Skocz do zawartości
Gość Pigmej

Chłodnica do WC.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko. Czy ktoś używa do WC chłodnice (nie nagrzewnice!) z jakiegoś auta? Jeśli tak to podajcie z jakiego auta są najlepsze i koniecznie miedziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodnica miedziana?

Jeszcze takiej nie widzialem, chyba ze w jakis starych samochodach. Teraz uzywa sie tylko alu, ze wzgledu na mniejsze koszty i niewiele gorsza wydajnosc.

Co do linku to... :)

Rozmawialem niedawno z kolesiem (moze pozna swoj przypadek), ktory na jednym bloku i chlodnicy z klimatyzatora na ph802 mial przeplyw 60 l/h. Pompka CPC raczej przy tym staje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodnica miedziana? 

Jeszcze takiej nie widzialem, chyba ze w jakis starych samochodach. Teraz uzywa sie tylko alu, ze wzgledu na mniejsze koszty i niewiele gorsza wydajnosc.

Chyba jednak miedz jest dwa razy lepsza od aluminium :wink:

8)

Poza tym chce miedz bo blok też mam miedziany więc wszystko jasne... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak miedz jest dwa razy lepsza od aluminium :wink: 

8) 

Tylko teoretycznie. Praktycznie roznice bardzo sie zmniejszaja. Dla przykladu dodam, ze miedzy duza Cu a Alu (fakt, ze rurkia sa w obu miedziane) nie bylo nawet 2C roznicy. O ile pamietam ~1C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze nie miedziana .. ale ..

jednym slowem super-hiper-mega czad ! 8O :roll:  :lol:

Cos mi sie zdaje, ze ten silicon to tak do kiepskiej pompy :roll: Gdyby taka od CO podniosla cisnienie to te weze pewnie by odfrunely :lol: Przerabiam bardzo podobny skraplacz do tego, ktory kiedys prezentowalem na forum - rurki miedziane o sr. 3/8" i dl. ok.12m, lamele aluminiowe, powierzchnia wymiany 14m2 8O - przeplyw przy pompie 1500l/h.... 60l/h :? Wpadlem na pomysl obciecia kolanek i zrownoleglenia czesci obiegow w chlodnicy. Sugeruje zrobic zamiast masy rurek (jak w tym wspanialym mod'zie do C*C, moze i daloby sie je na cybantach mocowac) , porzadny kolektor. Mysle ze mozna wziac jakas duza chlodnice samochodowa i zrobic to samo (o ile w ogole chlodnice samochodowe maja rurki laczone szeregowo :?: ).

Jak napisal Lukas, miedz jest nie wiele lepsza od aluminium (w tym przypadku). Dla porownania - w profesjonalnym chlodnictwie wydajnosci miedzianych wersji skraplacza szacuje sie poprzez pomnozenie wydajnosci aluminiowych skraplaczy (tylko lamele alu) przez ok 1.03 :!: Z kolei (jak zauwazyl kiedys Popixs) inwestujac roznice cen w lepsza chlodnice aluminiowa, mozna uzyskac duzo lepsze wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem to dzisiaj u fathera w aucie i nawet to spoko jest.

finalcell: Dzięki ale zalatwie ja sobie we własnym zakresie (za free) :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodnica miedziana?  

Co do linku to... :)

Rozmawialem niedawno z kolesiem (moze pozna swoj przypadek), ktory na jednym bloku i chlodnicy z klimatyzatora na ph802 mial przeplyw 60 l/h. Pompka CPC raczej przy tym staje.

Pytałem w zakładzie naprawy chłodnic i powiedzieli że bezproblemowo są takie chłodnice (nie nagrzewnice) całe miedziane. Muszę tylko podejść i obejrzeć ale cenowo chyba się nie skuszę bowiem mam tą z łady lkupioną za skromne 12 pln :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel ma chlodnice od duzego fiaciora, przykrecil ja z boku swojech Chofteca, jak kiedys ja u niego widzialem, to nie miala shroudu, ostatnio jakis zrobil, ale nie mialem okazji widziec. Taka chlodnica jest o tyle fajna, ze zalatwia odpowietrzebie bo ma korek na gorze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi