Skocz do zawartości
JoTgiE

FIC AU13 i restarty. POMOCY!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Złożyłem właśnie koledze kompa i jestem w fazie testów i mam problemik z dziwnymi restartami w 3Dmarku2001. Zestawik wygląda następująco:

A2000+nie kręcony + Boxowy Wentyl (seria DKT3C RIUGA 0236)

FIC AU13(full)+C1, Ram 2x256 MB(400MHz no name), Prolink GF4 MX440 128MB AGPx8(128 bit)+DVI, 80 GB baracuda7, obudowa codegena, no i LCD NEC 1560 NX ( 15'' + DVI). Win XP+SP1,detonatory 45.23whql, nforce2 2.45whql.

Komp po uruchomieniu 3dmarka zaczyna testować, i gdzieś w połowie nieraz na początku reset! Pytam sie o co chodzi :?:

Po paru próbach z innymi sterami do nforca i detanorami cały czas to samo więc one odpadają......

Zainstalowałem programik do monitoringu temperatury i coś drgneło(Winbond Hardwear Doctor ver.7.20 od płytki Abita NF7-S i działa) okazuje sie że temperatura wynosi 45 stopni a w stresie skacze powyżej 55 stopni 8O . Czyli pewnie w biosie jest jakas funkcja która po przekroczeniu danej temp. procka robi reset tylko grunt w tym że niemoge w tym biosie nic takiego znaleść :?

No ale podejżenie padło na temperature proca( bo te 45 w idll i powyżej 55 w stresie to jak na niekręconego proca to stanowczo za dużo) więc prubuje coś zaradzić. Postanowiłem otworzyć bude przystawić do niej domowy wentylator i testuje.....Okazało sie że 3dmark cały przeszedł bez problemu (wynik 6200) a temperatura około 50 stopni swieżo po stresie. Więc chyba tu jest pies pogrzrebany :evil:

Tak więc moje pytanie brzmi czy komus sie taka rzecz zdażyła , no i jak w biosie ustawić tą temperature na wyższą albo całkiem wyłączyć tą opcje restartu ( W instrukcji w opisie biosu w PC HEALTH jest taka funkcja jak CPU warning i Shotdown Temperarure.......ale to w instrukcja bo ja w biosie wogóle tych funkcji nie widze.... moze jakąś zworką sie załącza albo przestawia jakąś opcje w biosie, bo umnie w zakładce PC HEALTH wszystkie funkcje są nieaktywne)???? No i druga rzecz co zrobić aby ta temperatura na procu była niższ??

Proszę o porady i uwagi. O ile można w miare szybko bo niedługo musze kompa oddac a chciał bym żeby wszystko było OK.

Za pomoc wielkie dzięki !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co, jak dla mnie to najlepszym wyjściem jest sprzedanie tego procesora, ponieważ jest to Palomino (które bardziej się grzeją od Thoroughbredów) i kupno t-breda, np xp1700+

no ale jeśli takie rozwiązanie odpada to chyba tylko lepszy wentyl Ci pomoże, bo w biosie do tej płyty nie ma opcji ustawiania temperatury przy której komp ostrzega lub się wyłącza

aha, jest jeszcze możliwość, że przegrzewa się grafika (chociaż one się raczej zawieszają a nie resetują), więc jeśli możesz to sprawdź kompa z inną kartą

odrzucam hipotezę z za słabym zasilaczem skoro 3dmark przechodzi przy otwartej obudowie

rozumiem, że składałeś tego kompa mając stary procesor, bo jeśli go kupiłeś niedawno to nieźle wtopiłeś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw jest "cieplutkim" zakupem 8O ....ale prawdopodobieństwo ze jest to Palomino ( chociaz przes chwile przyszło mi to do głowy) jest znikome a nawet niemożliwe ze względu na inny wygląd zewnętrzny proca. Procesor obejrzałem i jest to TBred.

Kupic antka 1700 chcałem ale niestety Gociu w sklepie niema nic na stanie i w hurtowni ten zestaw zamawiał ..... temat z numerami seryjnymi mu nadałem ale jak zwykle gdzie by mu sie chcało szukać , powiedział że szukał ale nie znalazł i wziął co było :evil:

Cały git w tym że to nie dlamnie zestaw tylko dla kumpla bo ja swój sobie wyszukałem co chciałem ale co sie najeździłem to moje (niestety Jawor to taka dziura 8) ) a kumpel chciał kompa na miejscu aby nie musiał później jeździć jak coś sie sypnie.

Co do grafy to niema czasu sie nawet pożądnie nagrzać więc raczej to nie jej wina.

Jedyny pomysł co mi aktualnie do głowy przychodzi to przeszlifować radiator wentylatora.......

Z tym Biosem to mnie podłamałeś....chociaż jak wczesniej pisałem w manualu są te funkcje...no ale............

Dlatego następnym razem odrazu doradze NF7 bo tam wszystko jest na miejscu i niema problemów......

A co do wtopy to pewnie masz racje bo kumplowi pomagam ,a jak znam życie to jak sie bedzie jeb..psuło to bedzie na mnie że taki sprzęt doradziłem...samo życie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, to jest tbred ale stepping A a w dodatku z 36 tygodnia 2002 roku, czyli strasznie stary (gościu ci wepchnął to, co mu leżało na magazynie...)

przeszlifować spód radiatora i dać dobrą pastę, nic więcej nie zrobisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, to jest tbred ale stepping A a w dodatku z 36 tygodnia 2002 roku, czyli strasznie stary (gościu ci wepchnął to, co mu leżało na magazynie...)

przeszlifować spód radiatora i dać dobrą pastę, nic więcej nie zrobisz...

Szkoda gadac ....w tym sklepie koleś niema nic w magazynie, poprostu mu na hurtowni to wcisneli, a kumpel bezemnie odbierał sprzęt ...bo napewno bym to cofnął spowrotem(w kartonowym pudełku proc był , zabytek jakiś 8) ) , kto wie czy i tak sie nie stanie.....

Dlatego sie ze szlifowaniem wstrzymam.

To prawda że te FIC-i zawyrzają temperatury na procku????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno - podepnij wiatraczek chłodzący procesor do innego wejścia niż to opisane cpu (czy jak mu tam jest) - ono jest regulowane i zależnie od temperatury będzie inaczej kręcił się wiatrak. Ale mimo wszystko 55 C dla procka nie powinny być przyczyną restartów - ja bym stawiał na coś innego min grafę. Połowa testów 3dmarka ładnie nagrzewa kartę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o grafe to raczej to nie jej wina, bo wczoraj zapiusciłem PRIME95 i sie okazało że jak temperatura proca dochodzi do 55 stopni to własnie restart...... :evil: Więc cały bajer w temperaturze procesora , poprostu pod obciążeniem wzrasta i dochodząc do granicy 55 stopni wyłącza kompa niezależnie czy to jest gra czy trudne obliczenia.... :?

Więc dalej moje podejrzenia padaja na BIOS i którąś z funkci odpowiedzialną za wyłączanie kompa przy okreśślonej temp. Bo u mnie na NF7 jest taka funkcja i się ją reguluje albo całkiem wyłącza........ a tu nic..........

Ktoś ma jeszcze jakies pomysły???????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest A0, sam tez mam A0, ale temperatura nigdy nie przekroczyla 48 C nawet przy 1,7 V. Najprosciej bedzie wymienic cooler :(, bo nawet gdy ustawisz wszystko w biosie to procek i tak bedzie chodzil na zawyzonej temperaturze, co napewno nie wplynie dobrze na jego zywotnosc :(. Zobacz jeszcze czy napewno dobrze zalozyles radiator i czy dobrze dales pasty, takie drobiazgi, a czasem sie o nich zapomina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj postanowiłem przeprowadzić gruntowne testy. A oto moje wniosi:

1. Włożyłem swoją grafe do kompa i też restarty więc grafa odpada.

2. Podpiełem wiatraczek do innego gniazda i po zatym że uzyskałem potężny hałas nic nie pomogło bo temperatura proca ta sama a wiatrak zamiast 3500 obrotów miał 5000 obrotów.

3. Zmieniłem timing ramu z 6.2.2.2,5 na 8.3.3.3 też nie pomogło.

4. Zdjełem wentyla i od nowa posmarowałem a temperatura wciąż ta sama.

5. Wkońcu postanowiłem włożyć swojego Antka 1700 z Falconem no i co dziwne...... okazało sie że temperatura w stresie dochodzi do 51 stopni (gdzie na NF7 przy 2 GHz mam 50 8O ) wszystkie testy przechodzi bez problemów bo jak wczesniej wspominałem restarty się robią przy 55 więć........... jedyny wniosek że płyta FIC zawyża temperature........

6. Wszystko wskazuje że to jest wina BIOS-u.

Ktoś już aktualizował bios do najnowszego ( niepamiętam jaki to chyba z maja)???

Są w nowym biosie funkcje CPU Warning Temperature i Shutdown Temperature???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam tą plyte od kilku dni i wszystko chodzi max stabilnie to prawda że temp jest sporo zawyżona ale nawet przy 65c nie miałem reseta. Co do biosu to mam ten z 24 kwietnia nie instalowalem tego z maja nie wiem czy ma jakies nowe opcje - tez mnie to ciekawi instalowal ktoś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do biosu to mam ten z 24 kwietnia nie instalowalem tego z maja nie wiem czy ma jakies nowe opcje - tez mnie to ciekawi instalowal ktoś ?

Możesz mi odpowiedzieć czy w zakładce PC HEALTH masz te opcje o których wcześniej mówie???? (CPU Warning Temperature i Shutdown Temperature). W biosie z kwietnia i może jak już wgrałeś w tym z maja?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...