Skocz do zawartości
Olmer

Czarny ekran w czasie uruchamiacnia i trzy "bipnięcia"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Komputer który mam już od kilku lat przestał działać. Przy próbie jego uruchomienia ekran pozostaje czarny, a bios wydaje trzy bipnięcia, jeden długi, dwa krótkie. Poprzekładałem kartę graficzną i ram miedzy drugim komputerem i wszystkie działały na drugim. Reset CMOS za pomocą zworki i wyciągnięciu baterii nic nie zmienił jak również próby odpalenia bez karty graficznej, a z podłączonym monitorem bezpośrednio do płyty głównej. Dochodzę do wniosku że płyta główna jest do wymiany. Przejrzałem kondensatory i wszystkie wyglądają w porządku. Macie może pomysł co jeszcze bym mógł sprawdzić zanim wydam kasę na nową płytę główną?

Moje podzespoły

płyta główna MSI B450 tomahawk max

ram ddr4 crucial ballistix 3000mhz 

karta graficzna PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Devil 8GB GDDR6

procesor AMD Ryzen 5 3600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

skoro sprawdziłeś karta graficzną  oraz ram i działa to na innym zestawie no to nie ma co drążyć tematu , CPU raczej rzadko padają. 

1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej , a czy dla testu przekładałeś może kartę do dolnego gniazda PCIe ? 

czy zagłębiałeś sie w specyfikacje posiadanego procesora ?  Ryzen 5 3600 nie posiada igpu , a obecnie żadna nowa płyta główna nie posiada zintegrowanej karty graficznej , wiec podłączając wyjście vga do jakiegoś monitora z płyty głównej to w takiej konfiguracji to raczej nic po za czornym ekranem nie zobaczysz , raczej nawet nie powinna sie włączyć, bo nowe płyty główne sprawdzają poprawność ( brak zwarcia) połączenia np. karta graficzna - monitor , nie ma monitora to pewnie jest zwarcie no to sie nie włączam .  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi