taylorek Opublikowano 20 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2025 Cześć, pytanko miałbym takie, hipotetyczne 😉 czy jeśli kupię sobię jakieś Ai0, weźmy 420mm chłodnice przykładowo be quiet! Silent Loop 3 420mm, gdzie są 3 wentylatory 140mm Silent Wings ale załóżmy, że nie podobają mi się te wentylatory i chciałbym je zmienić na inne np. Phanteks M25G2-140 czy w tym wypadku mogę wziąć sobie wentylatory 140mm innego producenta i je zamienić ? czy jak to jest z kompatybilnością ? i w wypadku możliwości zamian, AiO lepiej żeby miało wentylatory wlotowe czy wylotowe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 21 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2025 Moim zdaniem, a nie opieram się na żadnych testach, lepiej pchać powietrze przez chłodnice. Sa opinie które mówią ze nie ma to znaczenia. Co do samych wentylatorów to,https://www.bequiet.com/admin/ImageServer.php?ID=f6020a60790@be-quiet.net&rand=a5893c5e06d4f9ed815f1ccf770c0162&lang=2&force=true&download=true&omitPreview=true masz linek do video który pokazuje ze poszczególne wentylatory podpinasz do rozgałęźnika, co oznacza ze zrobisz tak z każdymi które maja standardowe złącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 21 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2025 (edytowane) czyli nic skomplikowanego ? zastanawiałem się jak jest z dopasowywaniem wentylatorów jeśli chodzi o miejsca na śrubki trochę pooglądałem i poczytałem i widzę, że większość do siebie pasuje, jest to pewnego rodzaju standard, lecz niektóre marki mają opcje robione typowo pod ich produkt i wtedy już ciężko, więc wychodzi na to, że kompatybilność w większości przypadków występuje 🙂 Edytowane 21 Grudnia 2025 przez taylorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 22 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2025 (edytowane) Generalnie to masz cztery otwory na śrubki w każdym rogu, tak jest w każdym wentylatorze dostępnym normalnie na rynku, nikt nie będzie sobie specjalnie strzelał w kolano produkując coś co nie pasuje do reszty, taka mam koncepcje. Ale jeśli ktoś poda przykład innych rozwiązań do z chęcią się przyjże. U Phanteksa możesz te wentylatory spiąć razem w taki pewnego rodzaju monoblok, to mogłoby trochę usztywnić konstrukcje montowana na radiatorze, ale jakoś to do mnie nie przemawia, ważniejsze moim zdaniem jest dobre mocowanie do radiatora i ewentualne podkładki amortyzujące jeśli masz słuch absolutny i słyszysz wibracje. Edytowane 22 Grudnia 2025 przez etranger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silwerek Opublikowano 22 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2025 (edytowane) W dniu 21.12.2025 o 00:10, taylorek napisał(a): czy w tym wypadku mogę wziąć sobie wentylatory 140mm innego producenta i je zamienić ? Tak, oczywiście, tylko dobierz odpowiednie. Najprościej jak kupisz nowe wentylatory z takimi samymi wtyczkami (są 3pin dc i 4pin pwm). Potem jeszcze możesz mieć je jeszcze z RGB lub aRGB. Na takie same napięcie i grubość. Wymieniałem w moim AiO wiatraki bo stockowym wywaliło łożyska i stały się mocno głośne, wsadziłem Noctua bez problemów. 18 minut temu, etranger napisał(a): Generalnie to masz cztery otwory na śrubki w każdym rogu, tak jest w każdym wentylatorze dostępnym normalnie na rynku, nikt nie będzie sobie specjalnie strzelał w kolano produkując coś co nie pasuje do reszty, taka mam koncepcje. Teoretycznie tak, ale możesz mieć oprócz wielkości różne grubości wentylatorów, napięcia, dc/pwm, rgb/argb więc łatwo się pomylić. Np. 140mm możesz mieć 25mm i 30mm Edytowane 22 Grudnia 2025 przez silwerek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...