Skocz do zawartości
mostom

Wentyl w obudowie.

Rekomendowane odpowiedzi

W którym miejscu z boku obudowy najlepiej wsadzić wentyl (po uprzednim wycięciu dziury-oczywiście)? Jak się domyślam najlepiej na dole bocznej ścianki - ale lepiej bardziej z przodu, po środku czy z tyłu? Nadmienię, że mam wentyl wciągający na przodzie obudowy i wyciągający pod zasilaczem. Trochę było na forum jak wycinać dziury ale dokładnie w którym miejscu najlepiej jakoś nie mogłem znaleźć - tym bardziej, że wyszukiwanie coś mozolnie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdrowy rozsadek podpowiada, ze w tym przypadku mozesz wykorzystac ten wentyl do chlodzenia czegos a nie tylko do wprowadzenia do budy powietrza - np jak umiescisz go na wysokosci karty graficznej moze nawet z jakims ducting modem)

pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym umiescil na wysokosci karty graficznej - tak zeby dmuchalo na GPU i pamiatki (zreszta tak bede wycinal w moim okienku ;)).

A poza tym ten temat byl walkowany dziesiatki razy. POSZUKAJ !

Gdyby działała opcja szukaj (a niestety wczoraj nie działała) to bym pewnie znalazł. a co do chłodzenia karty graficznej to i tak zakładam radiatory na pamięci i wentyl 80mm na chłodzenie tego wszystkiego. Więc myślę, że na wysokości karty graficznej mi niepotrzbny - tylko na samym dole. Ale nie wiem czy lepiej dać z przodu czy z tyłu (oczywiście na bocznej ściance).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym umiescil na wysokosci karty graficznej - tak zeby dmuchalo na GPU i pamiatki (zreszta tak bede wycinal w moim okienku ;)).

A poza tym ten temat byl walkowany dziesiatki razy. POSZUKAJ !

Gdyby działała opcja szukaj (a niestety wczoraj nie działała) to bym pewnie znalazł. a co do chłodzenia karty graficznej to i tak zakładam radiatory na pamięci i wentyl 80mm na chłodzenie tego wszystkiego. Więc myślę, że na wysokości karty graficznej mi niepotrzbny - tylko na samym dole. Ale nie wiem czy lepiej dać z przodu czy z tyłu (oczywiście na bocznej ściance).

A to : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=356...t=ciag+kominowy

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=343...t=ciag+kominowy

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=195...t=ciag+kominowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że trzeba zastosować ciąg kominowy to ja wiem. Tylko zastanawiałem się gdzie dać ten boczny wentyl - a w tych postach niestety nie ma jasnej odpowiedzi - jakbyś nie zauważył. Jeden z tych wątków, które mi przesłałeś - sam zacząłem - ale pytałem o coś innego wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że trzeba zastosować ciąg kominowy to ja wiem. Tylko zastanawiałem się gdzie dać ten boczny wentyl - a w tych postach niestety nie ma jasnej odpowiedzi - jakbyś nie zauważył. Jeden z tych wątków, które mi przesłałeś - sam zacząłem - ale pytałem o coś innego wtedy.

Boze, jak wiesz co to jest ciag kominowy i chcesz go zastosowac do wentylowania budy, to z czym masz problem ? 8O

Nie rozumie jak mozesz miec dylemat 8O

Przeciez jezeli dasz wentyl gdzies z tylu, to jaki to bedzie "cug" ??

Co on Ci da ?

Czy o to chodzi ?

Trzeba dac go z przodu, zeby wlatujace chlodniejsze powietrze owiewalo jak najwiecej czesci.

Czy nie zauwazyles ogladajac zmodowane budy ze wiekszosc daje wentyle w prawym dolnym rogu boku budy, a jeszcze wiecej daje go calkiem na dole czolowego panelu ?

Poprzegladaj troszke wiecej forum, naprawde bardzo duzo juz o tym pisalismy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boze, jak wiesz co to jest ciag kominowy i chcesz go zastosowac do wentylowania budy, to z czym masz problem ?  8O  

Nie rozumie jak mozesz miec dylemat  8O  

Przeciez jezeli dasz wentyl gdzies z tylu, to jaki to bedzie "cug" ??

Co on Ci da ?

Czy o to chodzi ?

Trzeba dac go z przodu, zeby wlatujace chlodniejsze powietrze owiewalo jak najwiecej czesci.

Czy nie zauwazyles ogladajac zmodowane budy ze wiekszosc daje wentyle w prawym dolnym rogu boku budy, a jeszcze wiecej daje go calkiem na dole czolowego panelu ?

Poprzegladaj troszke wiecej forum, naprawde bardzo duzo juz o tym pisalismy.

Chyba faktycznie się nie rozumiemy.

Chodzi mi o to. Mam wentyl wciągający na przednim panelu i wyciągający pod zasilaczem. I teraz pytanie.

Gdzie z boku obudowy umieścić lepiej wentyl? Na dole - to wiem. Ale bardziej z tyłu bocznej ścianki czy z przodu niedaleko wentylatora na przodzie budy?

Kartę graficzną mam chłodzoną osobnym sporym wentylem.

Czy jak umieszczę ten boczny wentyl bardziej z przodu to nie będzie jakiś zawirowań od wentyla, który wciąga powietrze na przedniej ściance?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Mam wentyl na panelu czolowym (wiem, nie widac go, ale i tak jest)

Drugi jak widac (prawy dolny rog, czarna obwodka), przydaje sie o tyle ze rowniez wieje na HDD

IMHO optymalne rozwiazanie/rozmieszczenie.

Poza tym : wyciagowy pod zasilka i 2 w zasilce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Mam wentyl na panelu czolowym (wiem, nie widac go, ale i tak jest)

Drugi jak widac (prawy dolny rog, czarna obwodka), przydaje sie o tyle ze rowniez wieje na HDD

IMHO optymalne rozwiazanie/rozmieszczenie.

Poza tym : wyciagowy pod zasilka i 2 w zasilce :)

No i o to mi chodziło.

Będę miał jednym słowem podobnie - jeden wciągający na panelu przednim, jeden wciągający z boku (teraz wiem gdzie go umieścić) jeden pod zasiłką wyciągający i wyciągający w zasilaczu.

Dzięki za wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi