dakota12 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Witam, Cos mi padło(?) w kompie ...tak to przynajmniej wygląda...ale co? oto jest pytanie ... może najpierw opiszę objawy a potem resztę. Zaczęło się jakiś tydzień temu, podczas pracy na jednym programiku graf. nagle wyłączył się monitor, stanęły dyski itd. Wszystkie wiatraki (proc, zsilacz, graficzna) działały nadal. Co dziwne nie dało się zresetować kompa ani niedziałał przycisk POWER ON. Zwieranie pinów na płycie odpowiedzialnych zareset o POW.ON tez nic niedawało. Okej no to wyłączam na zasilaczu, włączam kompa z powrotem ... dochodzi do zliczania pamięci ...i DOWN ...takie same objawy jak opisane wyżej, dodam tu że komp się „wyłącza” nie tylko w trakcie lub zaraz po zliczeniu pamięci .... czasami monitor zdąży tylko pyknąć i gaśnie, czasami podczas ładowania windy się wyłączy a czasami winda zaskoczy .... ale po jakimś czasie (różnym) jest to samo ... co więcej ... odpalam grę np. Morrowind ... wszystko chodzi bez problemów żadnej zwiechy, wyłączenia monitora nic .. po wyjściu do windy czasami wystarcz kliknąć na jakąś ikonkę i DOWN. To samo jest w przypadku oglądani Divx-ów ... film może lecieć i nic się nie dzieje ale wystarczy że np. będę chciał zmienić napisy w filmie i TRACH. To chyba tyle na temat samego problemu. Teraz może o testowaniu. Wyjąłem wszystkie flaki z kompa i zaniosłem do brata żony co bo ty posprawdzać ... Podpiąłem do niego zasilacz ... wszystko działa (oczywiście nie były to jakieś dłuższe testy) Pamięci – również działa, to samo z grafiką. Resztę wziąłem do roboty (proc i płyta) proc u kolesia w pracy działa, pamięci również nie sprawiły kłopotu. Jego proc w mojej płycie – płyta się podnosi. Złożyłem wszystko do kupy (proc, płyta, pamięci) podpiąłem do firmowego zasilacza, włożyłem firmową grafikę – płyta się podniosła .. HMM.. zabrałem wszystko do domciu ..podpiąłem z firmową grafiką...(bez hd-ków i takich tam) .. podniosło się ... no to niby zaczęło się klarować ...padła grafa ... ale nagle PSRTYK i to samo, znowu się wszystko wyłączyło ...żonglerka kartami graf. nic nie dała .... komp czasami się podnosił czasami nie... PO PROSTU JUŻ ZGŁUPIAŁEM ... jakaś rada ? Aha i na koniec może coś o sprzęcie: Obudowa Chieftec z zasilaczem 360W, Abit Be-6 II, P3 550do tego grafika GF4 Ti 4200 64MB Gainwarda, mały dyszczek 20 GB i 2x128 ramiku . POMOCY ...!!!!!!!!!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Może problemem jakieś uszkodzenie które się objawia jak coś poruszasz kartami, jakiś lut pękł albo co?? albo agp na płycie zaczyna się sypac ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota12 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Dzisiaj przytargałem do roboty całego kompa. Narazie podłączyłem kartę graficzną do mojego firmowego ...przez ponad godzinę chodziła bez zadnych problemów ... teraz podpiąłem zasilacz... chodzi ponad pół godziny i jak narazie wszystko jest wporządku .... naprawdę juz nie wiem co o tym myśleć .... ja osobiście obstawiałem płytę główną albo procesor ale nie jestem "sprzętowcem" więc moja wiedza w tej materii jest raczej ograniczona ... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 plyta jak pisal hipo bedzie to cos z oklic agpe ;-) podczas dzilania kompa rusz delikatnie grafika i byc moze znajdziesz wyinowajce od juz... obejzyj plytke dokladnie, przyjzyj sie tez czipsetom mozliwe ze po rozgrzaniu ktorys przestaje kontaktowac z pcb (?) no plytka juz wiekowa .... Pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Wiec ja mam kilka momyslow - po pierwsze zjaranie ramu albo portu od ramu po 2 po prostu za mocna konfiguracja na twoj sprzet (grafa) po 3 padniete mobo. Najbardziej prawdowpodobe 2 pierwsze choc i 3 nie mozna wykluczyc. Ew bios przyjarany... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota12 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 czyli wychodzi na to że większośćw Was obstawia mobo ... no nie zdziwiłbym się w sumie .... dzięki za odpowiedzi ale czekam na jeszcze więcej ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota12 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 fireblade3 --> jeszcze jedno "zjaranie ramu" chyba małorealne skoro gdzie indziej nie ma problemów, co do "zamocności" to w takiej konfiguracji (poza zasilaczem) komp chodzi od października zeszłego roku i wszystko było ok, obudowę zmieniłem w czerwcu i do tej pory tez było okej. Więc chyba 2 powyższe pomysły nietrafione :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota12 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 A co powiecie na COŚ TAKIEGO: Jak juz pisałem wyżej podłączałem swój zasilacz (chieftec 360W) do paru kompów co by go sprawdzić, wszystko chodziło wyśmienicie, żadnych problemów (w związku z tym raczej mogłem być pewny że z nim wszystko ok). Podłączyłem teraz do mojego kompa inny zsilacz (FEEL 300W) i wszystko (jak narazie) działa bez najmniejszych problemów!!! ... O CO KURDE CHODZI??!! chieftek nie chce działać tylko w moim kompie czy jak ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 zmierz napiecia miernikiem jakie podaje we wtyczce - moze mobo nie lubi zawyzonych/zaniżonych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Może padł. Coś się Tam przegrzewa, albo zwiera i sam się wyłancza??? Potestuj jeszcze zasiłkę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz994 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Zresetuj dla pewności bios zworką na płycie głównej lub wymień baterie .Miałem takie same objawy gdy płyta nie potrafiła utrzymać ustawień biosu i komp się wyłączał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota12 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 resetowałem biosa ze 100 razy :) ... pozatym sytuacja by się powtórzyła przy zmianie zasilacza na inny a tak nie jest właśnie z koleś mi zmierzył napięcia na wtyczce zasilacza (nieobicążonego), wg. niego wszystko jest prawidłowo .... jakieś pomysły? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 nom ... zostaw sobie feela ;-) :lol: zostaje sam zasilacz...moze masz skoki napiecia w gniazdku i feel ma ja w d... a chiftec sie wylacza?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Moja diagnoza to uwaga, uwaga :!: :!: :!: (w tle fanfary :D ): KONDENSATORY, KONDENSATORY i JESZCZE RAZ KONDENSATORY :!: :!: :!: :!: :!: :!: Obejrzyj jak wygldają kondziory na MoBo, czy je nie wysadziło z góry lub od spodu, czy coś z nich nie wycieka. Mi już kilka razy wywalało kondziory (ach ten Abit :!:) i objawy wielokrotnie były podobne do twoich, choć zwykle za każdym razem troche inne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota12 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 no ta ... ale Chieftec to chieftec .. pozatym 360-tka ... a czegoś takiego (dziwnego) [raz działa a raz nie, tu działa a tam nie] to chyba mi nie uznają w ramach gwarancji ... juz sam nie wiem .... przytargam do domu UPS-a może i sprawdzę jeszcze tak w każdym bądź razie wielkie dzięki za wszystkie sugestie Ragnor hmmm a czy przypadkiem przy awarii tego typu sytuacja na innym zasilaczy by sie nie powtarzała ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Ragnor może mieć racje. Też pomyślałem o kondensatorach. Abit ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Włąśnie lepszy zasilacz nie będzie działał bo ma porządne i bardzo czułe zabezpieczenia, a na zasilaczu zwykłym wszystko gra bo bardzo krótkiego zwarcia on nie wyłapuje, a przebicia na kondensatorach to takie krótkotrwałe zwarcia, przy mocnym napewno to zauważysz. Zobacz czy nie są napęczniałe, jak tak to wymiana. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota12 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 WIELKIE DZIĘKI WSZYSTKIM ZA RADY I SUGESTIE. przyjrzę sie tym nieszczęsnym kondensatorom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 co do skokow napiecia w gniazdku to rzeczywiscie FEEL 300W ma to gleboko w akademiku moj CODEGEN restartowal kompa ,a FEEL chodzil normalnie (za to pozniej piszczal :P ) co do zwarc na kondensatorach to teoria witka_p jest mozliwa ,ale to raczej od plyty zalezy ,a nie od zasilacza jakie sa zabezpieczenia zwarciowe (na plycie) w kazdym razie nalezy przyjrzec sie blizej kondensatorom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota12 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 czyli zasadniczo raczej odrucacie terorię o uszkodzeniu zasilacza a skłaniacie się ku uszkodzeniu mobo? .... bo juz sam nie wiem co mam robić ... czy leciceć z obudową do serwisu (gwarancja) czy wsadzić narazie tam FEEl-a i luiczyć na to że, nic mi się nie popali w kompie. Mam zaplanowaną zmiane sprzętu ale dopiero na kniec października. A tyle czasu bez kompa w domu nie dam rady wytrzymać ... z drugiej strony jeśli to sa jakieś spięcia których feel nie zauważa to istnieje ryzyko że np. za jakiś czas wszystko może mi pojść z dymem ... czego raczej bym nie chciał (grafika za która troszkę zapłaciłem) .... ehhhh ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Kondensatory to wydatek rzędu 15-20 zł i każdy elektronik mający lutownicę Ci je wymieni tak że może zacznij od tego, a płytę z wymianionymi kondensatorami sprzedasz drożej niż wadliwą. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 teorie uszkodzenia zasilacza mozna odrzucic jak sprawdzisz jeszcze jeden zasilacz ,inny od pozostalych np. CODEGEN ,on reaguje na wszelkie wachniecia (nawet gdy niepowinien ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Tylko że Codegena przy okazji może wykopcić :) Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota12 Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 OKEJ .. dziekuję bardzo wszystkim ..... dałem do looknięcia mobo fachowcowi ... od razu powiedział ze 4 kondensatory przy procu są walnięte .... jutro będe je wymieniał .. zobaczę wtedy ... JESZCE RAZ BARDZO ALE TO BARDZO DZIEKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC :) ZDRÓWKA.. ps. odezwę się po wymianie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 fireblade3: masz cos do zamocnej grafy ;) :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 OKEJ .. dziekuję bardzo wszystkim ..... dałem do looknięcia mobo fachowcowi ... od razu powiedział ze 4 kondensatory przy procu są walnięte .... jutro będe je wymieniał .. zobaczę wtedy ... JESZCE RAZ BARDZO ALE TO BARDZO DZIEKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC :) ZDRÓWKA.. ps. odezwę się po wymianie :) A nie mówiłem :P :P :P , nie ma to jaka kondziory na Abici, mnie ich wymiany już wyniosły więcej niż zakup płyty. Dam ci jedną przestrogę, dakota12 jeśli chcesz mieć na dłużej sprawny komp i spokuj to wymień wszystkie kondziory, bo na pozostałe wkrótce przyjdzie pora. Aha wymieniaj na takie z napisem "LOW E.S.R" (czy jakoś tak) bo inne wytrzymają góra pół roku i zabawa zacznie się od nowa :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 3 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2003 Hehe, czyli Ragnor i ja mieliśmy racje :) Powodzenia w naprawie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota12 Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 OKA ... to juz ostatni raz ... STOKROTNE DZIĘKI ZA WSZYSTKIE RADY I SUGESTIE. NAJWIĘKSZE DLA RAGNORA :). Kondesatory skończyłem wymieniać jakieś pół godziny temu, złozyłem wszystko do kupy i ..... wszystko chodzi jak należy. Wprawdzie, jak mówi przysłowie :) "nie chwal dnia przed zachodem słońca" ale jestem dobrej myśli ... potestuje go jeszcze do końca dnia.... JESTEŚCIE WIELCY :) jak będziecie w Gdańsku to macvie u mnie piwo :) zdrówka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 OKA ... to juz ostatni raz ... STOKROTNE DZIĘKI ZA WSZYSTKIE RADY I SUGESTIE. NAJWIĘKSZE DLA RAGNORA :). Kondesatory skończyłem wymieniać jakieś pół godziny temu, złozyłem wszystko do kupy i ..... wszystko chodzi jak należy. Wprawdzie, jak mówi przysłowie :) "nie chwal dnia przed zachodem słońca" ale jestem dobrej myśli ... potestuje go jeszcze do końca dnia.... JESTEŚCIE WIELCY :) jak będziecie w Gdańsku to macvie u mnie piwo :) zdrówka Może nawet wpadne na browarka, ale jeśli już to dopier w następne wakacje, więc się szykuj :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakota12 Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 oka :) czekam ps. sprzęt chodzi cały dzień bez najmniejszych problemow :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...