virtuomaniak Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Dzis chcialem troche przeczyscic kompa. Wzialem butle (taka mala ;) ) ze sprezonym powietrzem, zaczalem psikac po wiatrakach i troche na radiator.Zobaczylem a radiator lekko bialy. Dotknalem reka a on zimny. :D I tak pomyslalem, dalo by sie jakos chlodzic kompa sprezony powietrzem? Czyscilem kompa jak byl wlaczony, wiec grafa byla ciepla :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 :lol: :lol: :lol: Ciesz się, że nic ci nie wysiadło. Na rozgrzane podzespoły sprężonym powietrzem. Nie mogę ... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 A wytrzymasz ten dzwiek??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 A wytrzymasz ten dzwiek??? i koszty. Lepiej złóż FC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Dzis chcialem troche przeczyscic kompa. Wzialem butle (taka mala ;) ) ze sprezonym powietrzem, zaczalem psikac po wiatrakach i troche na radiator.Zobaczylem a radiator lekko bialy. Dotknalem reka a on zimny. :D I tak pomyslalem, dalo by sie jakos chlodzic kompa sprezony powietrzem? Czyscilem kompa jak byl wlaczony, wiec grafa byla ciepla :) A skąd ty tyle sprężonego powietrza weźmiesz ? Jak chcesz stać z puszką sprężonego czegoś i dmuchać na proca to proponuję spray do sprawdzania układów scalonych - minus 65 stopni - tylko z lekka byś zbankrutował :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Lepiej złóż FC.A co to ? :D A skąd ty tyle sprężonego powietrza weźmiesz ?Kompresator na balkon ;) Zartuje no moze jest jakas mozliwosc :) Tak tylko sie zastanawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 No zawsze możesz użyć tego gazu w FC ;), właściwie co to jest dokladnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartuch Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 FC - Freon Cooling, szczegóły znajdziesz w przyklejonym topicu berkuta :roll: [/b] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 :):) Dawno cały topic przeczytałem:):) Chodzi mi co to za gaz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 :):) Dawno cały topic przeczytałem:):) Chodzi mi co to za gaz? Butan berkut pisal przeciez czym napelnia sie uklady 8O Cos chyba calego nie przeczytales :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yanq33 Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Butan :lol: mała nieszczelność i po kłopotach z chłodzeniem i całą resztą :D muzycom tym gazem o który pytasz berkut niszczy warstwę ozonową :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Jaki jest w sprezonym powietrzu BUTAN? Pewnie dzieś tam to jest na tych 50 stronach, ale ja mam internet w domu od 24 więc o 4 rano mogło mi gdzieś uciec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yanq33 Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Jaki jest w sprezonym powietrzu BUTAN? Pewnie dzieś tam to jest na tych 50 stronach, ale ja mam internet w domu od 24 więc o 4 rano mogło mi gdzieś uciec... Już Ci szybciutko tłumaczę żebyś sobie krzywdy nie zrobił :!: BUTAN jest to gaz palny, w połączeniu z powietrzem tworzy mieszankę wybuchową :!: Absolutnie NIE STOSOWAĆ do chłodzenia komputera. Stosowany powszechnie w kuchenkach gazowych Skrót FR oznacza freon - gaz obojętny używany w chłodziarkach/zamrażarkach raczej bezpieczny dla ludzi. Niektórzy używają go do ekstremalnego OC :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 hm.. to 'biale' co miales na radiatorach to jest ciekly azot[nie wiem dokl. ale powietrze musi byc czyms schlodzone zeby ze stanu lotnego przejsc w ciekly jaki masz w puszcze ] i stalo sie tak , poniewaz przechyliles pojemnik w dol .. tezz tak mialem kilka razy wiec deko sie orientuje. ale co to dokl. jest tego ci nie powiem , moge sie tylko domyslac .. freon raczej toto tez nie jest.. samym powietrzem za bardzo nie schlodzisz.. a jesli juz sie uprzesz to wstaw b.wydajny wiatrak i bedziesz mial to samo co z takiego pojemnika:P[dżołkin'] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 hm.. sorki ze pisze tego posta tutaj , nie ten temat i oddzial forum ale.. nie chcialbym poprostu zasmiecac forum glupimi tematami.. skad mozna sciagnac najnowsze dentki? tzn 51.xx? widzialem ze ktos juz mial a na stronie nvidii nie ma. [nie zjedzcie mnie za bardzo ...;)] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yanq33 Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 hm.. to 'biale' co miales na radiatorach to jest ciekly azot[nie wiem dokl. ale powietrze musi byc czyms schlodzone zeby ze stanu lotnego przejsc w ciekly jaki masz w puszcze ] i stalo sie tak , poniewaz przechyliles pojemnik w dol .. tezz tak mialem kilka razy wiec deko sie orientuje. ale co to dokl. jest tego ci nie powiem , moge sie tylko domyslac .. freon raczej toto tez nie jest.. samym powietrzem za bardzo nie schlodzisz.. a jesli juz sie uprzesz to wstaw b.wydajny wiatrak i bedziesz mial to samo co z takiego pojemnika:P[dżołkin'] Ja myślę że "to białe" to raczej zamrożona para wodna, bo ciekłe powietrze po wydostaniu sie z puszki od razu paruje , schładzając dany element do temp. poniżej zera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 no niby tak ale jak zatrzesiesz puszka to staje sie coraz zimniejsza ... wiec cos zimnego juz tam w srodku jest:P ja stawiam na azot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Po 1 ciekły azot paruje więc zbiornik z nim musi mieć zawór bezpieczeństwa inaczej gaz wybuchnie więc w puszcze go zamknąć niemożna :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g71a Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 no niby tak ale jak zatrzesiesz puszka to staje sie coraz zimniejsza ... wiec cos zimnego juz tam w srodku jest:P ja stawiam na azota może w kostki lodu :wink: Dokładnie znajduje się ok. 78% azotu :lol: . Ludzie elemetarne prawa fizyki jeśli sprężony gaz (w tym przypadku powietrze) się rozpręża odbiera ciepło z otoczenia, a w otoczeniu znajduje sie para wodna która zamarza. Weź sobie butelkę z propanem-butanem do napełniania zapalniczek i psiknij - też będziesz miał biały osad a azotu nie ma :lol: Niech jakiś moderator zlituje się i zamknie ten topic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 hehe no wlasnie... ps. dzieki za oswiecenie:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Jaki jest w sprezonym powietrzu BUTAN? Pewnie dzieś tam to jest na tych 50 stronach, ale ja mam internet w domu od 24 więc o 4 rano mogło mi gdzieś uciec... Już Ci szybciutko tłumaczę żebyś sobie krzywdy nie zrobił :!: BUTAN jest to gaz palny, w połączeniu z powietrzem tworzy mieszankę wybuchową :!: Absolutnie NIE STOSOWAĆ do chłodzenia komputera. Stosowany powszechnie w kuchenkach gazowych Skrót FR oznacza freon - gaz obojętny używany w chłodziarkach/zamrażarkach raczej bezpieczny dla ludzi. Niektórzy używają go do ekstremalnego OC :) Wiem ze butan jest palny.Zapalonym turystą jestem. To było pytanie retoryczne... OD SAMEGO POCZĄTKU CHODZILO MI O GAZ W POJEMNIKUI ZE SPRĘŻONYM POWIETRZEM. NIE JAKI SIĘ STOSUJE W FC. Dzięki za troske, zawsze to lepiej miec 2 rece niż niemieć 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 no wiec gaz uzywany w ukladzie fc to freon r12/r22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 gaz jakim jest sprezone powietrze to R134A czyli czynnik chlodniczy, juz kiedys o tym pisalem.... zamrazacze -45C to R404A te biale cos to min. zanieczyszczenia w freonie oraz para wodna ktora resublimuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 BUTAN jest to gaz palny No i co z tego :?: :twisted: Absolutnie NIE STOSOWAĆ do chłodzenia komputera No tak, nie polecam, osobiscie uwazam ze propan jest lepszy, jak sie freonu pod reka nie ma :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 no wiec gaz uzywany w ukladzie fc to freon r12/r22 R12 i R22 (szczegolnie R12 - chyba juz sie go nie kupi) sa obecnie bardzo rygorystycznie pilnowane ze wzgledu na ich bardzo zly wplyw na atmosere (ruscy ponoc leja nim po rakietach, calosc paruje w atmosfere a oni to maja w [gluteus maximus] 8O ). W nowych instalacjach chlodniczych stosuje mieszaniny R134a, R404A/R507 i R407C. Sa neutralne dla atmosfery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 gaz jakim jest sprezone powietrze to R134A czyli czynnik chlodniczy, juz kiedys o tym pisalem.... Yyyyyyyyy.... 8O 8O R134A to freon, a sprezone powietrze to powietrze, tylko pod cisnieniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 R12 i R22 (szczegolnie R12 - chyba juz sie go nie kupi) sa obecnie bardzo rygorystycznie pilnowane niebardzo cie rozumiem; ja jakos bez najmniejszego problemu tak po prostu zaszedlem do sklepu i kupilem butle r22 Yyyyyyyyy.... R134A to freon, a sprezone powietrze to powietrze, tylko pod cisnieniem... wlasnie w tym problem ze nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 R12 i R22 (szczegolnie R12 - chyba juz sie go nie kupi) sa obecnie bardzo rygorystycznie pilnowane niebardzo cie rozumiem; ja jakos bez najmniejszego problemu tak po prostu zaszedlem do sklepu i kupilem butle r22 Yyyyyyyyy.... R134A to freon, a sprezone powietrze to powietrze, tylko pod cisnieniem... wlasnie w tym problem ze nie Pewnie ze kupisz R22. Chodzi o to, ze jest wlasnie wycofywany ze sprzedazy. Chodzi o to ze ilosci jego sa kontrolowane. Obecnie nawet pisze program do ewidencji butli z freonem R22 - takie rygorystyczne sa przepisy. Co do R134A, to nie wciskaj mi tutaj kitu, ze pompuje opony w samochodzie R134A :evil: " Termodynamiczne właściwości freonu R134a - jednego z ewentualnych substytutów - są bardzo zbliżone do freonu R12, ale jego właściwości fizykochemiczne nie zostały ostatecznie poznane. Nie zbadano także jeszcze jego toksyczności. Poza tym zastosowanie freonu R134a wymaga wprowadzenia nowych olejów, gdyż w tych używanych dotychczas R134a nie rozpuszcza się. " Z tego tekstu jasno wynika ze: 1. to JEST freon 2. NIE jest to powietrze, bo jego fizykochemiczne właściwosci zostaly pozane. Radze poczytac troche zanim sie zacznie glupoty gadac. Tu jeszcze troche: "The most suitable and commercially available replacement (of R12) refrigerant with zero ozone depletion potential identified at the time of replacement was R134a of HFC type." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...