Skocz do zawartości
Jodlasty

Temp. wody, wilgotność i sklaplanie sie wody

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie kombinuję patrząc na tą tabelkę http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=430...ight=skraplanie

że jeżeli w obudowie mam teraz 30,1C i grzeją przeciez się różne rzeczy

jak karta graficzna, dysk......

to jaka może byc w tym mikroklimacie wilgotność?

na pewno mniejsza niż w pokoju (chyba około 60%)

temperature mam teraz na poziomie 21C

cały czas mysle do ilu mogę zejść żeby nie zepsuc sobie kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie mam WC z chłodnicą za oknem

i dlaczego temp. pokojowej jak w obudowie jest 31C

w pokoju mam 23,3C

temp. wody 21C

i nic mi sie nie skrapla

ale jak przyjda zimniejsze dni to bede mogl ustawic na mniej tylko nie chce przesadzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba prosciej byloby zmajstrowac urzadzonko, ktore utrzymywaloby temp. wody na poziomie (albo niewiele ponizej) otoczenia. wtedy i tak masz lepsze warunki wejsciowe do chlodzenia niz standardowe wc, a wykraplac sie nie ma co i gdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba prosciej byloby zmajstrowac urzadzonko, ktore utrzymywaloby temp. wody na poziomie (albo niewiele ponizej) otoczenia. wtedy i tak masz lepsze warunki wejsciowe do chlodzenia niz standardowe wc, a wykraplac sie nie ma co i gdzie.

mam takie urzadzonko

jest to przerobiony termostat od akwarium i tam moge sobie ustawic

temp. wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok - masz termostat, ktory trzyma stala temperature. a ja mialem na mysli "zmodowany" termostat, ktory nadaje zmienna temperature w zaleznosci od otoczenia (np. teraz masz w pokoju 20'C to niech woda ma 18, jak w pokoju temp spadnie do 15 to woda bedzie miala 13). mysle ze sie da cos takiego zrobic laczac termostat, termometr i troche elektroniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast potencjometru regulującego trzeba by podpiąć kolejny czujnik temp. Ale coś czuje, że może być kłopot z wyregulowaniem tego.... Jak już masz tą chłodnicę za oknem to ja bym drugi obieg włączył na stałe z kompem - a tego po prostu zaizolował. A tak kombinujesz jak naćpana dżdżownica pod górę jak uniknąć wykroplenia - a i tak nie jest to metoda pewna i trzeba by izolację pociągnąć. A jak już zrobisz to ostatnie to czemu nie obniżyć temperatury ile się da..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi