Skocz do zawartości
hoobi

albatron kx600....ech, mam juz dosc :) (KT600)

Rekomendowane odpowiedzi

same problemy....niewiem czy to wina albatrona czy kt600, ale nic nie chce dzialac dobrze....

mam axp1700 512mb333 i jest ogolna kupa. nawet przy ustwieniu defaultowym czyli fsb133 i pamiec na 333 wszystko chodzi niestabilnie, windows co chwila sie resetuje, albo nawet co gorsza nawet nie wchodzi do pulpitu...udalo sie odpalic kompa w dosc dziwnej konfiguracji, otoz: jest pewna dziwna zasada, gdy ustawimy pamiec na 133/266 to w sumie dowolne ustawienie procka 133-200 nie ma zadnego znaczenia i system chodzi w miare stabilnie.... jednak przy ustawieniu pamieci na jego standardowe ustawienia w tym wypadku 333 powoduje od razu resety.

pamiec zmienialem wiele razy niezaleznie od tego czy to 333 czy 400....przy czym z pamieciami na 400 nawet przy ustawieniu na 266 sa dziwne problemy...od razu mowie ze na stronie albatrona nie ma zadnej wzmianki o tym jakie pamieci powinny chodzic dobrze....

od razu tez powiem, ze nie ma zablokowanego dzielnika agp ani pci.

pomozcie cos.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta nie radzi sobie z asynchronicznym taktowniem! nie ma sie czym przejmować. 133/133 bedzie i tak lepsze niz 133/166. Skoro piszesz ze w zakresie 133-200 działa stabilnie to ustaw sobie 166 albo nawet wyżej ale synchronicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie radzi sobie z synchornicznym, bo ustawienie fsb166/ram166 nie jest stabilne..podobnie 200/200 tez powoduje restarty lub niemoznosc uruchomienia windowsa....

ustawienie fsb200/ram133 czyli asynchornicznie jest ok! glupio, ale tak jest...:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc ok, temp ok (<50) hmm, wlasnie tez myslalem o tym ze plyta walnieta...ale jak to sprawdzic w 100% to nie wiem:(.....zasilacz jak dotad dzialal bardzo dobrze....ale roznie to bywa :)

proc w ogole dziala ok, nawet na 200mhz przy ram133 dziala calkiem ok....myslalame ze moze mostek sie przegrzewa, ale chyba nie bo restearty nie zaleza od fsb procka a prktycznie tylko od czestotliwosci pamieci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sprubowal tak, zobacz w biosie napiecia czy sa ok, ustaw w biosie defaultowe ustawienia i zoabcz jak dziala, jak bedzie sie sypalo, to sprubuj porzyczyc o dkogos procka do testu, ja jeszcze jak mialem palomino 1,6+, mialem podobny przypadek, po dlugich menczarniach doszedlem ze albo plyta albo procek, ale okazalo sie ze padl procek po .... zmianie coolera :|, stawiam na procka, płyte...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie napiecia sa ok, ustawienia defaultowe....sypie sie.....

pomysle o wymianie procka, ale jeszce nie wiem kiedy....

pamieci ustawialem roznie cl 2, 2.5, 3, ostatnie proby robilem juz nawet na najwolniejszych ustawieniach....cl3 5 9 5 2

z vdimm jeszcze pokombinuje, choc nie wiem czy to cos da, bo mialem pamiec 400 i ustawialem ja na 333 cl3 5 9 5 2 i tez restarty:(

dzieki.... i pomozcie cos dalej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo pamieci nie lubia sie z ta plyta ,albo

i tu male przemyslenia

jaki to win ,bo jezezeli 98se to na Solteku KT600 nie chce chodzic,wiec moze poprostu na kt600 nie chce chodzic (przypadek kumpla ,wlasnie fsb133 i ddr333)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a robiłeś już update BIOSu?

na stronie Albatrona, BIOS do tej płyty wprowadza poprawki odnośnie restartowania się płyty i poprawności obsługi DDR400 i ogólnie pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieci zmienialem na rozne, wiec to chyba nie ich wina....system to xp, probowalem tez na w98, ale podobne zachowanie....

robilem update biosu, bez niego komp nie dzialal praktycznie wcale:) to znaczy dzialal, ale w dosie :) tu dziala doskonale przy kazdym ustawieniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowe wiadomosci:)

Pewne juz jest to, ze komp dziala dobrze dla dowolnej (133/166/200) magistrali fsb, natomiast tylko dla jendej magistrali pamieci 133...co zrobic aby zmusic go do pracy na wyzszej czestotliwosci. Zalezy mi na synchronicznej pracy, najlepiej przy 200mhz, w sumie wlasnie tylko dlatego zmienilem pylte z kt266a (tu mialem synchornicznie 166 wiec chcialbym aby bylo lepiej)...

pomozcie!! :)

ps. sprawdzalem rozne pamieci...

hm, male uzupelnienie.... otoz sprobowalem za czyjac rada podniesc VDD (napiecie od ddrow) i rezultat byl taki ze na napieciu 2,7 windows sprobowal nawet wstac, tylko ze po 30 sekundach pracy zresetowal sie...sprobowalem wiec wyciagnac taki wniosek, ze byc moze plyta w ogole daje za male vdd i dlatego sa takie jaja...a w zwiazku z tym pytanie czy mozna jakims programem sprawdzic vdd??

ps. czemu sandra pokazuje przy ustawieniu pamieci na 133 ze jest 240, a przy innych ustawieniach pokazuje prawidlowo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w koncu wygralem :)

z wszystkich testow wynikalo ze padla plyta....w zwiazku z tym pojedzie do calafiorni :) a ja tym czasem wzialem sobie MSI KT7-DELTA...po wlozeniu tej plyty komp ruszyl od pierwszego wcisniecia guzika i chodzi dotad pieknie:) fsb na 200 i pamiec na 200 :) i w koncu jestem zadowolony :)

chcialem ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> asua ale akurat nie bylo, wiec pomecze sie z MSI :) musze tez dodac ze komp chodzi duzo szybciej niz na albatronie:)

ogolnie jest ok:) jak troszke pomecze MSI to dam znac jak sie sprawuje....

pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...