Skocz do zawartości
diablo6789

PROBLEM Z PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam taki zestaw komputerowy 

╠►Mobo : ASRock B850 Pro-A
╠►Cpu : Ryzen 7 7800 X3D
╠►Ram : Lexar DDR5 ARES Gaming 32GB/6000MT/s
╠►Gpu : KFA2 RTX 5070 TI
╠►PSU : 850W zasilacz
╠►Mouse : Steelseries Rival 100
╠►Monitor : DELL G2724D
SSD: WD BLUE SN5000 2TB

Moim problemem jest to, że w grach mam mikro-stuttering gralem w Ac valhalla, dying light the beast, stalker 2, Dead space Remake i w kazdej z nich mam mikro stuttering. Nie mam pojecia jaka jest przyczyna, probowalem aktualizacji biosu, wgranie sterownikow najnowszych do karty graf, wlaczenie EXPO w biosie, Wylaczenie Rebara, wylaczenie gsyncu. Ma ktoś jakiś pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

cały worek 

od razu widać że to na pewno problem z myszką, ona temu winna 

możesz tez alternatywnie dla świętego spokoju zapoznać sie z materiałami i nanieść poprawki do systemu i biosu 

po pierwsze

https://www.youtube.com/watch?v=6_u3WKiG-OE

następnie

https://www.youtube.com/watch?v=dOJd7OrOy0A

tutaj moja propozycja jest taka ze zmieniając ustawienie  :

CPU Boost Clock Override - zmień na Enabled (Negative) czyli zegary o 200MHz w dół , jak temperatury będą ok to dopiero zmienić na Positive  czyli zegary o 200MHz w górę , bo obecnie wysokie zegary CPU nie przekładają sie na wincyj FPS tylko jak temperatura przebije określony próg to zegary idą w dół ciągnąc za sobą też w dół FPS  

i można sie zapoznać z materiałami tego youtubera , jest tego trochę. 

https://www.youtube.com/@vortextweaks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 12/20/2025 at 5:42 PM, diablo6789 said:

a co mam zrobić z myszką jeśli to jej wina?

Oczywiście wyrzucić i kupić nową od sponsora tego odcinka--

Używasz może programów typu MSI Afterburner? Jeśli nie, to pobierz, bo w grach potrafi pokazać informacje tj. utylizacja GPU/GPU/RAM/VRAM, ich temperatury, clock speed. To wraz z HWInfo może pomóc zlokalizować problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.12.2025 o 17:44, Mr.T... napisał(a):

A tak nie pomyślał Ty ze myszka to taki żarcik xD  

Ty robisz sobie z tego jaja, ale naprawdę myszki potrafią powodować microstuttering a nawet dropy fps, szczególnie te z wysokim polling rate (1000Hz i powyżej).

Sam się z tym spotkałem, ale tylko w jednej grzej - Forager.

https://mysupport.razer.com/app/answers/detail/a_id/14640/~/my-pc-and-games-are-lagging-when-i-set-my-mouse-to-a-high-polling-rate#:~:text=Polling rate is the measure,bound games and system lagging.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, BlackWhite46 napisał(a):

Używasz może programów typu MSI Afterburner? Jeśli nie, to pobierz, bo w grach potrafi pokazać informacje tj. utylizacja GPU/GPU/RAM/VRAM, ich temperatury, clock speed. To wraz z HWInfo może pomóc zlokalizować problem.

Chcesz mi powiedzieć że w sterownikach NV nie ma monitora zasobów który jest od niepamiętnych czasów u AMD? Tylko musisz instalować zewnętrzny soft? 

A tak się wszyscy spuszczają jak to NV ma lepszy soft od AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.12.2025 o 09:20, BlackWhite46 napisał(a):

Oczywiście wyrzucić i kupić nową od sponsora tego odcinka--

image.thumb.png.57b7982bd531686babb4f1861455b54e.png

jak mam drop fps to wlasnie przez te czerwone linie ktore sa pod zielonymi i jak masz FPS to czasem zmieniaja kolor na czerwony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi