Skocz do zawartości
iakme

Zestawy wrzesień 2026

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, złożyłem komputer. Wybrałem zestaw z rekomendacji purepc z września 2026, dokładnie ten https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-wrzesien-2026?page=0,10 Mam z nim problem gdy włączę wymagająca grę lub benchmark na kartę graficzną, komputer chodzi od 3 do 20 sekund i się restartuje. Błąd Kernel 41. Czy ten polecany zasilacz może być za słaby do karty 9700 gre? Nie mam już pomysłów co się dzieje z tym komputerem. Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co przychodzi mi do głowy, jako amatorowi to styk pomiędzy procesorem a chłodzeniem. Sprawdził bym czy jest dobrze dokręcone. Procesor wchodzi na obroty i dostaje po głowie temperaturą.. itd. Na pewno ktoś to zdiagnozuje lepiej, no i EXPO ustaw na def do testowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 co bym zrobił to zrzucił ram z XMP/Expo do 4800 ( i zobaczył czy się nie ustabilizuje ) , następnie zaktualizował bios płyty głównej.

Potem potestowałbym na 1 wpiętej pamieci ram. Zrobił OCCT test zasilacza, ew. podmienił go... Puścił Cinebench R23

Coś musi powodować problem.

Edytowane przez Gerg7
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W occt sprawdziłem wszystko i działa. Expo wyłączone. Pamięci RAM wyjmowałem. Miałem stara kartę 6600xt, włożyłem ją i z nią wszystko chodzi, nic się nie restartuje. Jak puszczam benchmarka heaven na 9070gre to po kilku kilkunastu sekundach komputer się restartuje. Jak zmniejsze pobór mocy o 30% i taktowanie rdzenia o 300, dalej się restartuje. Jak puszczę test w oknie 1280 x720 i pobór mocy jest znikomy, też się restartuje. Myślę, że te karta jest niesprawna, ewentualnie zasilacz za słaby/zepsuty ale na oficjalnej stronie jest napisane że 650 W wystarczy. Ten zasilacz rekomendacji purepc ma oba złącza 6+2 na jednym kablu. Nie wiem czy to też może być problem. Nie wiem czy odesłać tylko kartę czy kartę i zasilacz. Zasilacza niestety nie mam innego żeby przetestować

Edytowane przez iakme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda to na niesprawną grafikę.

Jak na 6600XT sie nie resetuje , a na 9700GRE nawet z obniżonym power limitem się resetuje wszystko by wskazywało na karte graficzną.

Edytowane przez Gerg7
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi