 2x16 od Kingstona. Płyte główną wzialem te 1,5 roku temu bo w zasadzie ją polecali do r7. płyta główna + pamięć Lexara - problem z uruchomieniem i podczas pracy restarty PC ? - zgadza się płyta główna + pamiec Kingstona - domyślnie DDR5 4800MT/s i PC włącza sie i nie powoduje restartów ? - tak, z tym że odkąd są Kingstony, freezuje gry niemiłosiernie. Z tego co wiem były próby ustawienia 6000 ale pojawiły sie podobne schorzenia jak przy Lexarach. Wiem, ze te Kingstony mają EXPO i z tego co mi wiadomo jest włączone, ale czy moge to sprawdzić nie bawiąc się w biosie? 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Współczesne PC wymagają od użytkownika zmianę podstawowych ustawień w biosie , pozostawienie wszystkiego na Auto , raczej nie przynosi wymiernych korzyści czy często stabilnej pracy. bios to nie jest jakaś czarna magia gdzie aby tam zaglądać to wymagany poziom wtajemniczenia zaczyna sie od lev 50... obejrzyj filmik i wprowadź ustawienia u siebie tak pod systemem można sprawdzić , np. darmowym narzędziem cpu-z zakładka Memory i SPD https://www.techpowerup.com/download/cpu-z/ a nawet jak uruchomisz Menadżer zadań to zakładka Wydajność - Pamięć - powinno pokazywać które gniazda są obsadzone oraz szybkość pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu Ze strony producenta: Max Memory Speed - 2x1R DDR5-5200, 2x2R DDR5-5200 wszystko powyżej to pobożne życzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
May_keel Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, Mr.T... napisał(a): Współczesne PC wymagają od użytkownika zmianę podstawowych ustawień w biosie , pozostawienie wszystkiego na Auto , raczej nie przynosi wymiernych korzyści czy często stabilnej pracy. bios to nie jest jakaś czarna magia gdzie aby tam zaglądać to wymagany poziom wtajemniczenia zaczyna sie od lev 50... obejrzyj filmik i wprowadź ustawienia u siebie tak pod systemem można sprawdzić , np. darmowym narzędziem cpu-z zakładka Memory i SPD https://www.techpowerup.com/download/cpu-z/ a nawet jak uruchomisz Menadżer zadań to zakładka Wydajność - Pamięć - powinno pokazywać które gniazda są obsadzone oraz szybkość pamięci Sprawdziłem BIOS pod kątem EXPO Przy włączonym trybie Expo 5600 - komp nie bootuje To samo przy 6000. Nie odpala się. Zrobiłem również wszystko jak kolega z filmiku, ale pewnych ustawień nie miałem (pewnie dlatego, że to jest r7 7800 x3d , a u mnie to 7700) - nic to nie zmienilo. Nadal nie bootuje. Fakt, miałem wszystko na auto, ale to nie dałoby nic. 37 minut temu, Zwykły User2 napisał(a): Ze strony producenta: Max Memory Speed - 2x1R DDR5-5200, 2x2R DDR5-5200 wszystko powyżej to pobożne życzenia. Przy r7 7800 dx3 jest równiez taka a jednak ludziom śmiga na 6000 🙂 Znaleźć kogos stacjonarnie kto ogarnia temat i bedzie w stanie mi powiedzieć coś więcej czy rozglądać się za czymś nowym (płyta,proc)? Edytowane 10 godzin temu przez May_keel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu Musisz zacząć pisać z sensem, bo inaczej nikt nie będzie w stanie Ci pomóc. 8 godzin temu, May_keel napisał(a): Przy włączonym trybie Expo 5600 - komp nie bootuje To samo przy 6000. Nie odpala się. Komp nie odpala się a komp nie bootuje to nie to samo. Czy po ustawieniu EXPO na jakąkolwiek wartość komp wstaje i można wejść do biosu? Domyślam się, że o trenowaniu pamięci nie słyszałeś, na początek po ustawieniu w biosie EXPO po prostu uzbrój się w cierpliwość i czekaj aż komp wstanie. Pierwsze trenowanie na EXPO może długo trwać, są wątki na forum, że do 20 minut chociaż dla mnie to bardzo długo. Ale na początek po prostu ustaw EXPO i czekaj, komp powinien po jakimś czasie się włączyć. I żeby to nie działo się cały czas, że tak długo się włącza, musisz upewnić się, że w biosie włączona jest funkcja MEMORY CONTEXT RESTORE. 8 godzin temu, May_keel napisał(a): Zrobiłem również wszystko jak kolega z filmiku, ale pewnych ustawień nie miałem (pewnie dlatego, że to jest r7 7800 x3d , a u mnie to 7700) - nic to nie zmienilo. Za chuchu nie rozumiem co tutaj napisałeś, co to znaczy że tu jest 7800x3d a u ciebie to 7700, czyli jaki masz procesor? 8 godzin temu, May_keel napisał(a): Fakt, miałem wszystko na auto, ale to nie dałoby nic. Co by nic nie dało, masakra jakaś. :D Ustawianie nie na auto by nic nie dały, czy to że jest ustawione na auto by nic nie dało. Nie wiem. Domyślam się, że mieszkasz za granicą ale spróbuj może pisać w swoim języku, to już raczej szybciej Cię ktoś zrozumie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 26 minut temu Zgłoś Opublikowano 26 minut temu Iaidman , już Tobie napisał , odnośnie trenowania pamięci i ile to moze potrwać , obecnie nie da sie tego procesu pominąć -wyłączyć trzeba swoje odczekać , hmmm przed budowaniem platformy nie zagłębiałeś sie w temat ? obserwowałeś diody podczas rozruchu ? instrukcja obsługi strona 44. https://download-2.msi.com/archive/mnu_exe/mb/B650GAMINGPLUSWIFI.pdf aby sobie ująć nie potrzebnych nerwów , może i lepiej było by poszukać wokół siebie osoby znającej, temat co nie tylko PC sprawdzi i ustawi ale Tobie wytłumaczy w czym tkwi problem i jak to działa i jeśli jest potrzeba po testach zaproponuje wymianę czy to płyty głównej lub pamięci ram wiesz bo to dla dłubacza naprawiacza jest różnica PC po wciśnięciu przycisku power nie włącza się , opcji kilka , diody sygnałowe sie świeca lub nie świecą ,wiatrak na zestawie chłodzącym pracuje lub nie obraca się , albo zawisa na którejś diodzie i procedura zostaje wstrzymana PC sie włącza i przechodzi procedurę sprawdzania w tym (trenowania pamięci ) , płyta główna sprawdza czy jest procesor , karta VGA , i po odnalezieniu WBM rozpoczyna procedurę uruchamiania systemu z jakiegoś nośnika , i jeśli jest ok to mamy pulpit lub nie bo system sie nie uruchomił lub podczas uruchomienia systemu zresetował PC a no i najważniejsze większość konfiguracji na AM5 wyrabia sie na 6000MT/s , chyba ze łączymy płytę Gigaszrota + Patriot Viper Venom to wtedy moze być różnie po włączeniu profilu AMD EXPO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...