cana Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2002 wlaśnie jak wyżej bo na old dobrej ak31 miałem max 31-32 / przy fsb 154/ a na nowej ak35 mam 29 na normalnym 133 MHz / ale znow na procku w idle ma 35 stopni:) / a nigdznie nie znalazlem danych produxcenta na temat zakresu pracy scalaczków pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ct1 Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Nie wiem jaka temperatura powinna byc, ale jedno ci powiem: te witraki na Northbridge (133, 266) to nic innego niz chwyt reklamowy. Plyty spokojnie moga pracowac bez chlodzenia na Northbrigde. Jednak majac wiatrak taka plyta wyglada duzo lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Nie wiem jaka temperatura powinna byc, ale jedno ci powiem: te witraki na Northbridge (133, 266) to nic innego niz chwyt reklamowy. Plyty spokojnie moga pracowac bez chlodzenia na Northbrigde. Jednak majac wiatrak taka plyta wyglada duzo lepiej.I tu sie nie zgodze. Juz z kims tutaj pisalem na temat podkrecania Celerona T 1.2 Pisze, ze nie mial wiatraka na radiatorze na chipsecie (polnocny mostek) i nie mogl go podkrecic do 1.6Ghz. Sciagnal radiator, wyszlifowal go, posmarowal pasta i zalozyl wiatrak. Poszlo bez problemu na 1.6Ghz po tej operacji. Sam jeszcze nie probowalem ale nie omieszkam. Musze miec troche czasu i kupic jakas porzadna paste to odrazu na procku sie zrobi porzadek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Nie wiem jaka temperatura powinna byc, ale jedno ci powiem: te witraki na Northbridge (133, 266) to nic innego niz chwyt reklamowy. Plyty spokojnie moga pracowac bez chlodzenia na Northbrigde. Jednak majac wiatrak taka plyta wyglada duzo lepiej. ok ale dlatego mnie interesuje bo teraz jadę na natywnym fsb a jak zaczne podnosić to temp też się podniesie i nie bedzie to wzrost liniowy więc wolę wiedzieć ile max może być / bo na poprzedniej było mniej / aby albo zamontoać wydajniejsze chłodzenie mostka / pasta went i szlif/ albo zrobic lepszy przewiew w obudowie pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josef Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2002 wlaśnie jak wyżej bo na old dobrej ak31 miałem max 31-32 / przy fsb 154/ Cana - powiedz mi jakie miałeś pamiątki na AK31v3.1 (Elixiry :?: ) i na jakim napięciu chodziły. Ja nie mogę wydolić z mojego kompa więcej jak FSB 148MHz przy normalnych napięciach - przy 150MHz Winda mi staje podczas rozruchu. Mam pamięci Seitec, normalne napięcie, ustawienia na max'a (oprócz Command Time który chodzi na 2T), BIOS E9. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2002 wlaśnie jak wyżej bo na old dobrej ak31 miałem max 31-32 / przy fsb 154/ Cana - powiedz mi jakie miałeś pamiątki na AK31v3.1 (Elixiry :?: ) i na jakim napięciu chodziły. Ja nie mogę wydolić z mojego kompa więcej jak FSB 148MHz przy normalnych napięciach - przy 150MHz Winda mi staje podczas rozruchu. Mam pamięci Seitec, normalne napięcie, ustawienia na max'a (oprócz Command Time który chodzi na 2T), BIOS E9. elixir :) , to 154 to na cl2 i na max na co płyta pozwala dla pamieci przy napięciu 2.7 / ale procek był jeszcze na nominalnym więc teoretycznie moze być lepiej tylko po co? :)/ na wyzszych niz 154 fsb niestety trzeba było zejść z cl2 :( więc sobie odpuściłem / nie ma to jak synchro pamiątek i proca/ a zresztą mój szajsung chyba? nie lubi zawyżanych PCI wić nie będę mu dawał możliwości zaprotestowania / jeszcze nie teraz bo zapasowej wypałki nie ma na stanie ;)/ a co do elixirków to zależy chyba od serii i plam na słońcu . choć qmpel qpił w tym samym miejscu pamiątki tylko że pare tygodni późniew i tak samo dobrze się kręcą ( na ak31 3.1) tylko ze podałem mu oznaczenia z moich i wiedział czego szukać :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josef Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2002 A który BIOS? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2002 upgradowanie biosu zakończyłem tak gdzieś w okolicach lutego więc to co pojawiło się w marcu i w koncówce lutego to już nie brykało u mnie w kompie z powodu mojego lenistwa/ mówie o ak31 / a versji to niestety nie pamiętam bo tej płyty już nie mam poszła kawałek czasu temu i teraz jestem happy user ak35gtr :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuckyLuke Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2002 Co to elixir'ow to potwierdzam zdanie przedmowcy...na max ustawieniach kreca sie u mnie do 154MHz na CL2,5 udalo mi sie w przeprowadzic testy(RTCW Timedemo) przy 162MHz..a wszystko w sumie przy niskim napieciu 2,7V. Epox'owcy maja pole do popisu na tych pamieciach majac do dyspozycji nawet 3,2V. P.S. Co to tych serii to niebylbym az taki przesadny. Ktos kiedys napisal, ze najlepiej sie kreca kostki z oznaczemniem TW... osobiscie mam z oznaczeniem SG wymienialem tez kilkaktornie na rozne z oznaczeniem TW i na zadnej nie przekroczylem granicy 154MHz przy CL2 na 2,7V... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 13 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2002 doszedłem do wnioski że temp maxymalna dla mostka to temp którą wytrzymuje maxymalnie p3 koperek :) więc wszystko ok a po drugie załaczyłem wszystkie wenty co je mam w obudowie i temp zauważalnie spadal / mimo złaozonych pianke antypyłowo wyciszających/ pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2002 moje Semicony chodza na 160mhz CL2,5 przy napieciu 2,5V niezle co nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BILL_BLANT Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 wlaśnie jak wyżej bo na old dobrej ak31 miałem max 31-32 / przy fsb 154/ a na nowej ak35 mam 29 na normalnym 133 MHz / ale znow na procku w idle ma 35 stopni:) / a nigdznie nie znalazlem danych produxcenta na temat zakresu pracy scalaczków pozdro ja na swojej ak 31 zdiołem radiator i zerwałem taśme i użyłem past arctic silver teraz na ful obciążeniu przy szynie przetaktowanej na 145 mam 28*C sprawć czy ak35 nie ma też tej taśmy... I mam pytanie jakim cudem z ak 31 wycisnełeś fsb154??? ja maxymalnie wyciskam 147 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 [to 154 to na cl2 i na max na co płyta pozwala dla pamieci przy napięciu 2.7 / ale procek był jeszcze na nominalnym więc teoretycznie moze być lepiej tylko po co? :)/ na wyzszych niz 154 fsb niestety trzeba było zejść z cl2 :( więc sobie odpuściłem / nie ma to jak synchro pamiątek i proca pozdroTu niezbyt kumam... Ja moje nanya ddr cl2 2100 puściłem na 166 i wszystko wytrzymało.O co ci chodzi z działaniem synchronicznym kompa z pamięciami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 ja na MSI K7T 266 Pro2 (KT266A) mam do 38 stopni ale na północnym mostku jest tylko radiator. proc chodzi na 100MHz a pamięci na 133MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BILL_BLANT Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 ja na MSI K7T 266 Pro2 (KT266A) mam do 38 stopni ale na północnym mostku jest tylko radiator. proc chodzi na 100MHz a pamięci na 133MHz 38 TO 10 WIĘCEJ NIŻ U MNIE cienko coś nawet sam radsiator powinien dać więcej może trzymasz kompa w szafie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novy Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 hmm, to ja juz nic nie kumam :? , zawsze myslalem ze u mnie drugi czujnik temp jest wlasnie na chipsecie plyty, ale metoda prob i bledow doszedlem do tego ze drugi czujnik jest w zupelnie innym miejscu (w dole obudowy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 przy normalnej pracy K266A nie potrzebuje wiatraka i radiatora - wystarczy zobaczyć jak jest dokładnie napastowany radiator-symbolicznie,chyba tylko dla uspokojenia sumienia producentów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 przy normalnej pracy K266A nie potrzebuje wiatraka i radiatora - wystarczy zobaczyć jak jest dokładnie napastowany radiator-symbolicznie,chyba tylko dla uspokojenia sumienia producentów.a kto tu mówi o normalnej pracy? :D pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 wlaśnie jak wyżej bo na old dobrej ak31 miałem max 31-32 / przy fsb 154/ a na nowej ak35 mam 29 na normalnym 133 MHz / ale znow na procku w idle ma 35 stopni:) / a nigdznie nie znalazlem danych produxcenta na temat zakresu pracy scalaczków pozdro ja na swojej ak 31 zdiołem radiator i zerwałem taśme i użyłem past arctic silver teraz na ful obciążeniu przy szynie przetaktowanej na 145 mam 28*C sprawć czy ak35 nie ma też tej taśmy... I mam pytanie jakim cudem z ak 31 wycisnełeś fsb154??? ja maxymalnie wyciskam 147 :( po prostu to kwestia pamiątek :) / jak miałem hynixy to tylko tyle co ty mogłem na cl2 wyciągnąć i dlatego przepatrzyłem serię elixirków/ pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 CANA - przepraszam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 wlaśnie jak wyżej bo na old dobrej ak31 miałem max 31-32 / przy fsb 154/ a na nowej ak35 mam 29 na normalnym 133 MHz / ale znow na procku w idle ma 35 stopni:) / a nigdznie nie znalazlem danych produxcenta na temat zakresu pracy scalaczków pozdro ja na swojej ak 31 zdiołem radiator i zerwałem taśme i użyłem past arctic silver teraz na ful obciążeniu przy szynie przetaktowanej na 145 mam 28*C sprawć czy ak35 nie ma też tej taśmy... I mam pytanie jakim cudem z ak 31 wycisnełeś fsb154??? ja maxymalnie wyciskam 147 :( po prostu to kwestia pamiątek :) / jak miałem hynixy to tylko tyle co ty mogłem na cl2 wyciągnąć i dlatego przepatrzyłem serię elixirków/ pozdro Co do 154.To ja ze swojej Shuttle Ak31 wyciągnąłem max. czyli 166.pamiątki pracowały na najszybszych ustawieniach(nanya cl2 2100) przy 2,7v. A to czy komp szedł wydaje mi się jedynie kwestią pamięci(albo głownie). Chyba bez sensu byłoby dać magistralę do 166 gdyby chipset tego nie wytrzymywał.Kupcie lepsze pamiątki i też tyle pociągniecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 Andrzej toć to był żart a ja tu między wierszami jakieś dziwne klimaty czuje ;) a co do spokojnego sumienia to ja tez mam spokojne jak coś szumi na mostku i jest dobrze posmarowane "srebrzanką" Tomasir ja po prostu doszedlem do fsb 155 na ak31 i xp1k6+ i pod winxp raz się nie podniósł komp i ciut obawiałem sie / i obawiam/ sie się obawiać o moją wypalarkę bo to czułe bydle woęc [po przestałem na tym bo mi się znudziło :) ale teraz znów będę bujał w góre jak tylko nową grafę dostanę w łapki i zrobie coś z tym piekarnikiem zwanym moją obudową ( brakło mi po prostu jakiegoś pozytywnego impulsu ;)/ pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 Cana - ja tam pierwsze co zrobiłem przy KHA+ to sprawdzenie jak oni tam posmarowali mostek - poczym go żem napastował tak jak trza, poza tym radiator był bardzo chropowaty, co było bez sensu. hej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 26 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2002 hmm, to ja juz nic nie kumam :? , zawsze myslalem ze u mnie drugi czujnik temp jest wlasnie na chipsecie plyty, ale metoda prob i bledow doszedlem do tego ze drugi czujnik jest w zupelnie innym miejscu (w dole obudowy) Ktos wie jak to jest na MSI K7T266Pro2 ? Tzn czy drugi czujnik to chipsecik czy moze gdzies tam na plycie czyli temperatura w obudowie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...