Skocz do zawartości
freeman

Jak zbudowac czujnik temp?

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym sobie zbudowac/kupic odzielny czujnik temperatury, ktory bedzie wyswietlal lub inaczej wskazywal temp na procq. Mozna to kupic gdzies? A moze mozna samemu zmontowac? Jakie czesci wchodza w sklad i czy duzo to razem moze kosztowac? Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej jest kupić gotowy termometr taki np. jak do samochodu.

Jak chcesz zbudować swój czujnik , to najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie czujnika LM35 i woltomierza (najlepiej cyfrowego). Czujnik LM35 jako odpowiedź daje napięcie proporcjonalne linowo do temp. Przykładowo dla 0 st. 0 V. dla 25 st. 0.25 V .Zakres pracy chyba powyżej 100 st. .Kosztuje 7.5 zł. Nie trzeba stosować innych dodatkowych układów , czyjnik podłączasz do zasilania np. 5V a wyjśie do woltomierza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten na ledach J-51 miałem go zamontowany na celku 533@800 (960) i płycie acorpa (bez czujnika była i dlatego) całkiem niezły, tylko trzeba godobrze wyskalować... Wbudowałem go w panel 5,25" (ACORP panel :D :D , nie mylić z asus panel :D ) Mogę sprzedać za 50 PLN (za tyle go kupiłem jest zlutowany i wyświetlacz jest na długich kabelkach, nie przylutowany na stałe do płytki , poniewaz nie wszedłby z tyłu panelu 5,25"... układ zamontowałem na dole (byl owiewany prze zwentyl zamontowany z przodu obudowy) i wyświetlacz w panelu 5,25" szkoda że nie mam (na razie kamerki lub) cyfrówki pokazałbym .. świetnie w nocy wyląda to ...

Pozdrawiam Andrz3j

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jest możliwe zbudować takie coś co wyświetla na wyświetlaczu temperaturę a po przełączeniu obroty wiatraczka?

W Soltekach dają dodatkowy czyjnik a wiatraczki mają miernik obrotów więc sobie pomyslałem żeby połączyć czujnik temperatury i miernik obrotów na jednym wyświetlaczu tylko nie wiem czy tak się da zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W którymś z supermatketów widziałem cyfrowe termometry z sondą  zasilane bateryjnie za 20 kilka złotych.

Tak sa takie, tylko ze one maja malenki i slabo czytelny ( w porownaniu do Led) wyswietlacz LCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcialbym mierzyc temp procka to gdzie najlepiej czujnik przymocowac? Jest jakies miejsce, ktore da bardzo zblizone wyniki do temp, ktora panuje wew. jadra? Bo umieszczenie czujnika pomiedzy radiatorem a jadrem chyba odpada...sa takie cienkie czujniki? A radiator? On ma chyba znacznie mniejsza temp niz procek. No to gdzie?! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcialbym mierzyc temp procka to gdzie najlepiej czujnik przymocowac? Jest jakies miejsce, ktore da bardzo zblizone wyniki do temp, ktora panuje wew. jadra? Bo umieszczenie czujnika pomiedzy radiatorem a jadrem chyba odpada...sa takie cienkie czujniki? A radiator? On ma chyba znacznie mniejsza temp niz procek. No to gdzie?! :(

Gdzieś na płycie ?

W koncu dokads ten pomiar spod proca idzie nie ?

Na stronce modedkompz chyba widzialem jak gostek podlaczal, ale taki wiekszy LCD, podswietlany, pokazywal pare parametrow, poszukaj tam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos mi mowil, ze Celki maja czujnik w srodku. A nawet jesli nie to nie chce tego podlaczac do plyty, bo to przeciez ona zle wskazuje. To musi byc calkiem niezalezny czujnik :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos mi mowil, ze Celki maja czujnik w srodku. A nawet jesli nie to nie chce tego podlaczac do plyty, bo to przeciez ona zle wskazuje. To musi byc calkiem niezalezny czujnik :D

Niezaleznego czujnika do proca przeciez nie przylozysz ? 8O

No chyba ze zrezygnujesz z coolera :?

Jak przyczepisz go do radia , to i tak pokaze temp troche mniejsza juz , (chyba ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezaleznego czujnika do proca przeciez nie przylozysz ?

No nie, ale moge go przylozyc dosc blisko. Jesli sa takie plaskie czujniki to mozna sprobowac przyczepic taki na spodniej czesci radiatora w okolicach jadra. (?)
u mnie ten numer z przykladaniem do jaderka ( 8O o ile mowimy o procesorze:)) nie wypali, mam coppershima

ale przyczepie go maxymalnie blisko i tyle , i tak nie mam innego wyjscia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem na płytach głównych są dodatkowe gniazda do podłączenia czujnika temperatury. Jezeli masz takie to wystarczy qupić termistorek 10k i kabelek. koszt to 5 zł (z kabelkiem).

Qrcze , nie widze takiego gniazda :(

Ale nawet jakby bylo i dalbym ten kabelek + termistor , to gdzie mialbym widziec ta temp. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przyczepie go maxymalnie blisko i tyle , i tak nie mam innego wyjscia

Reed zalatwisz sobie takie cos?:) Powiedzialbys potem czy duza jest roznica temp, ktora pokazuje czujnik z plyty gl. z tym czujnikiem, ktory sobie zalatwisz (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przyczepie go maxymalnie blisko i tyle , i tak nie mam innego wyjscia

Reed zalatwisz sobie takie cos?:) Powiedzialbys potem czy duza jest roznica temp, ktora pokazuje czujnik z plyty gl. z tym czujnikiem, ktory sobie zalatwisz (?)

Tak , na pewno sobie cos takiego zamontuje.

Tyle ze wole te Led-y

po ciemku bedzie zajebiaszczy efekt :)

Chce zabudowac na przednim panelu, w zaslepce na napedy (regulacja obrotow tez)

jak juz zrobie to dam Ci znac , jakie sa odchyly pomoiedzy czujnikami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam ,że na ledach efekt może być ciekawy :) .Największym problemem przy takim termometrze będzie jego wyskalowanie. Jak na mój gust to powinno się go tak wyskalować żeby pokazywał co 0.5 st. Czyli dla (chyba) 40 ledów termometru milibyśmy 20 st. zakresu pomiaru. Czyli powiedzmy od 35-55 st. ( w zależności od procka). Jednak ,żeby taki termonetr prawidłowo działał trzeba mieć przy jego skalowaniu 2 temperatury odniesienia , minimalną i maksymalną. Zrobiłem parę lat temu taki układ (nie z kitu ) działał jako tako (problem z wyskalowaniem) ,całość miła wielkość 2 pudełek od zapałek. Koszt budowy 10-15 zł. Moim zdaniem wydawanie 40-50 zł na termometr ,który bedzie i tak niedokłanie mierzył temperature (bo nie bezpośrednio na jądrze) całkowicie mija się z celem. Lepiej te pieniądze zainwestować w lepsze chłodzenie , dołożyć jeszcze 50 zł i kupić Volcano 7 i mieć pewność ,że proc ma się dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

//Adam78//

Wlasnie o to mi chodzi , sprzetowo.

//Yoshi//

Nie mialem na mysli diod (diodow?) tych zwyklych okraglych

Mialem na mysli te ktore wyswietlaja cyfry.

No takie jak na mobo sa (Epox moj)

Volcano7 to juz mam, ale chcialbym i tak widziec temp. na biezaco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W którymś z supermatketów widziałem cyfrowe termometry z sondą  zasilane bateryjnie za 20 kilka złotych.

Tak sa takie, tylko ze one maja malenki i slabo czytelny ( w porownaniu do Led) wyswietlacz LCD
Ja widziałem z dużym wyświetlaczem i liczbami jak kobyłki :lol: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe pytanko. Jakich rozmiarów jest dioda umieszczona w tych zestawach "KIT"?? Srednica i wysokosc - moze uda mie sie cos wykombinowac, aby bylo blisko jadra procka.

........ no wiesz , rozne sa, ja mam jeden taki, z LCD, termistor jest wielkosci 5x2 mm taki okragly

Nie wiem jaki jest w tych z Led-ami, gdyby byl taki maly jak przy coolerze CPU to szlo by wywiercic otwor w podstawie radia i tam zamontowac (+ pasta dookola) :idea: :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poniedzialek postaram sie nabyc jeden z tych zestawow i "podmienic" diode na czujnik z plyty glownej (chyba Asusa). Jest to cienki drucik zmieniajacy dlugosc pod wplywem temperatury a co za tym idzie takze rezystancje. Moze uda sie jakos przerobic ukladzik, aby reagowal na niego.... jesli oczywiscie znajde w sklepie owe zestawy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...