iakme Opublikowano Poniedziałek o 18:59 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 18:59 Witam, złożyłem komputer. Wybrałem zestaw z rekomendacji purepc z września 2026, dokładnie ten https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-wrzesien-2026?page=0,10 Mam z nim problem gdy włączę wymagająca grę lub benchmark na kartę graficzną, komputer chodzi od 3 do 20 sekund i się restartuje. Błąd Kernel 41. Czy ten polecany zasilacz może być za słaby do karty 9700 gre? Nie mam już pomysłów co się dzieje z tym komputerem. Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrikoSi Opublikowano Wtorek o 10:13 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 10:13 Jedyne co przychodzi mi do głowy, jako amatorowi to styk pomiędzy procesorem a chłodzeniem. Sprawdził bym czy jest dobrze dokręcone. Procesor wchodzi na obroty i dostaje po głowie temperaturą.. itd. Na pewno ktoś to zdiagnozuje lepiej, no i EXPO ustaw na def do testowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano Wtorek o 18:14 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 18:14 (edytowane) 1 co bym zrobił to zrzucił ram z XMP/Expo do 4800 ( i zobaczył czy się nie ustabilizuje ) , następnie zaktualizował bios płyty głównej. Potem potestowałbym na 1 wpiętej pamieci ram. Zrobił OCCT test zasilacza, ew. podmienił go... Puścił Cinebench R23 Coś musi powodować problem. Edytowane Wtorek o 18:18 przez Gerg7 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iakme Opublikowano Wtorek o 18:55 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 18:55 (edytowane) W occt sprawdziłem wszystko i działa. Expo wyłączone. Pamięci RAM wyjmowałem. Miałem stara kartę 6600xt, włożyłem ją i z nią wszystko chodzi, nic się nie restartuje. Jak puszczam benchmarka heaven na 9070gre to po kilku kilkunastu sekundach komputer się restartuje. Jak zmniejsze pobór mocy o 30% i taktowanie rdzenia o 300, dalej się restartuje. Jak puszczę test w oknie 1280 x720 i pobór mocy jest znikomy, też się restartuje. Myślę, że te karta jest niesprawna, ewentualnie zasilacz za słaby/zepsuty ale na oficjalnej stronie jest napisane że 650 W wystarczy. Ten zasilacz rekomendacji purepc ma oba złącza 6+2 na jednym kablu. Nie wiem czy to też może być problem. Nie wiem czy odesłać tylko kartę czy kartę i zasilacz. Zasilacza niestety nie mam innego żeby przetestować Edytowane Wtorek o 19:03 przez iakme Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano Wtorek o 19:05 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 19:05 (edytowane) Wygląda to na niesprawną grafikę. Jak na 6600XT sie nie resetuje , a na 9700GRE nawet z obniżonym power limitem się resetuje wszystko by wskazywało na karte graficzną. Edytowane Wtorek o 19:07 przez Gerg7 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iakme Opublikowano Wtorek o 19:09 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 19:09 To grafikę odsyłam. Myślisz, żeby zasilacz na wszelki wypadek też odesłać? Czy on jest spoko do tej karty? Może mieć oba złącza zasilania na jednym kablu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano Wtorek o 19:24 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 19:24 Zasilacz wątpie by był wadliwy jak 6600XT działa. 7900GRE przy -30% powinien brać moc zbliżoną do 6600XT. Mogą być 2 złącza na 1 kablu. Może zadzwoń do sprzedającego co wysłać czy zasilacz też by sprawdzili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...