Skocz do zawartości
Walrus

płyta+procek+pamiątki=1200PLN - potrzebuję fachowej pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek witam wszystkich użytkowników tego forum.

Jestem posiadaczem juz nieco antycznego sprzetu (ECS K7VZA KT133+Duron800+256RAM133) a że udało mi się odłożyć trochę grosza(dokładnie 1200PLN), to postanowiłem uaktualnic swojego kompa.

Szperałem po necie w poszukiwaniu najsenswniejszej w obecnym czasie konfiguracji i tak trafiłem tutaj. Polecono mi to forum, gdyż podobno piszą tu ludzie, którzy znają się na rzeczy. Sam laikiem nie jestem, ale wypadłem już nieco z obiegu koncentując się na innych sprawach. No, ale przychodzi taki czas gdy o sprzęt trzeba zadbać. I z tąd moja prośba o pomoc w dobraniu najodpowiedniejszych, najbardziej wartych zakupu części.

Pomożecie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze primo - uzyj opcji SZUKAJ

Po drugie primo:

1. Plyta - Epox 8RDA+ lub ABIT NF7 lub Soltek FRN75-L (kolo 400 zl kazda)

2. Pamieci 512 MB TwinMos DDR 400 - kolo 450 zl

3. Procek - Athlon XP 1700+ z dobrej serii (stepping B0) lub Barton 2500+ i krecic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam:

1. Plyta Asus A7V8X-X okolo 390 zl.

2. Procek AMD Athlon XP 2000+ ( kup BOX'a nie bedziesz miec problemow z doborem coolera ) do 300 zl.

3. Pamiec DDR 512 400 OEM - okolo 400z

Ja kozystam z tej plyty i procka - jestem bardzo zadowolony. Jestem pelen podziwu. Pamietaj jednak, ze procesory Athlon nie sa taktowane tak jak pisze np. Athlon XP 2000+ to nie 2.0 GHz tylko 1.66 GHz. To tak dla wiadomosci.

Milego uzytkowania nowego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ent -> Dzieki!

Może faktycznie poszedłem troche na łatwiznę, ale przkopywałem sie około godziny przez różne watki i owszem dowiedziłem się sporo, ale konkretnego połączenia tych trzech elementów i to jeszcze w moim przedziale cenowym nie udało mi się znaleść a zależy mi żeby odpowiednio dobrac te elementy bo to tak jakby szkielet i ważne by były odpowiednio wyważone i kompatybilne.

cichy___ -> Dzięki!

A może warto dołożyć te 50PLN do firmowych pamiątek takich jak podał ent?

Odnośnie pamiatek mam również do Was pytanie, czy warto kupowac do płyt z nforce2 pamięci 256x2, bo spotkałem się z wieloma sprzecznymi opiniami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ent -> Dzieki!

Może faktycznie poszedłem troche na łatwiznę, ale przkopywałem sie około godziny przez różne watki i owszem dowiedziłem się sporo, ale konkretnego połączenia tych trzech elementów i to jeszcze w moim przedziale cenowym nie udało mi się znaleść a zależy mi żeby odpowiednio dobrac te elementy bo to tak jakby szkielet i ważne by były odpowiednio wyważone i kompatybilne.

cichy___ -> Dzięki!  

A może warto dołożyć te 50PLN do firmowych pamiątek takich jak podał ent?

Odnośnie pamiatek mam również do Was pytanie, czy warto kupowac do płyt z nforce2 pamięci 256x2, bo spotkałem się z wieloma sprzecznymi opiniami?

warto dolozyc i warto kupic 2 kostki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym bral pod uwage to co wpierwszej propozycji jaka dostales , ale ponadto dokupil bym jakas zasilke , bo prawdopodobie obecie dysponujesz czyms nie firmowym o malej mocy, ja kiedys mialem taki konfig jak ty i po wymianie proca ,stara zasilka sie zjarala. durony jak wiadomo nie byly prodozerne, a podkrecony athlon juz tak(bo chyba bedziesz krecil). zatem wez to pod uwage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że jak wybierzesz płytę którą polecił Cichy czyli Asus A7V8X-X to nie skorzystasz z dual DDR ponieważ ta płyta jest na chipsecie Nforce2 400 (ale nie ultra) czyli ma tylko pojedynczy kontroler pamieci

A co twojego pytania. Ja mam inne zdanie. Ogólny wzrost wydajności systemu 2x256 dual w stosunku do 1x512 jest praktycznie żaden. (minimalny)

tak więc

-wzrost wydajności znikomy

-dalsza odsprzedaż - za rok dwa zostają ci dwa małe moduły 256 które nie bardzo bedzie chciał ktoś kupić. W każdym bądź razie za 1 czy 2 lata szybciej i z mniejszą stratą sprzedasz 1x512 niż 2x256

-aby to miało sens pamięci naprawdę muszą być wyselekcjonowane. Czyli 2 dobre moduły 256 są jesdnak trochę droższe jak jeden dobry 512

--z dużym prawdopodobieństwem (patrz przypadki na forum) wyciągniesz większe FSB na jednej kości niż na dwóch. Więc łatwo zniwelować to co daje dualDDR, a w przypadku AthlonaXP daje naprawdę nie wiele.

DualDDR na AXP jest minimalnie szybszy ale są to wartości tak małe, że podważa to sens takiej zabawy - no chyba że dla zasady. Było to poruszane też w kilku wątkach

i sorki ale ostatnio było tu sporo tematów "modernizuję sprzęt, potrzebuję rady" wiec nie ma sensu pisać poraz n-ty tego samego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bruce -> Dzięki!

malitek -> A to to mam juz załatwione, jeszcze w zeszłym roku skok napięcia rozwalił mi stary zasilacz (i twardziela co gorsza), a że obudowa mi się również znudziła to w przypływie ułańskiej fantazji zakupiłem nową - Chiefteca z zasiłką 360W - powinien pociagnąć, nawet przy zabawach z OC. Dzieki za pomoc skuszę się chyba na tego Epoxa, sporo osób chwali tę płytę.

Marasek -> Również dzięki za pomoc. Czytałem wcześniej opinie podobne do Twojej (może nieco mniej przekonujące), ale spotkałem się tez z opiniami wprost przeciwnymi. dlatego szczerze mówiąc mając możliwość zakupu płyty z dualRAM zastanawiam się czy to wykorzystać, czy odpuścić sobie jako zbedny bajer. Co byś zrobił w mojej sytuacji mając tylko tyle kasy co ja mam?

I sorki za zaśmiecanie, obiecuję poprawić się w przyszłości :D , ale ta sprawa jest dla mnie bardzo ważna i chciałem poradzić się bardziej konkretnie i bezpośrednio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walrus

tu masz całkiem swieże wątki na temat modernizacji

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=42230

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=42131

co do duala pod XP to szerzej wyraziłem swoją opinię tutaj

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=412...ghlight=twinmos

zresztą jak wpiszesz w szukaj "dualDDR" to znajdziesz więcej takich opini sprawdzonych łopatologicznie. Ci którzy mówią że Athlon XP w trybie DualDDR ma niesamowitego kopa w stosunku do singla nie potrafią odróżniać faktów od REKLAMY. DualDDR dla AXP to tylko marketing. co innego w przy pentium4 FSB800.

mamy do wydania 1200zł, znaczy ty masz :wink:

na procka, płytę i pamięci starczy, a jak się sprężysz i odniesiesz do skupu butelki po piwnie :lol: to starczy jeszcze na jakiegoś RADEONA 9100 :wink:

Jak spojrzysz na wątki to najpularniejsze tutaj (bo najlepsze :wink: ) są:

SOLTEKI (75frn2-l)=385zł

Epoxy (8RDA=359zł, 8RDA+ =429zł, 8RDA3=395, 8RDA3+ =516zł) i

abity (NF7=405zł, NF7-S=545zł)

wszystkie są dobre i warte polecenia.

każda z tych płyt ma swoich zwolenników i każda też ma swoje wady. ale znajdziesz o tym sporo na forum

najlepiej wyposażony jest ABIT nfs-7, SATA, RAID, Pełny SoundStorm z kompletem wyjść 5.1 i optycznym do DolbyDigital, przejściówka pozwalająca podpiać dysk tradycyjny (PATA) do kanału SATA.

A np. 8rda3 nie ma nawet portów COM i sieciówki.

policzmy najdroższą czyli ABITA NF7-S czyli 545zł

do tego AXP 1700+ oem (czyli rok gwarancji) 225zł + z tanich dobrych coolerów to FALCON ROCK II (też poszukaj na forum) za ok 50-55zł

i do tego polecam firmowe pamiątki TWINMOS. I teraz twoja decyzja czy dual czy single

wiec:

TwinMOS DDR 512MB/400 PC3200 CL=2,5 (Mtec) - 438zł

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=4504&sid=1

lub

2x256 TwinMOS PC 3200 CL=2,5 = 478zł

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6382&sid=1

RAZEM wychodzi to SINGLE (1263zł) lub dual(1303)

możesz oczywiście TANIEJ czyli zastosować pamięć 512 PC3200 OEM za 355zł

do tego najtańszą płytę czyli EPOX 8rda za 359zł i wtedy wyjdzię Cię to 994zł!! i zostaje Ci jeszcze na grafikę:

Sapphire Radeon 9100 64MB (128bit) TV-out DVI-out za 295zł

czyli razem 994+295=1289zł myslę żę te 89 to jeszcze dozbierasz. :wink:

ceny poza Twinmosami z www.sirius.pl pochodzą ze sklepu www.esc.pl (całkiem przyzwoite mają ceny)

:wink:

a decyzja należy do Ciebie. Pośpiech jest złym doradcą, więc proponuję najpierw postudiować trochę forum. poczytać potem pytać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to przedstawię wam cennik mojego kompa :

ECS L7S7A2 (SIS 746, AGPx8, FSB 100-233, dźwięk i LAN) - wyszło mnie 150zł po sprzedaniu dołaczanego czytnika kart flash.

procek A 2000+ - 273zł

cooler titan cu5tb - 41zł na allegro, nówka, cały miedziany.

pamięci - po 135 zeta kupowałem kingstony na kościach infineon (256 MB 333 MHz), chodzą na 400 MHz z timingami 2-2-3-6 czy jakoś tak

z tego co koledzy napisali to mobo soltek (bo się dobrze kręci i jest tani) lub FIC AU13. procek 1700+ lub 1800+ DLT3C JIUHB, pamięci 2*256 MB jednak dual daje te 5-10%. grafa R9100 sapphire 64 MB 128 bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marasek -> Ehh, naczytałem się, poszwędałem po sklepach no i w końcu podjąłem decyzję:

ABIT NF7-S + AXP 1700oem (razem 760 PLN zamówiłem w sklepie u znajomego) oraz jednak 2x256 TwinMOS PC 3200 CL=2,5 (478 PLN chyba muszę zamówić w syriuszu bo nigdzie nie ma, więc dojdzie jeszcze wysyłka :( Ogólnie przekroczę trochę swoje 1200, więc idę poszukać butelek :wink:

Z wiatraka narazie zrezygnuję, pożycze od kumpla, niedawno wymieniał z Jamicona na Zalmana to na tym Jamiconie wytrzymam chwilę, a później może Zalman CNPS 7000A-Cu, zobacze jak z kasą będzie.

Ogólnie dzieki za rady!! :)

Bardzo mi pomogłeś.

AMD Rulezz i Electron -> również dzięki!!!

I jeszcze jedno, akurat fajnie się złożyło bo wiosną kupiłem dokładnie takiego Radka od Sapphira. Moje wspaniałe Voodoo3 2000 musiło odejść, mimo, iż była to wg mnie wyśmienita karta to lata zrobiły swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że jak wybierzesz płytę którą polecił Cichy czyli Asus A7V8X-X to nie skorzystasz z dual DDR ponieważ ta płyta jest na chipsecie Nforce2 400 (ale nie ultra) czyli ma tylko pojedynczy kontroler pamieci

jak dla mnie to ta płyta jest na kt400 a nie nf2 a po drugie KAŻDY chipset nforce2 ma dwukanałowy kontroler pamięci:

porównanie chipsetów nf2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marasek -> Ehh, naczytałem się, poszwędałem po sklepach no i w końcu podjąłem decyzję:

ABIT NF7-S + AXP 1700oem ...

Tylko pamietaj ze nie moze byc z koncowka A tzn. AIUGA albo cos takiego bron cie panie boze przed tym dziadostwem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to ta płyta jest na kt400 a nie nf2 a po drugie KAŻDY chipset nforce2 ma dwukanałowy kontroler pamięci:

porównanie chipsetów nf2

niestety nie KAŻDY

a który nie ma ?

Nforce 2 400 ultra nie ma Duala(wersja nie-ultra chyba też)

co wy odpierdal..... :?: :evil:

układ Nforce2 SPP już nie jest produkowany (on miał dwukanałowy kontroler)

obecnie produkowane są chipsety wspierające oficjanie FSB200 a więc:

-Nforce 2 400 ULTRA (obsługuje dualRAM)

-Nforce 2 400 (bez ULTRA - tylko jednokanałowy kontroler)

nie róbcie zamieszania

a płyta Asus A7V8X-X jest na chipsecie Nforce2 400

http://www.asus.com/products/mb/socketa/a7...-x/overview.htm

chyba producent wie co produkuje

o czywiście u nas komputronik jak zwykle ma bzdury na swojej www i podaje że Asus A7V8X-X jest na Nforce2 400 Ultra

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7396

na szczeście sirius podaje już poprawnie

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6736&sid=1

wieć nie róbcie popeliny :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie róbcie zamieszania

a płyta Asus A7V8X-X jest na chipsecie Nforce2 400

http://www.asus.com/products/mb/socketa/a7...-x/overview.htm

chyba producent wie co produkuje

hehe, no wlasnie a propos zamieszania...

A7V8X-X jest na kt400 a A7N8X-X jest na nf2 400

linka dales dobrego ale model zly :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe no fakt tutaj mój błąd :oops: :oops:

nie mogli by tych płyt sensowniej nazywać :evil: - nie było by takich szopek. Jedna durna literka i tyle zamieszania można wprowadzić

a wiec kończąc i przyznając się do pomyłki, ale to wina producenta że utrudnia :wink:

Asus A7V8X-X - kt400

Asus A7N8X-X - nforce2 400

podejrzewam że to "N" w nazwie oznacza Nvidia, a "V" VIA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...