saculo Opublikowano 3 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2025 Cześć, otóż w najbliższym czasie będę miał sytuację gdzie będę posiadał 2x laptopy + potencjalnie 1 PC oraz dwa monitory. Zależy mi abym był w stanie podłączać wymiennie oba laptopy (bez zabawy z kablami) - tak aby laptop miał wyjście na przynajmniej (1x RJ45, 1x DP (4K 144Hz), 1x DP (4K-60Hz (lub więcej)), kilka wejść USB - im więcej 3.1 zamiast 2.0 tym lepiej zapewne, jakieś Audio (ale nie jest to wymóg)). Oczywiście chcę się łaczyć Thunderboltem - no i żeby to miało potencjalnie funkcję ładowania. I co wtedy z PC? Da radę go też jakoś tak dynamicznie przepinać na te monitory? Czy tutaj już potrzeba by była manualna interwencja? Co polecacie tutaj? Cena - tutaj nie wiem w ogóle jaki przedział celować, ale myślę że jeśli trzeba to w granicach 1k/1k+ jestem w stanie wydać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silwerek Opublikowano 4 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2025 (edytowane) 11 godzin temu, saculo napisał(a): I co wtedy z PC? Da radę go też jakoś tak dynamicznie przepinać na te monitory? Czy tutaj już potrzeba by była manualna interwencj Wygląda na to, że szukasz przełączników KVM, musisz poszukać takich spełniających twoje wymagania https://www.x-kom.pl/g-6/c/1119-przelaczniki-kvm.html?utm_id=225317199 Edytowane 4 Grudnia 2025 przez silwerek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saculo Opublikowano 4 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2025 1 hour ago, silwerek said: Wygląda na to, że szukasz przełączników KVM, musisz poszukać takich spełniających twoje wymagania https://www.x-kom.pl/g-6/c/1119-przelaczniki-kvm.html?utm_id=225317199 O, to by było super rozwiązanie. Gdzieś szperałem po tych KVM jakiś czas temu, jedynie co to nie widzę nigdzie potencjalnych możliwości na więcej niż 60 Hz na 4k. Czy kojarzysz może, że to coś nie do przeskoczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TreadStone73 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2025 (edytowane) 3 godziny temu, saculo napisał(a): O, to by było super rozwiązanie. Gdzieś szperałem po tych KVM jakiś czas temu, jedynie co to nie widzę nigdzie potencjalnych możliwości na więcej niż 60 Hz na 4k. Czy kojarzysz może, że to coś nie do przeskoczenia? Zależy jakie masz monitory, czasami np "Dell Ultrasharp 24 coś tam" ma 4 wejścia: 2xHDMI, 1xDVI 1xDisplay Port, jesteś w stanie podpiąć pod jeden monitor 4 różne urządzenia i nie potrzebujesz przełącznika KVM a przełączasz po prostu źródło w monitorze, zaletą jest to, że sygnał leci bezpośrednio z oryginalnego źródła i nie jesteś ograniczony przez możliwości przełącznika. Edytowane 4 Grudnia 2025 przez TreadStone73 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saculo Opublikowano 4 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2025 24 minutes ago, TreadStone73 said: Zależy jakie masz monitory, czasami np "Dell Ultrasharp 24 coś tam" ma 4 wejścia: 2xHDMI, 1xDVI 1xDisplay Port, jesteś w stanie podpiąć pod jeden monitor 4 różne urządzenia i nie potrzebujesz przełącznika KVM a przełączasz po prostu źródło w monitorze, zaletą jest to, że sygnał leci bezpośrednio z oryginalnego źródła i nie jesteś ograniczony przez możliwości przełącznika. Wtedy wystarczyłaby mi jedynie stacja dokująca pod te lapki żeby manewrować pozostałymi wejściami? (USB, RJ, ładowanie itp.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TreadStone73 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2025 21 minut temu, saculo napisał(a): Wtedy wystarczyłaby mi jedynie stacja dokująca pod te lapki żeby manewrować pozostałymi wejściami? (USB, RJ, ładowanie itp.) Jeśli nie przewidujesz równoczesnej pracy na obu laptopach na raz to wystarczy Ci jedna stacja dokująca z podpięciem pod oba monitory, klawiaturę, myszkę, sieć i zasilacz. Wtedy ta stacja dokująca będzie Ci działać trochę jak "fizyczny" KVM. Zużyje Ci to po jednym wejściu dla każdego monitora. Drugie wejście każdego monitora będzie zużyte przez stacjonarkę ale żeby się przełączyć na monitorze na stacjonarkę będziesz musiał przełączyć źródło w monitorze. Ja mam trochę inny setup: 2 x laptop, 1 x stacjonarka + 4 monitory. Laptop służbowy jest poprzez stację dokującą podpięty pod 2 monitory, zasilanie, sieć, klawiaturę itp. Te monitory są dedykowane dla tego laptopa i nic innego do nich nie jest podłączane. Laptop prywatny jest poprzez stację dokującą podpięty pod 2 monitory, zasilanie, sieć, klawiaturę i dzieli te dwa monitory ze stacjonarką. Monitory dla prywatnego i stacjonarki przełączam ustawieniami źródła w monitorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saculo Opublikowano 4 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2025 Pracy jednocześnie na obu nie przewiduję, więc taka stacja dokująca byłaby wystarczająca. Polecasz jakieś specyficzne firmy? Ważne aby jeden DP mógł obsługiwać to 144Hz w 4k, reszta to raczej standard. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TreadStone73 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2025 (edytowane) 24 minuty temu, saculo napisał(a): Pracy jednocześnie na obu nie przewiduję, więc taka stacja dokująca byłaby wystarczająca. Polecasz jakieś specyficzne firmy? Ważne aby jeden DP mógł obsługiwać to 144Hz w 4k, reszta to raczej standard. Ja używam do służbowego: https://www.sklep-lenovo.pl/lenovo-thinkpad-universal-thunderbolt-4-dock-40b00135eu.html A do prywatnego: https://www.hp.com/pl-pl/shop/products/accessories/stacja-dokuj-ca-hp-usb-c-g5-5tw10aa-abb Ale musisz sprawdzić co do parametrów bo wszystkie monitory mam 60Hz. Oczywiście ceny tych stacji to ze sklepów oficjalnych, na Allegro używki są znacznie tańsze. Zwróć też uwagę na moc PDW bo Lenovo mam podpięte pod 240W zasilacz a HP 120W ale poza zasilaczem stacji dokującej używam osobnego zasilacza podłączonego bezpośrednio do laptopa. Wszystko zależy jaki pobór mocy ma zasilacz. Edytowane 4 Grudnia 2025 przez TreadStone73 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silwerek Opublikowano 4 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2025 5 godzin temu, saculo napisał(a): nie widzę nigdzie potencjalnych możliwości na więcej niż 60 Hz na 4k. Czy kojarzysz może, że to coś nie do przeskoczenia? teoretycznie są np: Supports 10K@120hz, 8K@120hz, 1080P@240hz & 2560×1440@144hz albo drugi tańszy 4K 120 Hz 8K 60 Hz Najlepiej poczytać jakieś recenzje/komentarze/opinie https://www.avaccess.com/eu/products/8ksw21-kvm/?gad_source=1&gad_campaignid=23275777327 https://www.amazon.pl/Przelącznik-komputery-keyboard-HDCP2-2-Control/dp/B0F3D4734K/ref=asc_df_B0F3D4734K?mcid=50b0e30f40de3e4082538045a5c2da79&tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=749381710313&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=6798338299603229837&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1011507&hvtargid=pla-2420965372516&psc=1&language=pl_PL&gad_source=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory_portman Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2025 (edytowane) Do celu który opisujesz ja używam stacji dokującej Dell WD19. Mam jedno stanowisko na laptopa podłączone do dwóch monitorów oraz pc, gdy chce podmieniam laptopa na drugiego i już. Bardzo sprawnie to działa:) Gdy chcę jednocześnie korzystać z pc oraz laptopa, zmieniam źródło w jednym z monitorów i tyle. Edytowane 6 Grudnia 2025 przez gregory_portman Właściwe oznaczenie sprzętu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...