skizzoo Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Opublikowano 13 Lutego Witam wszystkich 🙂 Dawno nie interesowałem się co dzieje się na rynku PC, ponieważ nie zmieniałem kompa jakos od 2020 roku... Ale pomyślałem, że pora pójść dalej i zmienić CPU oraz GPU, ewentualnie dodać kartę WIFI pod pci-e (jeżeli starczy miejsca...) Obecnie posiadam CPU: Ryzen 5 1600 AF Ram: 32gb DDR4 3200MHz Mobo: Gigabyte B450M DS3H V2 GPU: Geforce GTX 1660 6gb, nie Super, zwykły Zasilacz: SilentiumPC Vero M3 600W 80 Plus Bronze (bodajże 588W na 12V, ale musiałbym sprawdzić na boxie) Budżet to powiedzmy 1,5-2 tyś zł. Poszperałem sam, obejrzałem trochę testów i zastanawiałem się albo nad Ryzen 5 3600X z drugiej ręki lub szukać okazji na 5 5600, bo obecnie 3600X na OLX lata za 300-350 zł, a 5600 nowiutki za 500. Mobo obsługuje oba także to tylko kwestia dobrania GPU, ale tu zaczynają się schody. Licząć, że mam powiedzmy 2 tyś zł, po odjęciu 500 za cpu, zostaje 1,5 tyś, mógłbym wziąć RTX 5060, za około 1400 zł, ale myślałem czy nie kupić czegoś używanego, może jakiś Radeon np 6700XT lub 6800XT. Napotkałem jeden problem, a raczej dwa. Mój PSU obsługuje dwa wejścia PCI-E 8 pin, a część tych 6800XT jest pod 3x8pin, drugi to moc zasilacza. Niby PCPartPicker po dodaniu wszystkich możliwych komponentów zapowiada, że wychodzi mi jakies 503W, ale nie żyjemy w idealnym świecie. Komputer głównie służy do React/NextJS, ale okazyjnie pograć w 1080p 60 fps byłoby super. Nie celuję w ustawienia ultra czy very high. Przy tej rozdzielczości myślę, że medium 1080p, 60 fps bedzie jak najbardziej spoko. Odpaliłem dzisiaj "Nobody Wants to Die" z Epica i na low obecnie nie mam nawet 50 fps 🙂 Prosiłbym o pomoc i podpowiedź, totalnie wypadłem z obiegu 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Opublikowano 13 Lutego Ryzena 5600 Tray.nowego kupisz za 450 zł. używany RX 9060 XT 16GB za 1500-1600 można dostać. W kartę z 8GB VRAM nie ma sensu już wchodzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skizzoo Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Opublikowano 14 Lutego Faktycznie tray za 450, ale tam 50 zł to nie są jakieś duże pieniądze. Wolę box 🙂 A co do GPU to na portalach z ogłoszeniami raczej nie znalazłem tak taniego 9060XT z 16gb ramu. Co innego mógłbym wziąć zamiast tego 9060? Pytanie tylko czy mój zasilacz wyrobi z taką kartą jak 9060xt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Opublikowano 14 Lutego (edytowane) https://www.olx.pl/d/oferta/rx-9060-asus-prime-16ggb-CID99-ID199dUs.html + https://www.sferis.pl/procesor-amd-ryzen-5-5600-tray-i374833?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=92627f34-3301-e548-38ca-bf009fc4a07f Grafika jest do negocjacji... Edytowane 14 Lutego przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skizzoo Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Opublikowano 14 Lutego Aaa widzisz, 9060 gość wpisał w tytuł, a ja szukałem po XT, rozumiem, że nie ma juz zwykłych wersji 9060 jak kiedyś 🙂 Ale faktycznie są takie po 1600-1700 i można negocjować 🙂 Czy taki zestaw sprawdzi się dobrze w nowszych gierkach? Sprawdzałem parę filmików na YT i w 1080p jestem naprawdę mile zaskoczony 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 10 godzin temu, skizzoo napisał(a): Faktycznie tray za 450, ale tam 50 zł to nie są jakieś duże pieniądze. Wolę box 🙂 Wentyl z box-a jest w ciul głośny, jak tylko proc jest obciążany to włącza się suszara. Ale jak wolisz box, to box. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Opublikowano 14 Lutego Ta karta wymaga tylko jednego złącza PCIE 8PIN więc moc nie jest problemem, bardziej to ile ma lat. 9060XT weźmie nieznacznie więcej prądu jak 1660S. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skizzoo Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 13 godzin temu, Zwykły User2 napisał(a): Wentyl z box-a jest w ciul głośny, jak tylko proc jest obciążany to włącza się suszara. Ale jak wolisz box, to box. Znaczy w sumie mi box nie potrzebny, bo mam Spartana chłodzenie także luz. 11 godzin temu, Dikson napisał(a): Ta karta wymaga tylko jednego złącza PCIE 8PIN więc moc nie jest problemem, bardziej to ile ma lat. 9060XT weźmie nieznacznie więcej prądu jak 1660S. A no to super 🙂 Wiec dogadane. Zastanawia mnie tylko czy nie zasłoni mi ostatniego slotu pci-e, a chciałbym tam wrzucić kartę WIFI 6, ale może być pod USB 3.0, jeżeli jest jakaś sensowna do polecenia pod mój internet 1000mb/s. Wiadomo, że wifi nie ogarnia aż tak, nie będzie super transferów, ale żeby było chociaż na poziomie 600mb/s, byłoby super 🙂 Jesteście w stanie coś polecić w tym temacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...