Skocz do zawartości
Budweiser

Radeon 9100 prooooblemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupilem sobie niedawno R9100 64 DDR 128bit jak na zdieciu

http://budweiser.neostrada.pl/ati.jpg

podobno sapphire

mam nastepujace problemy

1.gdy wlanczam kompa tuz przed zalogowaniem sie

do systemu monitor sie wylancza na pare sekund poczym sie wlacza i juz wchodzi

na pulpit windy

2. rano przy pierwszym wlaczeniu musze zrobic pare resow zeby winde wczytal pozniej juz jak wyzej

zmienialem monitor na inny jest to samo

3. granie w Medal of Honor w porownaniu do mojej starej gf2mx 400 jest dosc podobnie czasem lepiej

ale i czasem gorzej! przy tych samych ustawieniach detali w gierce juz na gf4mx 440 mialem lepiej

najgorzej wypada na duzych mapach takich jak "most" sprawdzalem ja u kolegi na nowym epoxie proc @2400 atlon

mniejsze mapy dzialaja extra tak jak na jego Gainward GeForce3 Ti/450 TV GS 64M

ale mapa most gorzej 50% w porownaniu z jego gf3

jedynie u niego nie wystepowaly problem 1 i 2

natomiast sama karta byla testowana u niego na sterach 3.7 w 3dMark 2001 miala bez zdnego podkrecania

250/230 ----9000 punktow wiec mysle ze wydajnosc ma OK

porownywalem tez ze znajomym ma ECS K7VZA altona 1000 10x100

u niego jest od 15 do 40 klatek lepiej tez R9100 sapphire z biosem 2003.01.17

w porownaniu do mojego kompa nie ma zadnej wielkiej rewelacji a wydajnosc

nigdy nie spada ponizej 30 klatek w przeciwienstwie do mnie czasem 15

moj komp to ABIT KT7a duron 800@933 /133 ram 384 stara muzyka SB 32 ISA

monitor iiyama 410 zasilacz DEER- 400W

wszystkie testy robilem na ster 3.2 , 3.6 i 3.7 ciagle to samo reinstalka win XP tez nic nie dala

czytalem gdzies ze R9100 maja jakies problemy z plytami na KT133 ktos podawal jakis program

do tego ale nie moge tego znalezc moze znacie..

Bios mojej ATI to 02.12.16 version 14901.52

Zastanawiam sie czy to nie jest wina biosu z ta wydajnoscia

bo to wylaczanie monitora to moze byc wina SB na ISA na poczatku komp wogole nie startowal z karta

albo plyty KT133

bo juz nic innego nie przychodzi mi do glowy

dlaczego ta karta ma taka slaba wydajnosc w MOHAA?

i jezeli to BIOS to jaki ? z a moze jeszcze cos innego

http://www.ati-news.de/HTML/Download/auswahl.shtml

i czy ten program jest odpowiedni?

Radeon9100Flashv11a.exe

dzieki za uwage pozdrawiam

Budweiser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.gdy wlanczam kompa tuz przed zalogowaniem sie 

do systemu monitor sie wylancza na pare sekund poczym sie wlacza i juz wchodzi

na pulpit windy

wg mnie to monitor przelacza sie do nowej rozdzielczosci dlatego sie wylacza wiec to nie jest wina karty tak mi sie wydaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie to monitor przelacza sie do nowej rozdzielczosci dlatego sie wylacza wiec to nie jest wina karty tak mi sie wydaje

na calkiem innym komie sprawdzalem i jest ok wszystko sie wlacza drazu

u siebie podpinalem drugi monitor i jest to samo karta pewnie jest OK ale moze reszta kompa ? dosc denerwujace jest to czekanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WŁĄCZAM

specialnie dla Ciebie

http://www.kanal.jezus.org.pl/static.php?s=net_04

patrz punkt 17 :lol:

Swojadrogą ja też tak miałem ale jak była płytka w nagrywarca 8O .Ale tylko jedna , taka ze sterami.Na innych to nie występowało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WŁĄCZAM

specialnie dla Ciebie

patrz punkt 17

hehehe dobra riposta :lol: :lol: :lol:

a co do tematu ...

sam mam takiego radka (podpis) - niedawno reinstalowalem winde i jak dotad nie zauwazylem podobnych chwilowych wylaczenien monitora lecz na starym bylo to dosc dziwne zjawisko - wylaczal sie na chwilke zawsze gdy sprobowalem spakowac jakies pliki spod wincmd klawisaami alt+F5 - i nie pakowal ich oczywiscie - ale jezeli zrobilem menu -> spakuj wszystko dzialalo OK. Podobnie sie wylaczal gdy odpalalem 3dmarka2k1.

teraz na nowym xp nie mam juz tych objawow - stery te same - cata 3.6

wiec chyba nie da sie jednoznacznie stweirdzic od czego zaleza te migotania

no i 2 sprawa - gram w MoH:AA w sieci prawie nalogowo :twisted: - 1024x768 max full high detal i smiga az milo ... wczesniej mialem Gf2 Mx 32mb i jest roznica :P - czyli stawiam ze masz cos innego zjebcone a radeonek jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WŁĄCZAM

specialnie dla Ciebie

patrz punkt 17

Uwage zwrocilem w celu czysto edukacyjnym. Zwroccie uwage ile osob dzis popelnia bledy i to jakie bledy. Az uszy wiedna!

poszlem, wlanczam - i to mowia ludzie ze srednim wyksztalceniem, a czasami nawet po studiach :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WŁĄCZAM

specialnie dla Ciebie

patrz punkt 17

Uwage zwrocilem w celu czysto edukacyjnym. Zwroccie uwage ile osob dzis popelnia bledy i to jakie bledy. Az uszy wiedna!

poszlem, wlanczam - i to mowia ludzie ze srednim wyksztalceniem, a czasami nawet po studiach :(

e tam po studiach nie po studiach - wy warszawiaki zawsze sie czepiacie ! :wink:

u nas na slasku nikt do tego AZ TAKIEJ wagi nie przyklada i poszlem czy poszedlem to jedno i to samo - grunt ze sens zdania jest rozumialy :P :D :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cytuję:

"sam mam takiego radka (podpis) - niedawno reinstalowalem winde i jak dotad nie zauwazylem podobnych chwilowych wylaczenien monitora lecz na starym bylo to dosc dziwne zjawisko - wylaczal sie na chwilke zawsze gdy sprobowalem spakowac jakies pliki spod wincmd klawisaami alt+F5 - i nie pakowal ich oczywiscie - ale jezeli zrobilem menu -> spakuj wszystko dzialalo OK. Podobnie sie wylaczal gdy odpalalem 3dmarka2k1.

teraz na nowym xp nie mam juz tych objawow - stery te same - cata 3.6

wiec chyba nie da sie jednoznacznie stweirdzic od czego zaleza te migotania"

Czy czasem skrót (w tym przypadku alt+F5 ) nie dublował sie w dwóch otwartych programach ? Ja miałem podobną sytuację z PowerStripem .Pomogło gdy wyłączyłem HotKeys, chociaż trochę czasu minęło zanim doszedłem o co biega.Gaśnięcie monitora może tez być związane z przekroczeniem dopuszczalnych częstotliwości dla niego i przejściem do STANDBY aby zabezpieczyć monitor przed uszkodzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cytuję:

Czy czasem skrót (w tym przypadku alt+F5 ) nie dublował sie w dwóch otwartych programach ? Ja miałem podobną sytuację z PowerStripem .Pomogło gdy wyłączyłem HotKeys, chociaż trochę czasu minęło zanim doszedłem o co biega.Gaśnięcie monitora może tez być związane z przekroczeniem dopuszczalnych częstotliwości dla niego i przejściem do STANDBY aby zabezpieczyć monitor przed uszkodzeniem.

hmmm mozliwe jest to o czym mowisz ale nie odpowiem na to pytanie bo teraz na nowym Xp juz sie tak nie dzieje wiec nie sprawdze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...