NikCze Opublikowano 23 Stycznia Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia Cześć, poskładałem niedawno nowy komputer i chciałbym go prawidłowo skonfigurować pod gry, bez podkręcania. Zależy mi na stabilności, kulturze pracy i zachowaniu gwarancji. Jak na razie działa normalnie, ale nie mam pewności, jak zachowa się pod większym obciążeniem, np. podczas grania w bardziej wymagające gry. Mam wrażenie że na podstawowym użytkowaniu trochę szumi/słychać wentylatory, jakby działał na wyższych obrotach. (temp: GPU 38,5°C; CPU średnia wszystkich 54°C) Czasami też słychać taki dziwny ?szmer? jakby ..nie wiem.. pompa AIO, Nie mam też pewności, czy pompę chłodzenia AIO podłączyłem do płyty głównej poprawnie. Obecnie jest podłączona do złącza AIO_PUMP, ale na płycie znajduje się również złącze W_PUMP (podejrzewam że chodzi o pompę wodną do customowego chłodzenia) Specyfikacja zestawu: Płyta: ASROCK X870E Nova WiFi CPU: AMD Ryzen 9 9900X3D RAM: Patriot Viper Venom 64GB, 6400MHz, CL32 GPU: ASUS Gegorce RTX 5080 PRIME OC 16GB AIO: be quiet! Pure Loop 2 FX 360mm Zasilacz: be quiet! Power Zone 850W Obudowa: PHANTEX Evolv X2 Chciałbym prosić o pomoc w kwestii: BIOS: napięcia CPU (wiem o problemach z procesorami AMD na płytach ASRock i że trzeba coś ustawić, PBO itp. Ogólnie staram się na chłodno podchodzić do tego tematu.) ustawień, które warto sprawdzić lub zmienić pod moje podzespoły RAM – np. (XMP / EXPO)czy włączać i na co uważać ustawień wentylatorów i chłodzenia AIO monitorowania temperatur / napięć opcji zbędnych pod gry, które można wyłączyć Zrobiłem update BIOS 4.03(ale już widzę że wyszła nowa 4.04). Nie mam jakiegoś doświadczenia z BIOS-em, więc chętnie przyjmę każdą poradę i wyjaśnienie. GPU / sterowniki: ustawienia dla kart NVIDIA / ASUS (bez OC) Panel sterowania NVIDIA – co warto ustawić pod granie Windows 11: ustawień systemowych pod granie trybu gry, zasilania, sterowników co warto wyłączyć, a czego lepiej nie ruszać ogólne wskazówki po świeżej instalacji Zostawiam pełne pole do popisu 🙂 Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...