diablo6789 Opublikowano 20 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2025 Witam posiadam taki zestaw komputerowy ╠►Mobo : ASRock B850 Pro-A ╠►Cpu : Ryzen 7 7800 X3D ╠►Ram : Lexar DDR5 ARES Gaming 32GB/6000MT/s ╠►Gpu : KFA2 RTX 5070 TI ╠►PSU : 850W zasilacz ╠►Mouse : Steelseries Rival 100 ╠►Monitor : DELL G2724D SSD: WD BLUE SN5000 2TB Moim problemem jest to, że w grach mam mikro-stuttering gralem w Ac valhalla, dying light the beast, stalker 2, Dead space Remake i w kazdej z nich mam mikro stuttering. Nie mam pojecia jaka jest przyczyna, probowalem aktualizacji biosu, wgranie sterownikow najnowszych do karty graf, wlaczenie EXPO w biosie, Wylaczenie Rebara, wylaczenie gsyncu. Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2025 Witam cały worek od razu widać że to na pewno problem z myszką, ona temu winna możesz tez alternatywnie dla świętego spokoju zapoznać sie z materiałami i nanieść poprawki do systemu i biosu po pierwsze https://www.youtube.com/watch?v=6_u3WKiG-OE następnie https://www.youtube.com/watch?v=dOJd7OrOy0A tutaj moja propozycja jest taka ze zmieniając ustawienie : CPU Boost Clock Override - zmień na Enabled (Negative) czyli zegary o 200MHz w dół , jak temperatury będą ok to dopiero zmienić na Positive czyli zegary o 200MHz w górę , bo obecnie wysokie zegary CPU nie przekładają sie na wincyj FPS tylko jak temperatura przebije określony próg to zegary idą w dół ciągnąc za sobą też w dół FPS i można sie zapoznać z materiałami tego youtubera , jest tego trochę. https://www.youtube.com/@vortextweaks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diablo6789 Opublikowano 20 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2025 @Mr.T... a co mam zrobić z myszką jeśli to jej wina? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2025 A tak nie pomyślał Ty ze myszka to taki żarcik xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 23 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2025 On 12/20/2025 at 5:42 PM, diablo6789 said: a co mam zrobić z myszką jeśli to jej wina? Oczywiście wyrzucić i kupić nową od sponsora tego odcinka-- Używasz może programów typu MSI Afterburner? Jeśli nie, to pobierz, bo w grach potrafi pokazać informacje tj. utylizacja GPU/GPU/RAM/VRAM, ich temperatury, clock speed. To wraz z HWInfo może pomóc zlokalizować problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silwerek Opublikowano 23 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2025 W dniu 20.12.2025 o 17:44, Mr.T... napisał(a): A tak nie pomyślał Ty ze myszka to taki żarcik xD Ty robisz sobie z tego jaja, ale naprawdę myszki potrafią powodować microstuttering a nawet dropy fps, szczególnie te z wysokim polling rate (1000Hz i powyżej). Sam się z tym spotkałem, ale tylko w jednej grzej - Forager. https://mysupport.razer.com/app/answers/detail/a_id/14640/~/my-pc-and-games-are-lagging-when-i-set-my-mouse-to-a-high-polling-rate#:~:text=Polling rate is the measure,bound games and system lagging. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano 23 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2025 2 godziny temu, BlackWhite46 napisał(a): Używasz może programów typu MSI Afterburner? Jeśli nie, to pobierz, bo w grach potrafi pokazać informacje tj. utylizacja GPU/GPU/RAM/VRAM, ich temperatury, clock speed. To wraz z HWInfo może pomóc zlokalizować problem. Chcesz mi powiedzieć że w sterownikach NV nie ma monitora zasobów który jest od niepamiętnych czasów u AMD? Tylko musisz instalować zewnętrzny soft? A tak się wszyscy spuszczają jak to NV ma lepszy soft od AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diablo6789 Opublikowano 27 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2025 W dniu 23.12.2025 o 09:20, BlackWhite46 napisał(a): Oczywiście wyrzucić i kupić nową od sponsora tego odcinka-- Używasz może programów typu MSI Afterburner? Jeśli nie, to pobierz, bo w grach potrafi pokazać informacje tj. utylizacja GPU/GPU/RAM/VRAM, ich temperatury, clock speed. To wraz z HWInfo może pomóc zlokalizować problem. jak mam drop fps to wlasnie przez te czerwone linie ktore sa pod zielonymi i jak masz FPS to czasem zmieniaja kolor na czerwony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...