Gość Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 Yo Akurat na matmie przerabiamy statystyke, facetka od matematyki poleciła nam wklejenie do zeszytu wykresu i opisanie go, ale dodała że zawyrzy ocenkę jeżeli znajdziemy przykład manipulacji lub oszustwa statystycznego i podała taki przykład: dwie partie rządowe dały 2 wykresy dotyczące bezrobocia w polsce jedna partia stwierdziła że bezrobocie zmalało dosyć znacząco w przeciagu 6 lat a druga partia stwierdziła że też spadła liczba bezrobotnych z tym że nie bardzo, ale (tu jest ten kruczek) partia nr.1 badała stope bezroboća co 2 lata a partia nr.2 co rok stąd te wyniki bardziej optymistyczne partii nr.1. Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi i bedę bardzo wdzięczny za podanie takich wykresów z oszustwem. Z góry wielkie THX i sorki za trochę przygłupawy temat. P.S. Oczywiście nie musi być to związane z polityką, poprostu ma to obrazować triki jakie ludzie używają aby manipulowć opinią innych ludzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitek Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 hmm dziwne ja tu nie widze zadnego bledu i wyniki powinny wyjsc te same bo liczy sie tylko to co bylo 6 lat temu i co teraz a te badania w srodku nie maja sensu w tej akurat sprawie np 6 lat temu bylo 20 % teraz jest 15% i nie obchodzi mnie ze 2 lata temu bylo 14% a rok temu 13% .Chociaz moze jest inaczej bo ja nie przerabialem statystyki i w ogole pozno juz :) .........a moze to taki podstep i musisz wskazac ze ta pierwsza partia klamie i ta partia jest Samoobrona ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abdel_k9 Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 Polega to na tym ze jedna partia podala dane w innej skali i stad na wykresie wygladalo ze bezrobocie roslo szybko. POdobna rzecz mozna zrobic pakazujac dwa wykresy slupokowe. Jeden pokazuje dane od 0 do maksymalnej wartosci np 1798 i drugi slupek 1890. a drugi wykres pokazujacy tylko roznice wartosci czyli od 1798 i 1890. Na pierwszym roznica bedzie wygladac na mala a na drugim na duza (po obraniu odpowiedniej skali) i chyba oto wlasnie ci chodzilo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 A ja sporządziłem wykres specjalnie dla ciebie, aby zobrazować to wizualnie: Dwa testy ; A i B. Powiedzmy, że kart graficznych, a punkty to 3dmark. Różnica w cenach karty to 300zł. Po zobaczeniu wykresu A kupujący nie dołoży 300zł bo wie, że róznica w wydajności jest znikoma (cena/wydajność). Gdy ta sama osoba zobaczy wykres B jej wybór już nie będzie taki prosty 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 heh i to sie nazywa manipulacja wzrokowa .W tym przypadku gdy patrzysz na slupek wiele zalerzy od skali w jednym byla duza w w drugim mala .A w zasadzei to byly 2 takie same słupki .No ale to tylko gdy sie skali nie przypatrzysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...