Skocz do zawartości
thomsen

Karta sieciowa wifi na usb Tplink Archer TX20U

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam stacjonarny komp z kartą sieciową wifi na usb Tplink Archer TX20U. Niestety jestem zmuszony z niej korzystać bo ruter jest w drugim końcu mieszkania i nie da rady przez kabel ethernet. Ogólnie ta sieciówka nie jest zła. tzn. mam łącze 800 mbit a ona wyciąga jakieś 270 mbit ale nie ma co się dziwić w końcu to wifi. Problem jest tylko taki że co pare minut rozłącza się ona na pare sekund i ponownie łączy. Niby wszystko działa tylko zastanawiam się jak to będzie wpływać jak np. będe ściągać jakiś plik przez http lub ftp albo jak będe korzystał z banku? Czy podczas takich połączeń na sekunde rozłączy mi się net to wpłynie to na połączenie? Tzn. czy nie rozłączy się??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość etranger
1 godzinę temu, thomsen napisał(a):

Witam

Mam stacjonarny komp z kartą sieciową wifi na usb Tplink Archer TX20U. Niestety jestem zmuszony z niej korzystać bo ruter jest w drugim końcu mieszkania i nie da rady przez kabel ethernet. Ogólnie ta sieciówka nie jest zła. tzn. mam łącze 800 mbit a ona wyciąga jakieś 270 mbit ale nie ma co się dziwić w końcu to wifi. Problem jest tylko taki że co pare minut rozłącza się ona na pare sekund i ponownie łączy. Niby wszystko działa tylko zastanawiam się jak to będzie wpływać jak np. będe ściągać jakiś plik przez http lub ftp albo jak będe korzystał z banku? Czy podczas takich połączeń na sekunde rozłączy mi się net to wpłynie to na połączenie? Tzn. czy nie rozłączy się??

A próbowałeś dojść dlaczego tak się dzieje?

Tak na szybko,  wywal sterownik, wykasuj karte.

Zainstaluj jeszcze raz, druga sprawa ten konkretny model jest do troche do  bani, kup przedłużacz USB, 2 metry.

Poustawiaj sprawy z zasilaniem USB zeby Windows dla ratowania planety nie wyłączał ci go kiedy uzna ze tak należy.

Sam przedłużacz  da ci te dwa metry bliżej twojego routera a druga sprawa ze twoja karta będzie wtedy odsunięta od twojego komputera, a na redditach gdzieś znalazłem ze niektóre modele na usb mogą być  wrażliwe na zakłócenia elektromagnetyczne , zwłaszcza kiedy sa na granicy zasięgu.

Choc ja osobiście stawiam na slaby sygnał.

Edytowane przez etranger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem tak jak napisałeś bo tak się złożyło że miałem pod ręką przedłużacz usb 3.0 od uniteka 2 metry. Więc przedłużyłem tą karte sieciową. Zmieniłem również plan zasilania usb. I wyszło żle i dobrze. Bo dobrze że sieciówka przestała się rozłączać ale przepustowść spadła tragicznie. Mierzyłem speedtest.pl oraz Ookla i miałem max 35 mbit downloadu i 14 uploadu. I to było optymistycznie bo inne serwery pokazywały 4 albo 5 mbit downloadu. A przecież mam łącze 800 mbit. Chciałbym chociaż połowe tego osiągnąć. I co teraz zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecny mój net:

https://www.speedtest.net/pl/result/18696271687

A czy mógłbym w moim kompie zainstalować karte wifi ale wewnętrzną na PCI?? Mam płyte główną Asrock B760M Pro RS. Bo coś słyszałem że jakbym zainstalował na PCI a mam wolny slot to że trzeba wtedy coś wyłączyć.

Edytowane przez thomsen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem jaka była przyczyna. Otóż w małym pokoju gdzie jest modem/ruter od mojego dostawcy miałem też ruter Fritz. Ja się troche uparłem na ten ruter Fritza bo obsługuje on wifi ax a ruter od dostawcy tylko ac. Przyczyna rozłączania się połączenia w tej sieciówce wifi tplink archer była taka że  ruter dostawcy i ruter Fritz stały bardzo blisko siebie. Postanowiłem że już dam sobie spokój z tym Fritzem i mam net bezpośrednio z rutera od dostawcy(Cisco). I jest gitara, nie rozłącza się i nawet zasięg się zwiększył na maksymalny. A prędkość na tym Cisco mam w granicach 250 mbit czyli nie jest żle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.01.2026 o 16:22, thomsen napisał(a):

Już wiem jaka była przyczyna. Otóż w małym pokoju gdzie jest modem/ruter od mojego dostawcy miałem też ruter Fritz. Ja się troche uparłem na ten ruter Fritza bo obsługuje on wifi ax a ruter od dostawcy tylko ac. Przyczyna rozłączania się połączenia w tej sieciówce wifi tplink archer była taka że  ruter dostawcy i ruter Fritz stały bardzo blisko siebie. Postanowiłem że już dam sobie spokój z tym Fritzem i mam net bezpośrednio z rutera od dostawcy(Cisco). I jest gitara, nie rozłącza się i nawet zasięg się zwiększył na maksymalny. A prędkość na tym Cisco mam w granicach 250 mbit czyli nie jest żle.

jak masz swój router Fritz'a to przełącz router od dostawcy w tryb bridge, jeżeli nie masz możliwości zalogowania się i przełączenia to zadzwoń do operatora niech to zrobi,
połącz kabel z LAN routera operatora do portu WAN Fritza i będziesz miał jedną sieć, oba routery mogą wtedy stać obok siebie, w opcjach Fritza ustaw jak na zdjęciu, prędkości pobierania/odbierania wpisz takie jak masz od operatora,

FritzBox.jpg

Edytowane przez yureek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory żle sprawdziłem ja nie mam rutera cisco tylko compal. Napisze do admina dostawcy czy jest taka możliwość aby przełączyć w ten tryb bridge. I w tym fritzu nie ma portu wan tylko same lan. Mimo tego wczesniej przed całą przeprowadzką działał compal z fritzem tyle że po kablu(w małym pokoju).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest możliwe też że dostawca sieci nie pozwala na przełączenie trybu modemu ponieważ jest włączony IPv6. Przynajmniej tak było kiedyś w UPC, wtedy jedyną opcją było proszenie ich o wyłączenie IPv6. Z resztą podobna historia z przekierowaniem portów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.01.2026 o 13:18, thomsen napisał(a):

No już jest mam ten tryb bridge. Musiałem tylko podać adminowi adres mac tego mojego rutera Fritz i on wpisał tam gdzieś i jest bridge.

port Lan4 powinien być automatycznie ustawiany jako WAN, sprawdź w ustawieniach, czy masz auto jak na zrzucie niżej, jak coś to wybierz ręcznie

lan-wan.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze mieć inny model fritza bo nie mam czegoś takiego tzn. mam sieć i dalej ustawienia LAN ale moge tylko tam ustawić czy dany port LAN pracuje na full czyli 1gb/s czy green mode czyl 100 mbit/s. Nie mam wogóle nie moge zmienić LAN 4 na WAN czy inaczej. Zresztą jest to niepotrzebne bo bridge jest na compalu, nawet się nie moge dostać na panel compala poprzez 192.168.0.1.

Compal jest obecnie przezroczysty, działa tylko jako modem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi